Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

LUZ

U dva tjedna u Zadar stiglo 18 tisuća kruzerskih putnika

Autor: Nikolina Lucić

11.07.2024. 07:00
U dva tjedna u Zadar stiglo 18 tisuća kruzerskih putnika

Foto: LUKA JELIČIĆIndustrija kružnih putovanja, nakon pandemije i kraha poslovanja ponovo se digla na noge što svakako potvrđuju brojke koje bilježi Lučka uprava Zadar sa svojim dvjema lukama – Gaženica i Zadar, gdje skoro cijele godine pristižu kruzeri međunarodnih kompanija, dovodeći u grad stotine tisuća putnika.


Padaju rekordi


Referentnu 2019. godinu, ako je suditi prema najavi direktora LUZ-a, Željka Kneževića, ove ćemo sezone premašiti i tako pokazati kako je industrija ne samo na sigurnom tragu oporavka, već i kako je Zadar zadržao status jedne od najpoželjnijih destinacija za kružna putovanja. U Zadar tako samo u ponedjeljak uplovljavaju četiri kruzera!


Industrija je to koja generira velike profite, ali ima i velik utjecaj na okoliš i destinaciju. Mnogim žiteljima priobalnih gradova uglavnom nije drago gledati ploveće grdosije u lukama jer još uvijek vlada mišljenje kako su kruzeri veliki zagađivači okoliša. No ipak, u svakom slučaju, jedinstvena je to grana turističke industrije orijentirana mahom na goste više platežne moći. Nakon oporavka od pandemije koronavirusa koja je kompanije za kružna putovanja dovela na rub financijske propasti, na tržištu se ponovo vodi velika bitka za putnike i profit zbog visoke vrijednosti usluga koje se nude na takvim putovanjima. Ona nisu lukrativna isključivo za kruzing kompanije, već i za odredišne destinacije, gdje se turisti s kruzera ne libe trošiti. Zarađuju, naravno i luke gdje su brodovi na vezu.
Kada je riječ o LUZ-u, s referentne je 2019. godine i prometa od 130 plovila i preko 182 tisuće putnika, promet u prošloj godini skočio na 159 uplovljavanja i 174 tisuće putnika. Indikatori oporavka industrije su očiti, a u LUZ-u očekuju kako će do kraja godine premašiti projiciranu brojku od 240 tisuća pristiglih putnika s kruzera.


Funkcionalni protok putnika


– Iznimno smo zadovoljni dosadašnjim dijelom sezone koja traje praktički od početka godine i to prvenstveno zbog porasta broja putnika na plovilima, kazao nam je ravnatelj Knežević, dodavši kako, u odnosu na 2019. godinu, u prosjeku bilježe porast od oko 20 posto više putnika u prvom dijelu godine.


– Iznimno nam je važno da sama luka kao mikrosustav iznimno dobro funkcionira, napose po pitanju prekrcaja putnika za izlazak iz luke prema gradu i drugim destinacijama u regiji koje posjećuju tijekom dana. Luka Gaženica sama je po sebi kompleksan sustav, koji uključuje i regularan protok putnika prema otocima i njihov transport javnim prijevozom, tako da mnogo pažnje posvećujemo funkcionalnom protoku putnika, istaknuo je Knežević.


U lipnju su tako u zadarske luke pristigla 24 kruzera, s više od 35 tisuća putnika, a do kraja srpnja očekuje se brojka od njih 36, dok ih je za kolovoz najavljeno 31.


– U prvoj polovini godine bilježimo oko 85 tisuća pristiglih putnika, a ukoliko se nastave pozitivne projekcije i porast putnika, očekujemo da bismo do kraja godine trebali premašiti našu prvotno projiciranu brojku od 240 tisuća putnika, zaključio je Knežević.


Za cijelu je godinu tako na kalendaru u najavi njih 224 s projiciranom brojkom od 267 tisuća putnika. Samo u prva dva tjedna srpnja na kruzerima je u grad pristiglo skoro 18 tisuća turista, a do kraja ovog mjeseca ta bi se brojka trebala popeti na više od 42 tisuće putnika.