Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SICU IZLOŽBA

Tragom bogate prošlosti do novih spoznaja o povijesti Zadra

Autor: Matea Guzalić

05.12.2022. 20:44
Tragom bogate prošlosti do novih spoznaja o povijesti Zadra

Foto: Filip Gotovina»Tragom bogate prošlosti« naziv je izložbe autorice doc. dr. sc. Ane Jordan Knežević koja je otvorena u Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti (SICU) u Zadru.


Riječ je o izložbi koncipiranoj kroz tri kronološko tematske cjeline koja je nastala na temelju opsežnih arhivskih istraživanja, a građa koja je korištena u njezinoj realizaciji potječe iz više kulturnih ustanova, muzeja i arhiva u Hrvatskoj.


Tako posjetitelji mogu kroz razne fotodokumentacije, arhivske spise, tlocrte i novinske članke dobiti uvid u niz povijesno-društvenih događaja koji su prethodili utemeljenju SICU u Zadru te su utjecali na njezin razvoj od samog početka pa sve do danas.
U izložbi je također velikim dijelom predstavljena dosad neobjavljena arhivska građa, kao i sačuvana fotodokumentacija, što ju čini posebno zanimljivom jer donosi nove spoznaje o povijesti Zadra, ali i njegovih sakralnih objekata.


Poklon Zadru


– Ovo je zaista jedna specifična izložba koja je nastala na temelju opsežnih arhivskih istraživanja koja su trajala dvije godine. Prvi cilj izložbe bio je valorizirati SICU kao iznimno značajnu kulturnu ustanovu na nacionalnoj, ali i na međunarodnoj razini, jer je to zaista najznačajnija crkvena riznica sačuvana u našoj državi.


Drugi važan cilj bio je prikazati cijeli niz društveno-povijesnih događaja koji su se događali od Drugog svjetskog rata pa sve do danas. Svi ti događaji su prikazani na ovoj izložbi i pričaju o povijesti grada, izjavila je Jordan Knežević.


– Ja bih slobodno rekla da je ovo moj poklon Gradu te da je izložba posvećena Zadru, svim građanima i građankama, te svim žiteljima Zadarske županije. Zaista opsežna arhivska istraživanja obuhvatila su velik broj kulturnih ustanova i arhiva u Hrvatskoj, a kroz njih su jednim dijelom prikazane i nove spoznaje koje do sada nisu objavljene. To se odnosi i na dio o spašavanju zadarskog Zlata i srebra te na posve novu građu o Miroslavu Krleži koji je doslovno opjevao Zadar, a ti rukopisi su nam sada poznati. Cijela ova priča je jako zanimljiva, velika i opširna, zaključila je Jordan Knežević.


Uz autoricu, koja je inače i kustosica SICU, svima okupljenima obratili su se i doc. dr. sc. Tado Oršolić, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, časna majka Anastazija Čizmin, don Mario Soljačić, te Dina Bušić, pročelnica Odjela za kulturu i sport, koja se zahvalila svima koji su zaslužni za izložbu te je naglasila da smo svi ovdje kako bismo služili na ponos Gradu Zadru.