Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

NEIZVJESNOST

Upitno je kad će se u Gradu raspisati natječaj za koncesije na pomorskom dobru

Autor: Iva Bucić

26.02.2024. 08:44
Upitno je kad će se u Gradu raspisati natječaj za koncesije na pomorskom dobru

Foto: S. DRECHSLERIako pojedini gradovi i općine već raspisuju natječaje za korištenje pomorskog dobra, u Zadru se takvo što ne treba očekivati narednih mjesec dana. Novim zakonom nisu poništena postojeća koncesijska odobrenja od kojih su neka na snazi do 2028. godine, no zato su u neizvjesnosti svi oni koji trenutno nemaju koncesije, a žive od iznajmljivanja opreme za rekreaciju i sport, iznajmljivanja plažne opreme, neke zabavne i rekreacijske djelatnosti ili pak od ugostiteljstva i trgovine na pomorskom dobru.


Plan ide na Gradsko vijeće


Iako je natječaj za korištenje pomorskog dobra po zakonu trebao biti raspisan do početka veljače, a po naputku Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do sredine veljače, upitno je kada će se taj natječaj u Zadru zaista i moći raspisati. Naime, petogodišnji Plan upravljanja, koji je preduvjet raspisivanja natječaja, u javnoj će raspravi biti do 16. ožujka, potom treba proći izjašnjavanje u Gradskom vijeću u kojem vladajući HDZ nema većinu, a tek onda slijedi ishođenje suglasnosti od nadležnih institucija i raspisivanje natječaja.


Prema novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, donesenom u srpnju prošle godine, općine i gradovi bile su dužne do 1. veljače raspisati natječaj za korištenje pomorskog dobra, no svoju zakonsku nisu mogli ispuniti jer Vlada nije na vrijeme donijela podzakonske akte potrebne kako bi uopće sustav mogao profunkcionirati. Zato je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture taj rok produžilo za dva tjedna. Zakon je opširan, kako su objasnili u Ministarstvu, pa nije iznenađenje da su se u prvoj godini provođenja pojavile poteškoće.
Dobar dio jedinica lokalne samouprave već je izglasao petogodišnje planove upravljanja koji sadrže planirane aktivnosti na pomorskom dobru i prioritete njihove realizacije, izvore sredstava za njihovu realizaciju, plan održavanja, dohranjivanja plaža i gradnje na pomorskom dobru, plan davanja dozvola na pomorskom dobru i plan nadzora ovlaštenika dozvola na pomorskom dobru. Nacrt Prijedloga Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Zadra za razdoblje 2024. – 2028. godine u javno je savjetovanje pušten 15. veljače.


– Radi o sveobuhvatnom aktu strateškog planiranja kojim se utvrđuju prioriteti gospodarenja pomorskom dobrom na području Grada Zadra, ali se i dugoročno usmjerava razvoj te unaprjeđuje zaštita i korištenje pomorskog dobra u cijelosti, tumači glasnogovornica zadarskog gradonačelnika Ivana Dadić.


Zatražene suglasnosti


Pri tom valja naglasiti da se strateški okvir Plana direktno nadovezuje na postojeće podzakonske propise, konkretno Uredbu o vrstama djelatnosti i visini minimalne naknade za dodjelu dozvola na pomorskom dobru, a koja je stupila na snagu 8. veljače. Kako ističe Dadić, taj akt predstavljao je preduvjet definiranja integralnog teksta Plana.


– Po stupanju na snagu prednje navedene Uredbe, 15. veljače, objavljen je Nacrt Prijedloga Plana upravljanja na e-Savjetovanju na službenim stranicama Grada Zadra, a kako bi zainteresirana javnost mogla sudjelovati pri utvrđenju konačnog teksta navedenog akta. Istovremeno su zatražene prethodne suglasnosti nadležnih javnopravnih tijela u čijem su djelokrugu poslovi prostornog planiranja i gradnje, poslovi pomorstva te nadležne lučke kapetanije. Po provedenom javnom savjetovanju, Nacrt Prijedloga Plana upravljanja pomorskim dobrom ide na usvajanje Gradskom vijeću Grada Zadra, kazuje Dadić.


Mikrolokacije za koncesije


Nacrt Prijedloga Plana upravljanja pomorskim dobrom sadrži predviđene radove održavanja i gradnje u razdoblju od 2024. do 2028. godine. Planira se, među ostalim, uređenje i gradnja šetnice i plaže na dijelu pomorskog dobra u Diklu i Kožinu, izgradnja oborinskog sustava na dijelu ulice Obala kneza Domagoja, rekonstrukcija i proširenje dijela ulice Krešimirova obala u Diklu, rekonstrukcija Obale kneza Trpimira na dijelu pomorskog dobra između Marine Zadar i Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, gradnja i uređenje u uvali Maestral i uvali Draženica, gradnja i uređenje obalnog pojasa Kolovare, gradnja i uređenje u uvali Bregdetti te na šetnici Karma.


Plan upravljanja sadrži i popis djelatnosti i 35 mikrolokacija na kojima će se davati dozvole za korištenje pomorskog dobra – uključujući dijelove plaža Kolovare, Punta Skala, Vitrenjak, zatim u Diklu, na Punti Bajlo, Petrčanima, na Puntamici, te na Silbi, Molatu i Ravi.


Dozvole će se dodjeljivati za aqua parkove, štandove za suvenire, lokacije za štandove za iznajmljivanja skutera ili pak za prodaju palačinki, kukuruza i pića, 20-ak terasa, 10-ak kioska, potom mjesta za iznajmljivanje suncobrana, skutera, dasaka za jedrenje, pedalina, ležaljki, banana za vuču, kajaka…


Iako je Vlada definirala minimalne cijene za korištenje pomorskog dobra, na prave cijene trebat će pričekati do objave natječaja, koji se po svemu sudeći može očekivati tek na proljeće.


Sredstva od koncesija idu JLS-ovima


Prihodi ostvareni od koncesijskih odobrenja odlaze jedinicama lokalne samouprave, a mogu se uložiti samo u pomorsko dobro, stoga će posljedično jedinice lokalne samouprave imati na raspolaganju znatno veća financijska sredstva za uređenje šetnica, plaža, potpornih zidova i infrastrukture za pristup plažama, za osobe smanjene pokretljivosti, ali i za uklanjanje nezakonitih nasipa i građevina.