Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

tužba ivana čuline

Tužiteljstvo odbacilo prijavu za namještanje natječaja u bolnici Zadar

Autor: Marina Vlakić

13.12.2022. 14:50
Tužiteljstvo odbacilo prijavu za namještanje natječaja u bolnici Zadar

Foto: Arif SitnicaOpćinsko državno odvjetništvo u Zadru odbacilo je prijavu protiv ravnatelja i pravnice Opće bolnice Zadar koju je protiv njih podigao bivši djelatnik Ivan Čulina. Slučaj je istražio i USKOK te je po njihovu nalogu u zadarskoj policiji obavaljen i razgovor s kandidatom Ivanom Čulinom.


No, nakon saslušanja ravnatelja Opće bolnice Željka Čuline i pravnice Vedrane Vitlov, tužiteljstvo je zaključilo kako je prijava neosnovana.


– Da bi egzistiralo kazneno djelo zlouporabe položja i ovlasti potrebno je da službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlasti prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost, pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu, stoji u obrazloženju ODO-a, uz pojašnjenje da nema “osnovane sumnje u učin kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti”.
– Evidentno je da tijekom provođenja javnog natječaja za radno mjesto administrativnog referenta, na koji se javio prijavitelj Ivan Čulina, nisu počinjene nikakve nezakonitosti i nepravilnosti jer razlog zbog kojeg nije primljen na radno mjesto administrativnog referenta je taj što je po završenom natječaju utvrđeno da nema dovoljan broj bodova, pa su na to mjesto primljeni kandidati koji su imali odgovarajući broj bodova za to radno mjesto, stoji u obrazloženju Općinskog državnog odvjetništva.


“Očekivao sam ovakav rasplet situacije”


Ivan Čulina slučaj je prijavio i Ministarstvu zdravstva navodeći da ga, nakon prijave na natječaj za zapošljavanje, nakon pismenog ispita više nitko nije zvao na usmeni ispit unatoč činjenici da je na pismenom riješio 74 posto odgovora. Naveo je i da mu je u bolnici rečeno kako je ispit najbolje riješio, ali da je natječaj raspisan za njihovu curu te da uopće ne treba dolaziti.


Čulina ipak kaže kako je očekivao ovakav rasplet situacije iako je Odvjetništvu dostavio dokumentaciju koja potkrepljuje njihove navode.


– No, nisam razočaran jer sam javnosti ipak otkrio ovu situaciju, a prijava je odbačena zato što je moja dokumentacija nestala. Čudno je da bolnica nigdje ne spominje da sam radio trijažu, a da to nisam smio. Istraga se mogla detaljnije provesti, ali se sve razvlačilo iako se temeljem Zakona o radu predmet mora riješiti unutar godine dana.


Čudno je i to što navode da su mi pružali prilike, a da nisam dobro radio, jer da je doista tako dali bi mi opomenu pred otkaz, no problem je očito u tome što sam u javnost iznio svoje saznanje da je natječaj za njihove cure, kako su mi rekli i što imam i na snimci. Državno odvjetništvo, međutim, za te snimke kažu da nisu od interesa javnosti.


I tako sam došao u pat poziciju, istekao je rok od godine dana i više nema smisla boriti se s vjetrenjačama, kaže Čulina, dodajući da se u bolnicu nikad i ne bi vratio raditi.