Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

nova pravila poslovanja

TZG Zadar organizira edukaciju za male iznajmljivače u turizmu

Autor: Portal ZL

04.03.2024. 13:00
TZG Zadar organizira edukaciju za male iznajmljivače u turizmu

Foto: Luka JeličićSa svrhom podizanja kvalitete ponude u destinaciji, zadarska Turistička zajednica 8. ožujka organizira edukaciju namijenjenu iznajmljivačima smještaja u domaćinstvu i svima onima koji se planiraju baviti turističkim iznajmljivanjem smještaja.


Multifunkcionalna dvorana Centra za kreativne industrije – Inovacija, ugostit će od 10 sati brojne stručnjake i predavače, a pored prezentacijskog dijela programa koji se bavi praćenjem trendova u poslovanju, odnosno promjenama vezanim uz predstavljanje objekta te korištenja marketinških alata, program edukacije upoznat će nositelje smještaja u domaćinstvu sa svim relevantnim novostima u turizmu.


Također, na panel raspravama otklonit će se eventualne nedoumice vezane uz poslovanje, zakonske propise i administrativne obaveze iznajmljivača, a dio vremena tijekom programa edukacije bit će rezerviran i za pitanja posjetitelja.
Turistička zajednica Grada Zadra ovaj događaj organizira sa Savjetovalištem za obiteljski smještaj „Interligo“ uz podršku Zadarske županije, Porezne uprave i Ministarstva unutarnjih poslova. Lanjska posjećenost edukacije u hotelu Kolovare i veliki interes malih iznajmljivača, više je nego pouzdan pokazatelj kako su zadarski iznajmljivači smještaja u domaćinstvu prepoznali višestruku korist upoznavanja sa sadržajem ovog programa.


– Naši su iznajmljivači općenito poznati po profesionalnosti i ljubaznosti, ali se isto tako kontinuirano unaprjeđuju i prate trendove u turizmu. Ovakvim događajima zato im nastojimo pomoći koliko god možemo. Edukacija ima cilj da naše iznajmljivače upozna s novim pravilima u poslovanju, mogućnostima kvalitetnije promocije samog objekta te  zakonodavnim okvirom u sklopu kojega se odvija poslovanje – kaže direktorica zadarskog TZ-a Iva Bencun, najavljujući program edukcije nazvan „Uspješno poslovanje u turističkoj 2024.“


Kako voditi knjige?


Upravo će direktorica Bencun uvodnim obraćanjem otvoriti program edukacije, nakon čega će Meri Čizmić Kraljević i Anamarija Cicarelli iz „Interliga“ obraditi teme administracije, oglašavanja ili vođenja dokumenata i knjiga.


Čizmić Kraljević i Cicarelli upoznat će iznajmljivače koje sve knjige i dokumente moraju voditi iznajmljivači smještaja u domaćinstvu, kako se pripremiti za rad s portalima, koja su pravila za poslovanje s online agencijama Booking.com i Airbnb.com, kako postići vidljivost objekta te na koji način odrediti i upravljati cijenama smještaja.


Savjetovalište „Interligo“ godišnje održi oko 80 predavanja namijenjenih malim iznajmljivačima, a turistički stručnjaci iz ove splitske tvrtke također su izdavači časopisa „Apartman Plus“, jedinog u Hrvatskoj koji je specijaliziran za iznajmljivače usluga smještaja u domaćinstvu. Zato će se predavačice iz Savjetovališta za obiteljski smještaj dotaknuti i brojnih „malih tema“ vezanih uz smještaj.


Najčešće se takve informacije u praksi pokazuju kao jako bitne, i to od pitanja pristupa obiteljima s malom djecom, tinejdžerima ili gostima seniorima, do mijenjanja opreme u objektu, načina formiranja cijene smještaja, uspješnog oglašavanja ili kvalitetne pripreme objekta za fotografiranje i snimanje.


Najava rekordne sezone


Čizmić Kraljević je lani na edukaciji u zadarskom hotelu „Kolovare“ nagovijestila apsolutno rekordnu sezonu u Hrvatskoj, objašnjavajući kako se takvi ciljevi u turizmu ostvaruju jedino zajedničkim naporima iznajmljivača, hotelijera, ugostitelja, prijevoznika i pružatelja brojnih drugih usluga u turizmu. U međuvremenu, letvica uspjeha postavljena je još više.


– Očekivanja su i ove godine velika. Imamo kontinuitet u porastu turističkog prometa posljednje tri godine, ali i evidentan rast kvalitete turističke usluge, smještaja i drugih sadržaja – napominje direktorica Bencun i dodaje kako su upravo programi edukacije za male iznajmljivače osmišljeni kako bi se unaprijedila takva praksa.


Jedan od pokazatelja uspjeha ovih turističkih programa edukacije su i nagrade koje su hrvatski iznajmljivači dobili na globalnoj razini od Booking.com-a, i to za profesionalnost, pružene usluge, čistoću i opremu kuća i apartmana.


– Vidi se kako je riječ o ljudima koji rado prate trendove te ulažu u svoje objekte, tako da su ovakve edukacije namijenjene iznajmljivačima, sigurno višestruko korisne – zaključuje Bencun.


Za program edukacije svi zainteresirani mogu se prijaviti najkasnije do četvrtka 7. ožujka (11 sati) na mail [email protected].


Program edukacije i predavači


Predstavnice Savjetovališta za obiteljski smještaj „Interligo“ otvorit će edukacijski event u zadarskom Centru za kreativne industrije s predavanjima u 10 sati, nakon čega će biti polusatna pauza (12.30 – 13.00 sati) te u nastavku programa pozdravni govor pročelnika za gospodarstvo i turizam Zadarske županije Ante Sjauša.


Od 13.10 sati slijedi izlaganje voditeljice pododsjeka za turizam Zadarske županije Marijane Špoljarić, potom predstavnice Porezne uprave Mare Periš i voditeljice MUP-ovog Odjela za državljanstvo i statusna pitanja stranaca Mirjane Šarić. Od 14 sati moći će se postavljati pitanja tijekom panel rasprave predavača.