Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PISTA MOTOCIKLISTA

U rujnu dvije dojave zbog buke na Bulevaru

Autor: Goran Šimunov

26.09.2023. 17:12
U rujnu dvije dojave zbog buke na Bulevaru

Foto: Luka JeličićI dok se svaki normalan vozač motornih vozila raduje kada se proširenjem određenih gradskih ulica, osobito ako se radi o povećanju broja voznih traka s dvije ili tri na četiri, ubrza odvijanje prometa, što se dodatno pojača primjenom zelenog vala, dio vozača takve prometnice ipak doživljava sasvim drugačije.


To posebno vrijedi za određen broj vozača motocikala koji šire prometnice i brže odvijanje prometa doživljavaju kao prigodu za iskušavanje snage motocikala.


Građani su se i prije obnove Ulice Ante Starčevića, Bulevara, žalili kako je ta duga i jedna od rijetkih zadarskih četverotračnih cesta, osobito u kasnijim večernjim i noćnim satima postala pista za iživljavanje dijela motociklista, a odnedavno su motociklisti kao prigodu za svoju pistu ‘otkrili’ i obnovljeni dio Ulice dr. Franje Tuđmana. Brzine koje pritom razvijaju ovi motociklisti su, najčešće, udvostručene u odnosu na dopuštene. Motocikli ih nerijetko i utrostručuju, a da ove prometnice ne zadovoljavaju niti minimalne sigurnosne uvjete.


Prolete cestom i nestanu
Dio građana koji žive u područjima uz spomenute prometnice je o divljanju motociklista izvještavao policiju, ali dok njihovi službenici stignu na mjesto događaja, od ovih motociklista ostane samo miris benzina.


– Policijski službenici redovito provode aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje prometnih prekršaja, na području grada Zadra, isto tako i na području Bulevara.


Na svaku zaprimljenu dojavu postupa se slanjem policijske ophodnje, a isto tako radi smanjenja broja prometnih nesreća na prometnicama svakodnevno provode aktivnosti nadzora brzine te prema vozačima koji ne poštuju ograničenja brzine primjenjuju sankcije propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.


Tijekom rujna zaprimili smo dvije dojave zbog buke vozila na navedenom području, nakon čega su policijski službenici postupali po svakoj od navedenih dojava, kazala je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin na naš upit dodajući kako su nakon prikupljenih saznanja i dalje u tijeku postupanja policije u cilju utvrđivanja svih okolnosti dojava.


– U svezi s ugrožavanjem sigurnosti prometa škripom kočnica, naglim startanjem, bukom vozila i sl. na području grada Zadra, policijski službenici postupaju samoinicijativno, kao i po svim dojavama radi pronalaska i zatjecanja počinitelja, a sve u cilju sprječavanja nedopuštenih i kažnjivih radnji i sankcioniranja počinitelja sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, istaknula je Grbin.


Akcije policije


Na mrežnim stranicama Policijske uprave zadarske se redovito objavljuju najave te rezultati provedenih represivnih ili preventivnih akcija usmjerenih prema motociklistima.


U jednom od zadnjih tekstova objavljenom na tim stranicama i to potkraj kolovoza, naslovljenom »Stradavanja motociklista i mopedista«, navedeno je kako je u sedam mjeseci ove godine smrtno stradalo 38 vozača i putnika na mopedima i motociklima, što je povećanje od 22,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


– Brzina, nepažnja i grubo kršenje prometnih propisa nepotrebno i besmisleno uzimaju ljudske živote vozača i putnika na motociklima odnosno mopedima. Žrtve su raznih životnih dobi, što pokazuje i dokazuje kako nitko nije zaštićen od stradavanja u prometu ukoliko se ne poštuje propisano, naveli su tada iz MUP-a.