Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

poštovanje ovdašnje kulture

Turistima će se dijeliti leci o neprimjerenosti hodanja u kupaćim kostimima

Autor: Portal ZL

03.08.2023. 09:34
Turistima će se dijeliti leci o neprimjerenosti hodanja u kupaćim kostimima

Foto: Dino Stanin/PIXSELLKupaći kostimi nezaobilazna su odjeća u ljetnoj sezoni na plažama diljem svijeta. Nažalost, ovi komadići tkanine, prilagođeni za kupanje u moru, često se u turističkim mjestima nose na mjestima na kojima je to potpuno neprikladno: u gradskim središtima, trgovinama, kulturnim ustanovama…


Turistička zajednica grada Zadra već je prošle godine započela s kampanjom koja je imala za cilj smanjivanje ovog fenomena i njezini rezultati su vidljivi već ovog ljeta, uslijed manjeg broja osoba koji se samo u kupaćim kostimima šetaju po gradskim ulicama.


I ove godine se turistima dijele promotivni letci otisnuti na hrvatskom i četiri strana jezika, kojima se skreće pozornost na neprimjerenost hodanja u kupaćim kostimima izvan mjesta za koje su predviđeni.
– Iako to u Zadru nije službeno zabranjeno, molimo da poštujete ovdašnju tradiciju i kulturu na način da ne nosite samo kupaće kostime kad niste na plaži, pa makar samo i na kratko vrijeme. Zahvaljujemo i želimo vam ugodan odmor u Zadru!, stoji na višejezičnim letcima koji se dijele turistima, kao i na plakatima na više lokacija u gradu.Kupaći kostimi su prikladni za plaže, bazene i druge destinacije vezane uz vodu, no nošenje istih u središtu grada zasigurno nije u skladu s društvenim normama.


– Nošenje neprimjerene odjeće nije samo pitanje estetike, već pristojnosti i odgovornog ponašanja prema domaćinima i drugim turistima te se njome treba barem u nekoj mjeri odražavati poštovanje prema okolini u kojoj se nalazi.


Kada dođu u središte grada, turisti ulaze u jedan poseban prostor bogate povijesti i naslijeđa, grad čiju je baštinu prepoznao i UNESCO. Očekujemo da se grad razgledava u odjeći koja služi za slobodno vrijeme, a ne za boravak na kupalištima, kaže direktor TZ grada Zadra Mario Paleka.