Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

MANIFESTACIJA ZA PET

Unatoč puno kišnih dana Advent u Zadru nadmašio očekivanja

Autor: Doria Kolanović

11.01.2023. 11:48
Unatoč puno kišnih dana Advent u Zadru nadmašio očekivanja

Foto: Arhiva ZL/Bojan BogdanićNakon mjesec i pol dana trajanja Adventa u Zadru tijekom kojih su Zadrani i i gosti grada mogli uživati u dobroj hrani, piću, ali i vrhunskoj zabavi, došlo je vrijeme da se osoblje dvadeset i pet adventskih kućica napokon odmori.


Izuzetna gastronomska ponuda oduševila je i ove godine, pa smo imali prilike probati gotovo sve, od tradicionalnih do modernih jela. Lampice se polako gase, vraćamo se u stari užurbani ritam, šušur se razvodnio, a blagdansko vrijeme sad je iza nas.


Zadarski advent i ove je godine na najljepši mogući način obilježio vrijeme mira i ljubavi, te zasigurno u divnom sjećanju ostao onima koji su bili dio njega.
Advent je otvorila grupa Dalmatino, nakon koje je nastupio niz popularnih glazbenika poput Jole, Opće opasnosti, Matije Cveka, Jelene Rozge i mnogih drugih.


Poseban zadarski proizvod


U adventskoj kužini spremala se dobra spiza, od kobasica, bakalara, pljeskavice, trgane svinjetine u sendviču, do mnoštva slatkog.


– Prije svega, nama u Turističkoj zajednici izuzetno je drago da sudjelujemo s Gradom i Tržnicom Zadar u organizaciji ove manifestacije. Tih četrdeset i pet dana zapravo su prekrasan period, kad inače grad nije toliko ispunjen ljudima. Na ovaj način uspjeli smo privući poprilično velik broj građana i turista koji su bili u Zadru da u to vrijeme vide naš program za koji smo dobili samo riječi hvale.


Pokazalo se i odazivom gostiju da kiša, iako je često padala, nije uspjela poremetiti naš cilj, a to je potvrditi da je taj kompaktni prostor, koji imamo na Trgu Petra Zoranića i Trgu pet bunara, zapravo poseban i drugačiji proizvod u odnosu na sve ostale u Hrvatskoj, kaže Mario Paleka, direktor TZ-a grada Zadra dodajući kako je upravo to ono što ih posebice čini ponosnima i sretnima.


– Cijeli Advent protekao je na vrlo visokoj razini, bez incidenta i ekscesa. Uspjeli smo objediniti gastronomsku ponudu, ponudu vinara, pića i programa, manifestacije kao takve. To je rezultiralo velikim odazivom ljudi.


Cilj nam je da ubuduće naš Advent nadiđe lokalne i nacionalne okvire, da postane prepoznatljiv na širem području i da upravo hotelskim programom i Adventom damo razloga gostima da u tom izvansezonskom dobu godine dođu u naš grad, poručuje Paleka.


Prednjačili Slovenci i Austrijanci


Prema podatcima gradskog TZ-a, čini se da su gosti uistinu prepoznali trud i ulaganje u ovu manifestaciju, tako da se kvaliteta zadarskog Adventa uvelike pozitivno odrazila i na broj noćenja u blagdanskom periodu.


Na području djelovanja Turističke zajednice grada Zadra u razdoblju od 31. prosinca 2022. do 2. siječnja 2023., ostvareno je 1.435 dolazaka i 7.306 noćenja. U tom razdoblju ovo je područje posjetilo 4.265 turista, što je čak 39 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a pet posto više nego 2019. godine.


Izgleda da je turistima Zadar drag i zimi jer osim morskih čari tijekom ljetnih mjeseci, prepoznaju i druge kvalitete starog Donatovog grada. Tako je u ovom periodu, od ukupnog broja posjetitelja, bilo 74 posto stranih turista, a 26 posto domaćih.


Posebno simpatični u prelasku iz stare u novu godinu bili smo Slovencima i Austrijancima. U stopu ih prate domaći turisti, a potom Nijemci, Mađari, Talijani i Poljaci. Dakle, čini se da je zadarski Advent i ove godine nadmašio sva očekivanja i mnogima uveselio tmurno i hladno doba godine.