Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

NIKOLA TESLA, ISPOD PAUČINE

Tesla je bio svetac znanosti, ali i društven i duhovit čovjek

Autor: Đurđa Baljak

02.03.2023. 21:29
Tesla je bio svetac znanosti, ali i društven i duhovit čovjek

Foto: Arif SitnicaOgranak Matice hrvatske predstavio je knjigu Maria Filipija »Nikola Tesla, ispod paučine«. O knjizi su govorili prof. dr. sc. Darko Žubrinić i autor Filipi, koji u ovom proširenom izdanju knjige iz 2005. godine otkriva kakav je Nikola Tesla bio kao čovjek, rušeći pritom mnogobrojne mitove o velikom znanstveniku i geniju.


– Napisao sam knjigu o Nikoli Tesli u povodu 160. obljetnice kad su o njemu napisane velike neistine. Zaista je nešto posebno da je jedan mladić iz provincije otišao u Ameriku i doslovno prevrnuo cijeli svijet naopačke. Upravo zato imao sam potrebu istraživati kako bi istina o njemu izašla na vidjelo.


Primjerice, govorili su kako nije bio dobar matematičar, kako je mrzio žene te kako je bio čudan i nedruštven, započeo je Filipi i dodao kako je osobno došao do dokumenta koji otkrivaju nešto više o njegovoj personi.


Neisitine o religiji
FilipI je lik Nikole Tesle istraživao prije svega kroz prizmu kakav je bio kao čovjek, a ne toliko kao izumitelj.


– Vjerujem kako je Nikola Tesla jedan od najvećih ljudi koji je ikad hodao svijetom, a rođen je upravo u Hrvatskoj. Zato sam ga u knjizi predstavio upravo onakvim kakav je bio – suosjećajan, društven i duhovit čovjek. Naime, on je bio čovjek koji je suosjećao sa svima koji su bili u nevolji i pritom nikome nikada nije odbio molbu za pomoć te bi uvijek pomogao koliko je mogao.


U ovoj knjizi sam dobio mnoštvo dokumenata koji svjedoče o povijesti te o administrativno-političkoj situaciji u vrijeme kada je rođen, objasnio je Filipi koji je to sve predstavio kroz zanimljivu fotoprezentaciju svoje knjige koja sadrži preko 500 stranica s puno poglavlja i potpoglavlja koji omogućuje čitateljima jednostavnije čitanje.


– Već u njegovo vrijeme su ga iskrivljavali te su mu smanjivali domete u znanosti. Primjerice, iz njegove autobiografske knjige »Moji pronalasci« izbačeni su svi dijelovi koji se tiču boga i vjere te se pritom tvrdilo kako je raskrstio s religijom, a to nikako nije točno jer je do kraja svoga života bio dosljedan pravoslavlju.


Uz to njegov otac je bio svećenik te su pripadali pravoslavnoj crkvi austrijske monarhije koja je u načelu bila hrvatska pravoslavna crkva, kazao je Filipi te istaknuo kako su Teslu s potpunim pravom zvali svecem znanosti, pa stoga ne čudi kako ga mnogi narodi svojataju kao svoga.


Loši falsifikati


Posljednji dio knjige Filipi je posvetio Teslinoj nacionalnoj pripadnosti.


– Tesla je rođen u Lici, a kada je rođen, tamo je bila Hrvatsko-Slavonska vojna krajina. Kada je imao 25 godina, vraćena je pod vlast bana, Sabora i vlade, a upravo vlada u Zagrebu mu je 1893. izdala putovnicu. Sve to sam potkrijepio dokumentima koji ukazuju kako je Hrvatska njegova domovina, objasnio je Filip koji je u svojoj knjizi prikazao i dva telegrama u kojima Tesla navodno progovara o svojoj nacionalnosti.


– Dva telegrama u kojima se Tesla navodno izjašnjava kako se jednako ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom predstavljaju samo prilično loše načinjene falsifikate, zaključuje autor.