Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

ogromne liste čekanja

U zadarskoj bolnici trenutačno se na preglede čeka prosječno 120 dana

Autor: Matea Guzalić

16.11.2023. 13:10
U zadarskoj bolnici trenutačno se na preglede čeka prosječno 120 dana

Foto: Luka JeličićSvi smo upoznati s velikim problem lista čekanja na razne zdravstvene usluge. Čini se da ovaj dugotrajan problem nema rješenja, a kao što je svaki prethodni ministar zdravstva obećao da će riješiti ovaj problem, tako je nedavno i sadašnji ministar Vili Beroš izjavio da će dati ostavku ukoliko se liste čekanja ne smanje na 270 dana.


Riječ je o tzv. obećanju Ministarstva Europskoj komisiji prema kojem iduće tri godine pacijenti ne bi smjeli čekati dulje od 270 dana ako se želi dobiti 700 milijuna eura iz EU.


Od dva dana do dvije godine


Trenutno je na listama čekanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje 865.080 narudžbi za neku zdravstvenu uslugu. Tako za dijagnostiku od rendgena do MR-a ili CT-a čeka 255.943 građanina, na prvi pregled čeka njih 186.287, na kontrolni 386.947, a za neku operaciju ili drugu vrstu terapije još 35.903 pacijenata.
Ovisno o traženoj usluzi, vrijeme čekanja traje od svega nekoliko dana pa do čak dvije godine, a gotovo polovica pacijenata koji se nalaze na listama čekanja prijavljena je u samo sedam bolnica, i to u KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice, KB-u Merkur i Dubrava te KBC-ima Split, Osijek i Rijeka. Duga su čekanja i za razne radiološke pretrage, posebno za magnetsku rezonancu i kompjutoriziranu tomografiju.Ništa bolje nije ni u zadarskoj bolnici gdje prosječno vrijeme čekanja za sve dijagnostičke pretrage i preglede iznosi 120 dana, a kako nam kaže ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina, postoje i neke usluge za koje je potrebno još duže čekati.


Potrebne promjene


– Prosjek čekanja nam je 120 dana, a usluge za koje postoji dulja lista čekanja su UZV dojke, UZV color doppler arterija i vena te UZV srca za djecu. Opća bolnica Zadar će organizacijom rada, uvođenjem novog modela pregleda listi čekanja i zakazanih termina kao i svim ostalim alatima koji nam stoje na raspolaganju, svesti liste čekanja na predviđeno razdoblje prema naputku Ministarstva zdravstva, kaže nam dr. Čulina.


Bitno je napomenuti kako je Opća bolnica Zadar najvažnija zdravstvena ustanova u Zadarskoj županiji, a s obzirom na to da susjedne županije nemaju kliničke centre, njihovi pacijenti često gravitiraju zadarskoj bolnici, što utječe na broj odrađenih pretraga i pregleda.


Kako bi se postiglo smanjenje lista čekanja, potrebne su velike promjene u sustavu te početak primjenjivanja europskih i svjetskih smjernica, kako u Zadru, tako i u cijeloj Hrvatskoj. Također se preporuča korištenje dodatnih usluga dijagnostike od privatnih ustanova te prepuštanje očitavanja radioloških nalaza privatnicima.