Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

KRAJ NESVAKIDAŠNJE SITUACIJE

Upravno vijeće Gradske knjižnice više neće voditi detektiv

Autor: Marina Vlakić

16.03.2023. 16:26
Upravno vijeće Gradske knjižnice više neće voditi detektiv

Foto: Arhiva ZLIako statut Gradske knjižnice Zadar jasno kaže da u Upravnom vijeću »moraju biti ugledni kulturni i umjetnički djelatnici«, Vijeće ove ustanove vodi – privatni detektiv. Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti još preciznije navodi tko može biti u upravnim vijećima gradskih knjižnica te kaže da »članove Upravnog vijeća imenuje osnivač iz redova istaknutih kulturnih, javnih, znanstvenih djelatnika, pravnih, ekonomskih i financijskih stručnjaka«.


Bivši policajac i današnji privatni detektiv Vinko Grgić ne spada u niti jednu od ovih kategorija, iako statut zadarske Gradske knjižnice čak nalaže da predsjednik i članovi Upravnog vijeća »moraju » dolaziti iz područja kulture i umjetnosti. Naprotiv, Grgić Upravno vijeće Knjižnice vodi već godinama, a niti osnivač Grad Zadar, niti rukovodstvo Knjižnice, to ne smatraju spornim.


Voditelji nadležnih ustanova s kojima smo razgovarali pravdaju se da su ovakvo stanje zatekli, no čini se kako je netko konačno shvatio da ovo nije baš normalna situacija za jednu kulturnu ustanovu, te detektiv Grgić od 23. travnja kada mu prestaje mandat, više neće voditi Upravno vijeće Gradske knjižnice, kako nam je i sam priznao.


Imenovao ga osnivač
Naime, na pitanje smatra li dobrim za njihovu ustanovu da njeno Upravno vijeće vodi privatni detektiv te ima li on potrebne kvalifikacije za tu dužnost, ravnateljica Doroteja Kamber-Kontić kaže kako Grgić Vijećem predsjedava u već tri ili četiri mandata te da je imenovan od strane osnivača.


– Koliko mi je poznato, ima zadovoljavajuće kvalifikacije. Kao ravnateljica ustanove mogu reći da je suradnja s njim jako dobra, kao i sa svim članovima Upravnog vijeća Gradske knjižnice koji su kooperativni, suradljivi, prate rat Knjižnice i daju prijedloge, kaže ravnateljica, a na pitanje smatra li detektiva uglednim i kulturnim djelatnikom, kako im propisuje statut, odgovara da je Grgić »vrlo otvoren za suradnju i vrlo korektan«.


– Ne mogu ulaziti u druge njegove kvalifikacije jer ga s te strane ne poznam, ali ukoliko ga je osnivač predložio za člana Upravnog vijeća, ne vidim tu nikakvog problema da ja kao ravnateljica problematiziram njegove kvalifikacije. Mislim da je čovjek zaista sjajan, ističe Kamber-Kontić.


«Radio je u školi«


S obzirom da Zakon o knjižnicama propisuje da za člana Upravnog vijeća osnivač može imenovati osobu koja ima završen diplomski sveučilišni ili integrirani preddiplomski ili diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, ili s njim izjednačeni studij, osim ako posebnim zakonom nije drukčije određeno«, Kamber-Kontić pitali smo i ispunjava li njihov predsjednik UV-a uvjete o stručnoj spremi. No, dobili smo neuobičajen odgovor koji otkriva da ravnateljica uopće nema uvida u te dokumente.


– Osnivač ga je predložio, dokumentaciju o njegovim kvalifikacijama nemam, morate se obratiti osnivaču. Koliko znam iz njegove biografije, radio je u školi, pa pretpostavljam da ga ni škola ne bi uzela ukoliko nema stručne kvalifikacije, kaže ravnateljica Gradske knjižnice.


Aktualni predsjednik UV-a, Vinko Grgić, pak, kaže da ima uvjete jer je profesor matematike te ima visoku stručnu spremu. No odmah dodaje kako se više neće kandidirati za još jedan mandat.


Grgić: Predložila me lokalna uprava


– Prije svega, sebe smatram kulturnim čovjekom, a u kojoj mjeri kulturi pripadam, o tome ne bih, neka o tome drugi sude s obzirom na moju biografiju. Nemam namjeru dalje se kandidirati, niti sam imao dosad, nego sam to učinio po prijedlogu lokalne uprave.


Imam dovoljno drugih obveza da bi mi trebala još i ova, pojašnjava Grgić, napominjući kako ispunjava uvjete za djelovanje u Upravnom vijeću Gradske knjižnice budući da je profesor matematike i fizike i ima odgovarajuće obrazovanje.


Na pitanje jesu li drugi članovi UV-a korektno s njim surađivali s obzirom da ne dolazi iz kulturnih ili umjetničkih krugova, ili su mu zamjerali da vodi Vijeće, a privatni je detektiv, Grgić odgovara: »Otvoreno mi nisu zamjerali, a jesu li u kuloarima, u to ne bih ulazio«.


Što, pak, o svemu kažu u Gradu Zadru? Odgovaraju da im je Gradska knjižnica dostavila obavijest o isteku mandata članova Upravnog vijeća te da je imenovanje novih članova, sukladno Zakonu o knjižnicama, u nadležnosti predstavničkog tijela, odnosno Gradskog vijeća.


– Gospodin Vinko Grgić završio je Pedagoški fakultet, a bio je dugogodišnji profesor te kao prosvjetni radnik ima kompetencije za sudjelovanje u radu UV-a Knjižnice. Njegovo članstvo u UV-u Gradske knjižnice izglasano je na Gradskom vijeću, a ulogu predsjednika Upravnog vijeća biraju članovi međusobno, tako da u tom smislu osnivač, odnosno Grad, nema nadležnosti, ističe u svojemu odgovoru pročelnik Ureda gradonačelnika, Ante Ćurković.