Utorak, 28. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

»Tu sam za tebe«

Ukazano na važnost uloge obitelji u tretmanu ovisnika

Autor: Đurđa Baljak

09.12.2022. 08:52
Ukazano na važnost uloge obitelji u tretmanu ovisnika

Foto: Đurđa BaljakUdruga za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika »Nada« jučer je u suradnji s Gradom Zadrom, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice organizirala predavanje »Motivacija obitelji za sudjelovanje u tretmanu«.


Riječ je o drugom predavanju u sklopu ciklusa edukacija i radionica projekta »Tu sam za tebe«, a koji je sufinanciran iz EU socijalnog fonda te Ureda za Udruge Vlade RH u okviru Poziva »Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice«.


Predavanje je održala pedagoginja i specijalizantica transakcijske analize (smjer psihoterapije), Marija Špaleta, koja je trenutno voditeljica Volonterskog centra Zadar.
– Ovo je drugo predavanje u nizu u kojem govorim o motivaciji obitelji za sudjelovanje u tretmanu ovisnika. Cilj je da zajedno proučimo što sve može pridonijeti u liječenju ovisnosti, a da je povezano s roditeljima. Pritom se misli na pokušaj promišljanja o preventivnim djelovanjima u kontekstu što sve može utjecati na ovisničko ponašanje i gdje roditelji moraju mijenjati sebe, kazala je Špaleta.


Između ostaloga, Špaleta četiri godine radi s klijentima u privatnoj praksi te je ovim predavanjem ukazala na važnost uloge obitelji u tretmanu ovisnika.


– Uzroci ovisnosti o drogama su duboki te imaju podlogu u ranom razvoju osobe u smislu da te osobe nisu uspjele razviti psihološku otpornost niti zdravu privrženost. Ako ovisnik odradi tretman te pritom nema promjene u obiteljskoj dinamici teško da će nastupiti promjena. Problem ovisnosti je zasigurno i problem obitelji te ga se na takav način treba rješavati. Naravno, u tom procesu svakako može pridonijeti i društvo u kontekstu osmišljavanja preventivnih programa u školama, zajednici ili obitelji, istaknula je Špaleta.