Nedjelja, 14. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

stiže i ministrica

U crkvi Svetog Frane svečanost povrata procesijskog križa riznici samostana

Autor: Portal ZL

03.08.2023. 12:18
U crkvi Svetog Frane svečanost povrata procesijskog križa riznici samostana

Foto: Ministarstvo kultureU crkvi Svetog Frane će se u petak, 4. kolovoza, s početkom u 18 sati,  održati prigodna svečanost povrata procesijskog križa riznici samostana Svetog Frane u Zadru iz koje je otuđen 1974. godine. Riječ je o iznimno vrijednom kulturnom dobru iz XIV. stoljeća, jednom od najljepših zlatarskih radova hrvatske srednjovjekovne baštine, koje je iz Talijanske Republike vraćeno u Republiku Hrvatsku.


Rezultat je to koordiniranog djelovanja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva unutarnjih poslova i talijanskih institucija na nacionalnoj i lokalnoj razini.


Tom prigodom predstavit će se kulturna i društvena vrijednost ovog dobra te vas pozivamo da u skladu s vašim mogućnostima sudjelujete u navedenoj svečanosti.
Na svečanosti će sudjelovati ministrica kulture i turizma dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, predstavnik talijanske policije zapovjednik Alessandro Caprio, gradonačelnik La Spezie Pierluigi Peracchini te predstavnik obitelji Lia.