Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

DUHOVNA GLAZBA

Tea Vidaić predstavila novi glazbeni uradak: Stvaram u apsolutnoj nesputanosti, zaigranosti i slobodi duha

Autor: Nikolina Lucić

07.02.2024. 17:15
Tea Vidaić predstavila novi glazbeni uradak: Stvaram u apsolutnoj nesputanosti, zaigranosti i slobodi duha

Foto: MISLAV KLANACZadarska kantautorica Tea Vidaić publici se predstavlja svojim posljednjim glazbenim uratkom – pjesmom “Sfumato djeteta Isusa”. Vidaić se već godinama bavi glazbenim stvaralaštvom, piše i sklada svoje pjesme. Stvara, kako sama kaže, u apsolutnoj nesputanosti, zaigranosti i slobodi duha. Nit vodilja prilikom stvaranja uvijek joj je činjenica da pjesma koju piše mora imati osjećajnost, spiritualnost, emociju, toplinu i duboku poruku za slušatelja onako kako ona to osjeća u datom momentu snagom duha, emocije i intelekta. Tea Vidaić glazbom se bavi od malih nogu. Svira gitaru, piše pjesme, sklada. Nastupala je na raznim manifestacijama diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu, a od važnijih nastupa ističe nastup na Festivalu zabavne glazbe Zadar 2010., kada osvaja nagradu za najbolju kantautoricu u Večeri mediteranske glazbe s pjesmom “Ćeri puntarske”. Stilski je u domeni šansone, mediteranske glazbe, popa i jazza. Aktivno sudjeluje i na glazbeno-poetskim večerima te glazbeno prati pjesnike pri izvođenju njihove poezije, a vodi i glazbene radionice na međunarodnoj ljetnoj školi. S Vidaić smo zato porazgovarali o njezinoj posljednjoj pjesmi, kreativnim inspiracijama i poticajima, ali i budućnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni.


Vidaić je inače magistra hrvatskog jezika i književnosti te radi kao profesorica u Pomorskoj školi Zadar. Do sada je nastupala na festivalima zabavne, mediteranske i duhovne glazbe, kao i na humanitarnim koncertima. Dobitnica je različitih nagrada za svoje autorske pjesme: Nagrade za najboljeg kantautora s pjesmom “Ćeri puntarske” zatim Nagrade za najbolji tekst s pjesmom “Čuvaj me ljubavi raspeta” na Festivalu duhovne glazbe Svjetlost dolazi 2013. i Nagrade stručnog žirija za pjesmu “Čudesni Bog” na Festivalu duhovne glazbe Svjetlost dolazi 2014. Piše poeziju, stručne radove, osvrte, recenzije i eseje iz književnosti.


Što nam možete reći o svojoj posljednjoj pjesmi? Otkud inspiracija i koliko ste je stvarali?


Moja posljednja pjesma pod naslovom “Sfumato djeteta Isusa” je posebna pjesma duhovne glazbe. Nastala je inspirirana pričom o navještenju, pričom o tajni Kristova rođenja, poklonom mudraca i kraljeva s Istoka kao i pričom Kristova djetinjstva prema Lukinom Evanđelju (1:26-2:25). Sam naslov pjesme je posebno zanimljiv jer je došao od talijanske riječi “sfumato” ili “fumo” što znači dim, a riječ je o posebnoj slikarskoj tehnici koja je bila popularna u renesansi i kojom su slavni slikari nastojali posebno lijepo oslikati lice Majke Božje, svetaca, ali i Djeteta Isusa. Time sam htjela posebno istaknuti ljepotu Božje slike i objave u tajni navještenja. Pjesma je, kad sam je skladala i napisala, neko vrijeme stajala u mojoj kreativnoj ladici snova, a onda sam joj se ove jeseni opet vratila i odlučila je profesionalno snimiti u studiju. Snimila sam prvo demo snimku uz glas i akustičnu gitaru i poslala je suradnicima na daljnju obradu u studio. Intenzivan rad na pjesmi sa suradnicima je trajao oko tri mjeseca.


Tko potpisuje aranžman i produkciju pjesme?
Aranžman i produkciju ove pjesme potpisuje samostalni glazbeni umjetnik, producent, aranžer, kantautor i skladatelj Antonio Tkalec iz Varaždina. Aranžman je snimljen u njegovom Sky Road Music studiju u Varaždinu, profesionalnom glazbenom studiju u Hrvatskoj u kojem se isključivo snima duhovna glazba u visokoj produkciji. Glavni vokali za pjesmu su snimljeni u Studio Music4Life u Zadru kod poznatog zadarskog profesora i glazbenika Tomislava Pehara. Urednica izdanja je Agneza Levanić.


Koliko se već dugo bavite glazbenom umjetnošću i kako ste započeli svoj umjetnički rad?


Glazbenom umjetnošću se bavim od svoga djetinjstva. Od malih nogu voljela sam smišljati svoje stihove pa ih uglazbljivati i pjevati na neki svoj način, a u kući u kojoj sam odrasla uvijek se pjevalo i sviralo u različitim životnim prigodama. U srednjoj školi počela sam ozbiljno učiti svirati akustičnu i klasičnu gitaru kako bih se mogla pratiti dok pjevam ili dok skladam nove melodije. Ozbiljnije, umjetnički rad započela sam s baladom “Ćeri puntarske” s kojom sam nastupila na Zadarfestu 2010. kada sam osvojila i Nagradu za najboljeg kantautora u kategoriji mediteranske glazbe i šansone. Iza toga nastupala sam na brojnim festivalima, smotrama, humanitarnim koncertima, kako svjetovne, tako još i više duhovne glazbe u RH i inozemstvu.Koja je Vaša nit vodilja prilikom stvaranja i kakav glazbeni izričaj preferirate?


Pjesme stvaram u apsolutnoj nesputanosti, zaigranosti i slobodi duha. Nit vodilja prilikom stvaranja mi je da pjesma koju pišem mora imati osjećajnost, spiritualnost, emociju, toplinu i duboku poruku za slušatelja onako kako to osjećam u datom momentu snagom duha, emocije i intelekta. Ako je pjesma duhovne glazbe onda ona mora imati i snažnu teološku i tekstološku poruku satkanu na postamentu vjere. Glazbeni izričaj koji preferiram je šansona, balada, duhovna šansona, moderni duhovni pop/art s elementima “world music-a” nešto poput Lauren Digle, Kari Jobe, Brooke Fraser Ligertwood i sl. Žensko kantautorsko pismo s elementima duhovnosti je nešto što me inspirira i vodi u stvaranju.


Što nam možete kazati o svom stvaralačkom stažu? Koliko je pjesama dosada iza Vas?


Skladala sam i napisala jako puno pjesama. Više ih niti ne brojim. Pisala sam čak i klapama pa je tako klapa Kadena otpjevala hit pjesmu Note ljubavi na jednom Marco Polo festivalu. Posebno bi vrijedilo istaknuti autorske pjesme s mog albuma prvijenca “Čudesni Bog” iz 2019. godine. Sve pjesme s toga albuma sam isto tako sama napisala i skladala, a bilo ih je deset.


Kako vidite svoju glazbenu i stvaralačku budućnost? Što od Vas možemo očekivati?


Polako skladam, pišem, snimam i gradim svoj novi, drugi studijski album duhovne glazbe. Pjesma “Sfumato Djeteta Isusa” je treća pjesma za novi ciklus stvaranja i novi album. Na proljeće i ljeto planiram solističke koncerte “Laudate Dominum” u akustičnoj maniri s klasičnom gitarom u kojima ću predstaviti široj publici svoje stare, ali i nove pjesme duhovne glazbe, te poznate duhovne pjesme i uspješnice. A, posebno se radujem baš radu na novom albumu uz sjajne suradnike i prijatelje. Svoju glazbenu i stvaralačku budućnost vidim kroz ustrajan i ozbiljan autorski rad. Duhovna glazba ili musica sacra je ozbiljan kontrapunkt nade, duhovnosti i ljubavi prema svijetu ispunjenim tehnicizmom, ispraznošću, materijalizmom i lošim vijestima. Ta glazba budi u ljudima onaj izgubljeni osjećaj za dobro, za empatiju, za požrtvovnost, za astralnim i nebeskim, Stvoriteljevim visinama, za nadom.