Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

pacijenti na čekanju

Uređaj za polisomnografiju nije ni profunkcionirao jer nema tko njime rukovati!

Autor: Nina Vigan

20.02.2024. 10:36
Uređaj za polisomnografiju nije ni profunkcionirao jer nema tko njime rukovati!

Foto: OB ZadarOpća Bolnica Zadar, točnije Odjel za pulmologiju, krajem prosinca 2023. godine primio je donaciju od 26.500,00 eura u svrhu kupnje NOX A1s, bolničkog uređaja za polisomnografiju. Novi uređaj za bolničku polisomnografiju liječnicima će koristiti za otkrivanje i dijagnosticiranje bilo kakvih poremećaja spavanja, kao što su, primjerice, hrkanje i epizode prestanka disanja, i to kod pacijenata različite dobi.


Trn u oku


Polisomnografija je dijagnostička metoda, jedna od najtočnijih, kojom se detektiraju poremećaji spavanja. Ova metoda podrazumijeva neinvazivno snimanje pacijenta tijekom sna gdje se nadgleda njegovo spavanje, disanje i kretanje kako bi liječnik dobio detaljan uvid u problem spavanja. Najčešće se mjeri moždana aktivnost, pokreti očiju, tonus mišića, disanje, rad srca i saturacija kisika, a pretraga je u potpunosti bezbolna.


Polisomnografija se odvija tijekom noći, kada pacijenti dolaze u Polikliniku te ostaju u njoj do šest ili sedam sati ujutro. Tijekom te pretrage pacijent je priključen na senzore, no kako su kabeli minimizirani i prilagodljivi, ima svu slobodu kretanja.

Zadar ovom donacijom dobiva vrijedan uređaj koji će olakšati život brojnim pacijentima. Međutim, iako je OB Zadar zaprimila donaciju, građani su se požalili kako još ne mogu obaviti potrebne pretrage pošto uređaj još nije stavljen u funkciju.


Na Facebook stranici »Trn u oku…Zadar«, stranici gdje Zadrani negoduju i govore što im smeta u gradu, jedan od članova grupe podijelio je informaciju kako kao roditelj mora putovati u okolne gradove i raditi pretrage u drugim bolnicama, jer su mu rekli da uređaj u našoj bolnici ne treba očekivati tako brzo, pošto djelatnici još nisu educirani za rad s tim uređajem. Član grupe se pita, zašto takav jedan skup i vrijedan uređaj »leži« bez upotrebe.


Liste čekanja


Potražili smo odgovor, te smo kontaktirali dr. Željka Čulinu, ravnatelja Opće bolnice Zadar, koji je ujedno i voditelj Odjela za pulmologiju, gdje se uređaj i nalazi. Čulina nam je objasnio kako uređaj nije radio jer je edukacija djelatnika u tijeku.– Radi se o tome da je bila potrebna edukacija naših djelatnika, koji trebaju naučiti kako se radi s uređajem. Edukacija je u tijeku, a u trećem mjesecu ćemo i započeti s radom i pretragama za pacijente. To je inače, pošto mi počinjemo prvi put ovakvu pretragu, opsežna i obilna edukacija.


Treba proći sve, trebamo se spremiti za sve, kako bismo u trećem mjesecu počeli s pretragama. Trenutno se educiraju naši djelatnici, a certificirani edukatori dolaze kod nas u našu bolnicu. Edukatori moraju imati certifikat europskog udruženja, a malen je broj takvih ljudi koji to imaju.


U svakom slučaju, sve je dogovoreno, ugovori su potpisani, djelatnici se educiraju i uskoro krećemo s radom i obradama pacijenata, najavio je dr. Čulina dodavši kako u Hrvatskoj nema puno takvih certificiranih ustanova.


– Inače, u Hrvatskoj nema puno tih centara koje provode ovakve pretrage, ima u Splitu i Zagrebu, a mislim i u Rijeci. Mi ćemo biti sljedeći certificirani, jer postoji potreba za provođenjem takve pretrage, zato smo i krenuli u sve to. Gužve su velike, velike su liste čekanja, ali ubrzo ćemo krenuti s obradama, kazao je dr. Čulina.