Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

«ŽIVA FIZIKA«

U Zadru predstavljena knjiga dr. sc. Zdeslava Hrepića

Autor: Marija Orešković

09.02.2023. 09:57
U Zadru predstavljena knjiga dr. sc. Zdeslava Hrepića

Foto: Luka JeličićTemeljna misao moje knjige jest da je priroda najbolja životna učiteljica. To tvrde i mnogi znanstvenici kao i filozofi, pjesnici i duhovni učitelji. Međutim, to povlači pitanje; ako je priroda životna učiteljica, što je njeno učenje? Odgovor na to pitanje tražim već 30 godina, a najbolja vodilja mi je bila činjenica da pojam fizika znači priroda.


U fizici sam tražio i pronašao mnoge odgovore na pitanje; što je njeno učenje. Odgovori koje sam tamo pronašao se besprijekorno podudaraju s odgovorima koji se mogu pronaći u duhovnim spisima te u najboljim praksama life coachinga, kazao je dr. sc. Zdeslav Hrepić predstavljajući jučer u Zadru svoju knjigu »Živa fizika«. Spomenuta knjiga spoj je fizike i life coachinga.


Kako se navodi i u knjizi, životni trening je umjetnost i vještina pomaganja ljudima da postignu svoje ciljeve i prevladaju prepreke i kao djelatnost se rapidno razvijao i eksponencijalno širio u posljednja dva desetljeća. Međutim, neobično je da su u sklopu spomenutog razvoja mnogi fizikalni pojmovi poput poluge, fokusa, rezonancije, tromosti, energije ili kvantnog skoka, pronašli čvrsto mjesto u njegovom žargonu.
Ta neobična kombinacija nije zapravo iznenađujuća jer je fizika kraljica znanosti kada je u pitanju opisivanje, objašnjenje i predviđanje kako naš svijet funkcionira.


Fizika iz novog kuta


Hrepićeva promocija bila je ujedno i predavanje uz koju su svi prisutni uronili u svijet fizike iz novoga kuta. Naime, autorovo viđenje fizike sastoji se od razumijevanja i povezivanja sa svime onime što doživljavamo kroz život.


Temeljna struktura same knjige jest jin – jang, tj. podjela na unutrašnje i vanjske aspekte, kao i na 12 koraka, zakona iz fizike i metafora u životu. Svaki od 12 domena ima svoj fizikalni koncept, odnosno svoju poruku te poziv na akciju. Primjerice, odvaži se (za puni potencijal), poveži se (s poljem), pozovi se (na svemir), fokusiraj se i slično.


Evo nekih primjera spajanja zakonitosti fizike s ljudskim životom.


Promjenjivo magnetno polje


– Metafora domene frekvencije, tj. fizike valova srca, je samoindukcija. Tu su prisutne dvije fizikalne pojave: jedna je da kada struja teče žicom, ona stvara elektromagnetno polje oko sebe. S druge strane, kada uzmemo komad magneta i njime mašemo oko žice, onda se unutar žice stvara struja.


Cjelokupna tehnologija Tesle se bazira na izmještenim magnetnim poljima koja tako induciraju struju. Ako se magnet pomakne, ulažeš energiju kretanja i iz toga se dobiva energija struje. Dakle, imamo dva fenomena, struja teče i stvara magnetno polje, i drugi – promjenljivo magnetno polje stvara struju.


Kada se to spoji, ako žicom teče struja koja je promjenljiva, ona stvara promjenljivo magnetno polje, i onda se žica tako nađe unutar promjenjivog polja koje je sama stvorila. Pritom je nemoguće razlikovati je li to polje stvorio nekakav vanjski magnet ili to polje ona sama stvara.


Ona je u njemu uronjena, utopljena i jednostavno reagira na njega isto kako bi reagirala na nametnuto, vanjsko polje. To se zove samoinducirana struja, jer nastaje tako da struja sama sebi inducira protivstruju. To se događa i u našim ćelijama, neuronima, ćelijama srca, riječ je o električnim krugovima koji stvaraju naše polje i to je polje u koje smo mi sami uronjeni i koje se može lako mjeriti.


Može se reći da se kuhamo u vlastitoj elektromagnetskoj juhi. U fizici se to zove samoindukcija, sami sebe induciramo i ako smo u koherentnom polju, stvara se »pozitivni loop« koji nas usklađuje. Kao što nas nekoherentno polje još više destabilizira, u oba slučaja, metaforički rečeno, od onog što sami serviramo sami najviše i pojedemo, zaključio je Hrepić


Ukoliko želite znati više o ovoj temi, možete to pronaći na www.FOR.hr ili se direktno obratite prof. Hrepiću na [email protected] koji će rado odgovoriti na pitanja, sugestije ili potencijalne suradnje.