Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

briga za prirodu

Učenici OŠ Šime Budinića sudjelovali su u akciji Dani zajedničke sadnje

Autor: Marija Orešković

24.03.2023. 11:37
Učenici OŠ Šime Budinića sudjelovali su u akciji Dani zajedničke sadnje

Foto: OŠ Šime BudinićaUčenici Osnovne škole Šime Budinića sudjelovali su u akciji Dani zajedničke sadnje proljeće 2023. i tako su, zajedno sa svojim profesoricama, pošumljavali i brinuli se za prirodu.


Hrvatske šume godišnje posade više od devet milijuna sadnica različitih šumskih vrsta. Šume se pomlađuju kroz brojne akcije u koje su uključene udruge građana, škole, dječji vrtići. Organizirane akcije nisu samo akcije pošumljavanja, druženja i zajedničke brige za prirodu, već su namijenjene edukaciji i informiranju sudionika.


Ovogodišnji slogan zajedničke sadnje je »U proljeće PRVO posadi DRVO!«. Svako posađeno stablo može biti prvo koje je pojedinac posadio u svom životu čime ostavlja svoj trag za budućnost. Na takav način usvajaju se vrijednosti i važnosti promišljanja o plućima svijeta odnosno važnosti postojanja šuma koje nam omogućuju kvalitetniji i zdraviji život.


Čempresi i pinije
Akcija Dani zajedničke sadnje održala se prošlih dana. Učenici 7.e razreda Osnovne škole Šime Budinića Zadar, u pratnji Silvane Rados, prof. hrvatskog jezika, Anite Mustać, prof. biologije i Zrinka Klarin, prof. geografije, sudjelovali su u ekološkoj akciji sadnje stabala čempresa i pinije na opožarenom području Kožina.


Provedbu akcije sadnje organizirale su Hrvatske šume uz pomoć stručne suradnice za sjemenarstvo i rasadničarstvo Andreje Rubin, dipl.inž.šum. Upravitelj Šumarije Zadar Mislav Maršić, dipl.ing.šum. dočekao je učenike i njihove profesorice na terenu te je održao predavanje o važnosti pošumljavanja opožarenih područja i brige o održavanju šuma.


Novo iskustvo


On i njegovi djelatnici pokazali su učenicima kako pravilno posaditi sadnice. Za većinu učenika ovo je bila prva sadnja stabala u životu. Nakon održane akcije učenici su izrazili želju za sudjelovanje u novim sadnjama i eko čistkama na zadarskom području.


– Zadovoljne smo što smo naše učenike doveli u prirodu i uključili ih u ovu ekološku akciju. Nadamo se da će ih ona potaknuti na češći boravak u šumi.Ovakva druženja potiču razvoj ekološke svijesti i ljubav prema prirodi. Potaknut ćemo naše učenike na sudjelovanje i u budućim sličnim akcijama.


Zahvaljujemo se Šumariji Zadar i Hrvatskim šumama što su našim učenicima omogućili novo iskustvo, zadovoljno su zaključile profesorice.