ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

naloženo uklanjanje

Ugostiteljski objekt ne smije imati natkrivenu terasu

Autor: Goran Šimunov

27.05.2023. 09:45
Ugostiteljski objekt ne smije imati natkrivenu terasu

Foto: Arif SitnicaKomunalno redarstvo Grada Zadra izdalo je nalog tvrtki Auctor iz Zadra za uklanjenje metalne konstrukcije kojom se trebala natkriti terasa ispred objekta Jadrolinije na Liburnskoj obali, potvrdili su nam u Gradu Zadru koji je prošle godine nakon provedenog javnog natječaja s ovom tvrtkom sklopio ugovor o najmu dijela prostora ovog objekta, a radi se o 55 metara četvornih, i to za ugostiteljsku namjenu. Manji dio tog objekta nastavlja koristiti Jadrolinija za prodaju karata, a u njemu ostaje i javni zahod.


Do naloga Komunalnog redarstva došlo je nakon što je javnost reagirala objavom na društvenim mrežama fotografija s gradilišta ovog objekta na kojima je vidljivo kako je Auctor krenuo s vrlo širokim obuhvatom konstrukcije terase svojeg ugostiteljskog objekta pri čemu su obuhvatili i žutom bojom označena mjesta na podu za potrebe rada dostavnih vozila. U slučaju da izvođač sam ne ukloni konstrukciju, uklonit će je Komunalno redarstvo, a trošak će se ispostaviti Auctoru.


– Što se tiče fiksne kostrukcije ugrađene na predmetnu javnu površinu, a za potrebe terase ugostiteljskog objekta, važećom Odlukom o zakupu javnih površina Grada Zadra ona se može dati u zakup za postavu stolova, sjedalica i klupa ispred ugostiteljskih objekata, te suncobrana, tendi, podloga vaza za cvijeće i dr., navode u Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom na naš upit.
I ova tvrtka ima, kao i drugi najmoprimci javne površine, pravo kao najmoprimac od Grada dodatno zatražiti najam javne površine, a iz ovog odjela Grada su nam odgovorili kako u trenutku pisanja njihova odgovora, još nisu zaprimili takav zahtjev od strane društva Auctor.


– Odlukom o zakupu javnih površina nije propisano koja je najveća kvadratura javne površine koja se može dati u zakup, ističu iz Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom.


Inače, kada je Grad Zadar 2017. godine uvršten u Popis UNESCO-ove svjetske baštine obavezao se upravljati svojim venecijanskim fortifikacijskim sustavima odnosno bedemom. Još prije toga je srušena zgrada Zeraušek koja se nalazila na Liburnskoj obali izvan bedema, a njoj susjedni objekt Jadrolinije je iz nepoznatih razloga izbjegao rušenje.