Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

hod za život

[FOTO] U Zadru održana treća povorka za Hrvatsku i obitelj

Autor: Nikolina Lucić

13.05.2023. 11:26
[FOTO] U Zadru održana treća povorka za Hrvatsku i obitelj

Foto: Mate KominaOkupljanje građana članova inicijative “Hod za život” po treći je put “zabavljalo” Zadrane, koji su subotu, kao i uvijek odlučili provesti na špici. Uz gromoglasno trubljenje vozača kojima su hodači blokirali jednu od prometnijih zadarskih cesta, počela je treća povorka za Hrvatsku i obitelj, društvo u kojem nema nerođene djece i u kojem žene obvezu rađanja i odgoja tradicionalne obitelji stavljaju ispred vlastitih potreba i zdravlja.


Zakonska zabrana svih pobačaja


Oko tristo građana hodalo je od Perivoja hrvatskih redarstvenika, preko Branimira, mosta do zadarskog Foruma. Uz pozadinu Thompsonovih najvećih hitova i pokoje kršćanske balade hodači su se zaputili so samog centra Zadra, odakle su poslali svoje poruke.


Cilj “Hoda za život” je skretanje pozornosti na poštivanje svakoga ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakog drugog ljudskog i građanskog prava. Hodom za život se zalažu za društvenu, zakonsku i svaku drugu zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Ističu kako oni koji žive u demokraciji imaju obavezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka. Žele zakonski okvir koji štiti ljudska prava u 21. stoljeću, a koji podrazumijeva i zaštitu prava na život od začeća do prirodne smrti.


Posebno ističu važnost zaštite žena, jer statistike pokazuju da se 2/3 žena koje su učinile pobačaj, na to odlučile zbog teške ekonomske situacije ili pritiska okoline.Geslo ovogodišnjeg Hoda za život glasi: „Ne zaustavljaj otkucaje moga srca! Samo daj mi ljubav…“.


– Pravo na život je temeljno ljudsko pravo, kazao nam je Tvrtko Krpina, glavni koordinator zadarskog “Hoda”, pozvavši sve koji se s njima slažu da se pridruže inicijativi i za tjedan se dana priključe “Hodu” u Zagrebu.


– Ove godine hodamo u 12 hrvatskih gradova. U Zadru smo se okupili po treći put, a organizirano hodamo od 2016. godine. Naša je glavna poruka i inicijativa zaštita svakog ljudskog života od samog začeća. Važno nam je da javnost shvati kako je svako nerođeno dijete prioritet društvu, kazao je Krpina.Hrvatska nije društvo zabrana


No, da nam ne bi bilo dosadno, pobrinuo se Forum žena zadarskog SDP – a, čije su članice hodačima poručile kako pravo na život podrazumijeva i pravo da svaka žena sama odlučuje kako će ga živjeti.


– Forum žena SDP Zadar protivi se neciviliziranim i neljudskim idejama koje promiče hod koji gazi pravo na slobodu, pravo žene na izbor, slobodu odlučivanja žene o vlastitom tijelu, hod koji bi ženi oduzeo pravo na izbor i predao ga u ruke državi i Crkvi, hod koji šalje opasne poruke da bi se pobačaj trebao potpuno zabraniti, hod koji je protiv reproduktivnih prava, hod koji je protiv jednakosti žena i muškaraca, hod koji gazi našu budućnost i hod je samo korak do stupanja. Nije Afganistan i nije Poljska, Hrvatska je i grad Zadar, poručile su SDP – ovke.


U relativno konzervativnoj sredini kakav je grad Zadar nismo niti mogli očekivati neko veće organizirano okupljanje protiv “Hoda za život”, ali ono što smo čuli od Zadranki dovoljna je poruka onima koji smatraju kako se pravo na slobodan život odrasle žene, sposobne same brinuti se za sebe, raditi i odlučivati o svom životu manifestira u svim poljima osim u odluci da rodi.


Nepobitna je činjenica da je Hrvatsku preplavio val desničarskih pokreta, poznatijih i onih opskurnijih, koji teže ukidanju ženskih sloboda i ponovnom svođenju ženskog bića na stroj za rađanje posvećen brizi za muža i djecu.


Dok je “Hod za život” marketinški puno pristupačnija inicijativa koja, iako izravno zagovara “pro life” pokret, istovremeno dvosmisleno progovara o nekim tvrđim, kontroverznijim stajalištima o ženskim pravima, toliko su “klečavci” evidentan i jasan primjer hrvatske budućnosti pod utjecajem desno orijentiranih pokreta.


Foto


Hod za život u Zadru


avatar

Snimio: Mate Komina


13.05.2023. 13:09
Galerija

Foto: Mate Komina