Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

akcija „Pinela“

Učenici zadarskih srednjih škola proveli prvi dio humanitarno-edukativne akcije za "Cukriće"

Autor: Portal ZL

09.12.2023. 09:14
Učenici zadarskih srednjih škola proveli prvi dio humanitarno-edukativne akcije za

Foto: Cukrići

Jučer su u Ekonomsko – birotehničkoj i trgovačkoj školi učenici volontersko – likovne radionice „Pinel“  u suradnji s Medicinskom školom Ante Kuzmanića i Hotelijersko – turističkom i ugostiteljskom školom proveli prvi dio humanitarno – edukativne akcije za Udrugu djece oboljele od šećerne bolesti i njihovih roditelja“ Cukrići“.


Medicinska sestra Liljana Grginović održala je predavanje o šećernoj bolesti u školskoj knjižnici učenicima i profesorima naše škole. Nakon stručnog predavanja o dijabetesu nazočnima se obratila predsjednica Udruge „Cukrići“ Doris Bailo i voditeljica slastičara Hotelijersko-  turističke škole Kristina Lončar koje su ispričale svoja osobna iskustva sa šećernom bolešću te upozorile na važnost zdrave, uravnotežene prehrane i tjelovježbe kao osnovnih čimbenika u prevenciji bolesti. 

Učenici Medicinske škole pod vodstvom Ane Lukanović-Grgurović, mjerili su šećer u krvi zainteresiranim zaposlenicima i učenicima  škole nakon čega su se svi zajedno zasladili frapeima i kolačima na prigodnom štandu u školskom holu. Učenici „Pinela“ pripremili su osvježavajuće frapee od banana, jabuka i šumskog voća, a slastičari HTU škole ispekli su kolače od rogača i jabuka prilagođene nutricionističkim parametrima za dijabetičare prema recepturi Kristine Lončar. 


U blagdanskom raspoloženju uspješno je proveden prvi dio humanitarne akcije na kojoj je prikupljena donacija za Udrugu „Cukrići“. Drugi dio održat će se 15. prosinca 2023. u 19.00 sati na Adventu na Višnjiku gdje će učenici „Pinela“ pripremiti božićnu donacijsku izložbu za „Cukriće“, a školski bend pod vodstvom profesora Jakova Šute održati prigodni koncert.