Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

ugledne britanske novine

The Times o Zadru: Grad sa skrovitim plažama i manjom gužvom od Dubrovnika

Autor: K.E.

29.09.2023. 19:34
The Times o Zadru: Grad sa skrovitim plažama i manjom gužvom od Dubrovnika

Foto: Arhiva ZLAlfred Hitchcock znao je ponešto o neizvjesnosti. Majstor noir filmova i chiaroscura jednom je zalazak sunca na zadarskoj obali Jadrana opisao kao najljepši na svijetu, a njegova ljepota je i danas neupitna. Marine pretrpane jahtama, kampanile iz venecijanske ere i blještavilo plaža pod rumenilom sunca, dok lokalno stanovništvo uživa u bojama zalaska uz aperitive i neonsko plavo more, ambijent je Zadra s kojim reportažu počinje Mike MacEacheran, novinara uglednog britanskog The Timesa.


– Priča počinje osvajanjem Rimskog Carstva i nastavlja se danas s nezaboravnom hranom i vinom, nacionalnim parkovima i divljim arhipelagom otoka ukrašenih draguljima. Zaplet? Sve se to nekako još uvijek pretvara u manje gužve nego što ćete pronaći u Dubrovniku i više tajnih plaža nego što ćete dobiti niz obalu u Splitu, piše britanski novinar.


Što vidjeti u Zadru?


Kao i sve starlete iz zlatnog doba, Zadar ima bore koje to i dokazuju. Nastajao je 3000 godina, a lutanje starim gradom otkriva otiske prstiju nekadašnjeg poznatog cara Augusta na srušenim stupovima, kolonadama i kvadratima šahovske ploče. Svoje mjesto na rimskom forumu zauzimali su krupni vojnici u verižnjačama; sada su na redu lokalci sa sladoledom.
Neizostavno je prošetati novoosvježenom Rivom, ali učinite to za vrijeme zalaska sunca, jer nema podcjenjivanja Rothkoesque privlačnosti mramornog plavog mora nasuprot Barbie ružičastog neba.


Tamo gdje se vrh šetnice susreće s vodom dvije su besplatne umjetničke instalacije, Morske orgulje, cjevasti instrument koji izbacuje melodijske valove kroz skrivene cijevi (zamislite duet pjeva kitova i Enye); i Pozdrav suncu, golemi tanjur na solarni pogon koji donosi podna svjetla diskoteke na esplanadu.


Crkva sv. Donata i katedrala sv. Stošije portali su u zadarsku prošlost, a ulaz je također besplatan. Gudački kvarteti ondje često navečer nastupaju (akustika izaziva trnce u kralježnici), ali jednako su vrijedni radoznalosti i tijekom dana.


Lutanje bez cilja


Za zadarsku gastronomsku scenu, The Times piše kako je iznenađujuća, ozbiljna kad su u pitanju plodovi mora, ali i neodoljiva tijekom kasnog ljeta. Zadar Street Food Festival (koji traje do nedjelje, 1. listopada) vrvi jeftinom hranom, koktelima i DJ-ima, što odgovara svima koji hvataju posljednje niti ljeta.


Kao mjesta koja bi se u Zadarskoj županiji trebala posjetiti, preporučaju NP Paklenica, plažu Sakarun na Dugom otoku te Kornate.


– Poluotok nije moderan i ne kreće se brzinom EDM ploče kao Barcelona ili Berlin. Ipak, udvarao se carevima i istraživačima s razlogom, a mještani ga još uvijek kunu za jelo, piće i kupovinu. Doista, sa svojom koncentracijom povijesnih ruševina i prolaza, mogao bi biti u eri prije kršćanstva – da nije kafića na svakom uglu (iako ne Starbucksa, srećom).


Najbolji pristup je besciljno lutati, ali vrijedi stati u Muzeju antičkog stakla, s peći na gornjem katu u kojoj domaći puhači spaljuju i pušu staklene mjehuriće kao da su životinje od balona. Ako je bilo dovoljno dobro za Hitchcocka (i Casanovu, Balzaca i Napoleona), onda će se i vama svidjeti poslužena čašica maraschina s ledom u bilo kojem lokalnom baru. Nepotrebno je reći da su dostupni i drugi likeri, zaključuje novinar The Timesa.