Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

NAJ POLICAJAC

Tomislav Jović nagrađen za doprinos u provođenju sezone

Autor: Đurđa Baljak

03.01.2023. 16:34
Tomislav Jović nagrađen za doprinos u provođenju sezone

Foto: Đurđa BaljakTomislav Jović dobitnik je nagrade »Nasmiješeno sunce« za najboljeg policajaca, zaslužnog za sigurno odvijanje turističke sezone. Istaknuo je kako mu ova nagrada predstavlja veliku čast i zadovoljstvo te dodao kako mu je drago da su njegov rad i trud prepoznati.


Dojave o obiteljskom nasilju


– Dobio sam nagradu, »Nasmiješeno sunce«, koja se dodjeljuje svake godine kroz turističku sezonu. Drago mi je i pozitivno sam iznenađen što sam dobio ovo priznanje. Zaista mi mnogo znači da se moj trud, rad i zalaganje cijene.


Na isti način i ja sam pristupam svojim mlađim kolegama te ih usmjeravam kako bi i oni uvidjeli da se rad i trud doista isplate, kazao je Jović i istaknuo kako voli svoj posao koji jeste stresan, ali prije svega human posao.
Jović je trenutno službenik Policijske postaje Zadar te obavlja poslove vođe teritorijalnog sektora.


Prisjetio se svojih početaka nakon Akademije te nam ispričao kako funkcionira posao u policijskoj postaji.


– Ovaj posao obavljam dvanaest i pol godina, a moji počeci su bili u autoophodnji, tj. policijskoj patroli sa »starijim« kolegama. Zapravo, svaki mladi policajac koji dođe s Akademije započinje svoju karijeru s mentorom i kroz rad s njim upoznaje se sa zadaćama u policijskom poslu.


Svakodnevno se radi s građanima, bilo da se radi o postupanjima po zaprimljenim dojavama ili neposrednom potrebnom policijskom postupanju, a to uključuje i prevenciju kaznenih djela, prekršaja ili bilo kakvih drugi kažnjivih ponašanja. Potom, kako se napreduje, kasnije možete postati vođa ophodnje, dakle vodite patrolu, i u toj poziciji ima se veća odgovornost.


I onda dalje napredovanje ide od vođe sektora do šefa smjene i tako dalje, ovisno o radu policije. Ja sam trenutno službenik Policijske postaje Zadar, preciznije obavljam poslove jednog od sektora Policijske postaje Zadar čija se teritorijalna nadležnost dijeli na više sektora.


Uglavnom, moj posao podrazumijeva razgovore, usmjeravanje i koordiniranje s policijskim službenicima na terenu. U slučaju pojave određene vrste kriminaliteta ili drugih kažnjivih radnji, nakon provedenih procjena i analiza usmjeravam kolege po njihovim zadaćama, kazao je Jović te dodao kako su mu na početku tijekom odlaska na intervencije, posebno stresne bile dojave obiteljskog nasilja.


– Sjećam se svoga prvog interveniranja na takvoj vrsti dojave kad sam na mjestu događaja vidio razna oštećenja, a poslije i osobu koja se ponašala prijeteći i prema nama policajcima. Na sreću, na kraju je sve se dobro završilo, kazao je Jović te istaknuo kako je doživio dosta opasnih situacija.


Pronaći način opuštanja


– Imao sam dosta situacija u kojima sam bio na neki način ugrožen, ali nekako sam uvijek uspio izaći na kraj s tim. Pozitivna je stvar što u Hrvatskoj nije kao u SAD-u gdje policajci češće stradavaju. Kod nas ponekad bude nekakvih sitnih ozljeda uslijed upotrebe sredstava prisile. Takve situacije, u kojima je neizbježna primjena sredstava prisile, predstavljaju nam stres i nimalo nisu ugodne, kao ni građanima, rekao je Jović.


Iako je policijski posao poprilično stresan i izazovan, Jović je objasnio kako čovjek zaista mora prije svega biti predan i voljeti to, ali isto tako imati i hobije koji opuštaju.


– Ovaj posao je ponekad stvarno stresan zato je uvijek potrebno pronaći način opuštanja u obliku šale, hobija, recimo trčanje ili ostali sportovi, provođenje slobodnog vremena s obitelji. Tu su uvijek rokovi koje morate izvršiti. Niste vi policajac od 8:00 do 12:00 sati već 24 sata.


I nerijetko se dogodi da dođete doma, ali dobijete hitan poziv da se vratite na posao zbog potrebe službe, kazao je Jović te naglasio kako to nije običan posao i kako onaj tko to želi raditi mora prije svega biti predan i voljeti to, objasnio je Jović.


Izgubljeni turist


Pored stresnih situacija, Jović nam je ispričao i jednu zanimljiviju, pomalo šaljivu situaciju.


– Bilo je dosta zanimljivih, pa i smiješnih situacija, ali izdvojio bih jednu situaciju od ovog ljeta. Dok smo se kolega i ja vozili u blizini jednog trgovačkog centra ugledali smo jednog pomalo dezorijentiranog čovjeka te smo odmah primijetili kako je riječ o strancu.


Prišli smo mu te ga upitali je li sve u redu, na što je on dogovorio kako je bio u jednom noćnom klubu i kako se izgubio, odnosno nije mogao pronaći apartman u kojem je bio smješten. Nije se mogao sjetiti ničega tako da smo se pola sata vozili s njim po gradu u nadi da će se sjetiti nečega.


Na koncu smo uspjeli doći do njegovih prijatelja koji su bili u noćnom klubu te su ga onda oni odvezli na spavanje, ispričao je kroz smijeh Jović te objasnio kako su on i kolege kroz cijelu godinu na raspolaganju svim hrvatskim, ali i stranim građanima.


Istaknuo je kako su glavne prednosti policijskog posla humanost i mogućnost pomaganja građanima, kako domaćim, tako i stranim.


– Kroz cijelu godinu pružamo pomoć našim građanima, pa tako i stranim. Dosta građana pristupi baš našoj postaji zato što je najbliža svim gradskim znamenitostima. Tako da redovito izlazimo na ulicu, pomažemo, objašnjavamo im neke stvari, informiramo.


Turisti se teško snalaze, pogotovo kada su žrtve kaznenog djela, zato što su opušteni i ne očekuju takve situacije kada dođu na ljetovanje. I ljudi vam stvarno budu zahvalni kada im pomognete i to je ono što se prepozna. Dakle, prednosti ovog posla su svakako humane geste, kad imate priliku pomoći ljudima.


Važno je pomoći ljudima na bilo koji način, ne nužno poslovno. Dok su s druge strane, negativne stvari su susretanje s obiteljskim nasiljem, razna osiguranja i asistencije, te smrtno stradale osobe. Međutim, ovo je za mene stvarno jedno časno zanimanje koje ne bih mijenjao. Koliko god stresan bio, stvarno je human posao i drago mi je što sam policajac, zaključio je ponosno Jović.