Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

HRABRI DJEČAK

Teško bolesni šesnaestogodišnji Karlo Magaš ima samo jedan san - da ozdravi

Autor: Marina Šaponja

29.03.2023. 18:36
Teško bolesni šesnaestogodišnji Karlo Magaš ima samo jedan san - da ozdravi

Foto: Karlo MagašŠesnaestogodišnji Karlo Magaš od 2019. godine vodi borbu protiv osteosarkoma, tumora kostiju. Nakon dijagnoze i devet ciklusa kemoterapije, potom operacije u travnju 2020., pa novih šest ciklusa kemoterapije ovom mladiću otkrivene su metastaze na plućima koje su odmah uklonjene operacijom.


Nakon toga Karlo je bio primoran proći novi ciklus od četiri udarne kemoterapije. Njegova bolest sada je u fazi mirovanja, ali uz intenzivna praćenja liječnika i onkologa. Već godinu i pol dana Karlo uzima lijek s gljivama za koji onkolozi smatraju kako je pridonio njegovu oporavku.


Međutim, njegova je obitelj financijski iscrpljena zbog čestih odlaska u Zagreb na kontrole, liječenja te kupovanja lijeka s gljivama, budući da mjesečna doza ovog lijeka košta 1350 eura.


Prikupljanje novčane pomoći
Za Karla su organizirane brojne humanitarne akcije u cilju prikupljanja financijskih sredstava kako bi se njemu i obitelji olakšala kupnja lijeka, a prve akcije su, prema riječima njegove majke, pokrenute prije tri godine.


– Osnovna škola Zadarski otoci bila je prva u organiziranju humanitarne akcije, zatim se piključio NK Hrvatski vitez Posedarje i brojni drugi. U svibnju prošle godine humanitarni koncert organizirala je Gimnazija Franje Petrića. Zahvaljujem se svima koji su nam pomogli na bilo koji način.


Otvorili smo i stranicu na Facebooku koja se može pratiti, dobili smo donacije nogometnih dresova, slika… Kada je sve počelo mislila sam kako za nas nitko neće čuti jer ima jako puno djece koja se bore s teškim bolestima i dijagnozama, ali su nam mnogi pomogli.


Naš san je da Karlo ozdravi, da sve bude dobro i da našu Facebook stranicu i sredstva proslijedimo dalje, onima kojima je to potrebno, priča Lusijana Magaš, Karlova majka.


Za lijek od gljiva koji Karlo uzima svaki mjesec čula je od gospođe koja je također oboljela od karcinoma još 2007. godine, prognoze joj nisu bile sjajne, ali ona je uspjela u svojoj borbi. Gospođa Lusijana nada se kako će i njezin sin pobijediti ovu zloćudnu bolest.


– On je jako hrabar dječak, uvijek je s osmijehom na licu, unatoč svemu što je prošao, bolovima, mučninama nakon kemoterapija, operacijama… Lijek s gljivama kupujemo od tvrtke Mikosan iz Zagreba, ali uvijek ciljamo kada su akcije, pa tada uzmemo više njihova lijeka.


Ja sam inače zaposlena kao trgovac, ali sam na dugotrajnom bolovanju zbog Karla, a imam još i mlađeg sina, 13-godišnjeg Mihaela. No, dosada smo uvijek se uspjeli pokrpati s pokrivanjem ovako velikih mjesečnih troškova, govori Lusijana.


Pomorstvo je Karlov san


Karlo pohađa prvi razred Strukovne škole Vice Vlatkovića, smjer autolimar, ali njegov san je pomorstvo. Slobodno vrijeme, kada nije na pregledima ili u školi, najviše voli provoditi u druženju s vršnjacima, a veliki je ljubitelj biciklizma i član Biciklističkog kluba Posedarje.


Karlo, navodi njegova majka, i s ortopedske strane ima jedan hendikep jer mu je ugrađena proteza u lijevoj nozi, koja je sad prerasla četiri centimetra, a zbog daljnjeg rasta polako mu nastupa skolioza. Iako su Karlovi posljednji nalazi uredni, njegova majka planira daljnju pomoć i liječenje potražiti izvan granica Hrvatske.


– U Clevelandu u SAD-u ima liječnik koji uspješno radi s eksperimentalnom terapijom za ovaj oblik raka, a kako smo imali neugodno iskustvo s metastazama, razmišljala sam da mu se obratim za mišljenje. Samo sastanak s ovim liječnikom putem Interneta košta 2000 dolara, a put do tamo i liječenje bilo bi jako skupo.


No, ako on Karla uzme za kandidata, otišli bi tamo, kazala je Lusijana, dodavši kako korak po korak idu prema jedinom cilju – Karlovom potpunom izlječenju!