Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

22. izdanje

U Zadar stiže Festival europske kratke priče

Autor: K.E.

06.06.2023. 16:20
U Zadar stiže Festival europske kratke priče

Foto: FEKP

U Malom pogonu Tvornice kulture predstavljeni su gosti i programi 22. Festivala europske kratke priče. Ovogodišnje izdanje Festivala europske kratke priče posvećeno je razumu i osjećajima, i piscima koji ih u svojim djelima tematiziraju i prepliću na umjetnički izazovan, društveno angažiran, uzbudljiv i poticajan način.


“Sve što posljednjih godina proživljavamo tjera nas da propitujemo ono što smo još do jučer smatrali razumnim ili racionalnim. Uzdrmana je kolektivna percepcija stvarnosti, a potresi, pandemija, društvene podjele, ratovi i globalna kriza u nama su (baš kao i u društvima u kojima živimo) stvorili emotivne turbulencije, cunamije osjećaja s kojima se pokušavamo suočiti, o njima progovoriti i razumjeti ih.


Stoga danas propitujemo i stvari koje smo još do jučer smatrali posve (ne)razumnim i sve je manje stvari koje uzimamo zdravo za gotovo”, rekao je u uvodu umjetnički direktor festivala Roman Simić.


Kazalište lutaka


Nakon prva dva dana festivalski gosti odlaze u Zadar, gdje će im se na pozornici Gradskog kazališta lutaka pridružiti provjerena domaća kratkopričaška ekipa. Program počinje u petak, 16. lipnja u 19 sati, predstavljanjem zbornika Dalmacija Noir.


U našoj noir književnosti Dalmacija je tamno zasjala u već nekoliko iznimnih romana i knjiga priča. Ali i u zborniku, što ga kao urednica potpisuje Marina Vujčić, mračni portuni, groblja, neosvijetljene kalete i užareni maslinici poprišta su laži, prijevare, zločina, tjeskobe i nesretnih okolnosti.


Krvnici i žrtve regrutirani su iz istog zbora autodestruktivnih i izgubljenih pojedinaca, a u trpkom proznom koktelu od netipičnih inspektora i tipičnih Dalmatinaca prepoznat ćemo note mediteranskog humora, suptilne ironije i neizbježnog dišpeta. U razgovoru sudjeluju Frane Herenda, Iva Pejković, Marina Vujčić i Lada Vukić, a moderator je pisac i Dalmatinac Edi Matić.Od 20.30 pozornica je rezervirana za čitanja domaćih i stranih autora. Roman Nas tri Shide Bazyar njemačkom je književnošću odjeknuo kao bomba. Bespoštedni bijes koji nosi jednu od njegovih junakinja gorivo je naizgled posve različito od onog koje pokreće junakinje španjolske književne zvijezde Sare Mesa.


Kako se različitim spisateljskim stazama može približiti istom, a istom književnom formom različitom – glavom i bradom, razgovorom i pričom svjedoče dvojica iznimnih i nagrađivanih domaćih pisaca: Marinko Koščec & Želimir Periš.


Programi besplatni


Razgovorom će meandrirati Gordana Matić, Patricija Horvat i Roman Simić. Festival europske kratke priče zatvara se u nedjelju, 18. lipnja od 20 sati u Malom pogonu Tvornice razgovorom i čitanjem, u kojima sudjeluju Ivica Prtenjača, Josip Radić i Lovorka Sršen te Roman Simić.


U dvadeset godina Festivala europske kratke priče Romana Simića upoznali smo kao umjetničkog direktora, pokretača dobrog raspoloženja, majstorskog moderatora i neumornog entuzijasta, a sada na pozornicu dolazi kao – pisac.


Ovu vruću situaciju s njim će podijeliti bard Ivica Prtenjača sa svojim proznim i poetskim divotama, a kao glazbeni (i ne samo glazbeni!) gosti dolaze Josip Radić (Valentino Bošković, Kensington Lima, Izgubljeni vikend) i Lovorka Sršen kao jedan od najsvježijih glasova na domaćoj kantautorskoj sceni. Moderiraju živahni Ivan Jozić i žovijalni Andrija Škare.


Svi su programi besplatni, a organizirat će se u različitim prostorima kulture u Zagrebu i Zadru; u Tvornici kulture, Vintage Industrial Baru, knjižari Fraktura i u Gradskom kazalištu lutaka u Zadru.