ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

LIDRANO

Talentirani kreativci iz Zadra i županije pokazali kako snovima razgrću oblake

Autor: Matea Guzalić

29.02.2024. 09:28
Talentirani kreativci iz Zadra i županije pokazali kako snovima razgrću oblake

Foto: LUKA JELIČIĆ»Ne brani mi snove, njima razgrćem oblake«, krilatica je ovogodišnje županijske razine Smotre LiDraNo za srednje škole. Stotinjak učenika iz čak 14 srednjih škola iz Zadra i Zadarske županije tako se okupilo kako bi iskazalo svoja kreativna stvaralaštva u tri glavne kategorije – literarno stvaralaštvo, dramsko-scensko stvaralaštvo i novinarsko stvaralaštvo, a državnom himnom program je otvorila Klapa Feral iz Gimnazije Vladimira Nazora.


Čestitke svima


Riječ je o natjecanju koje potiče kreativnost kod učenika te im daje platformu za prezentaciju umjetničkih sposobnosti. Kako ističe Zdenka Sršen Juričević, ravnateljica Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar, koja je već 4. godinu zaredom organizator ove smotre, među zadarskim srednjoškolcima nalazi se cijeli niz talenata.


– Izuzetno mi je drago što je naša škola već četiri godine zaredom organizator ove divne manifestacije koja potiče kreativnost kod učenika te prezentira lijepu riječ. Među zadarskim srednjoškolcima nalazi se cijeli niz vrsnih i talentiranih učenika koji zaslužuju pokazati svoje umjetničke sposobnosti. Naravno, ovdje su bitni i mentori uz čiju su pomoć nastali radovi, a u čijim izvedbama uživamo na ovom natjecanju. Mentori su pomogli učenicima da ostvare svoje snove i pokažu svoj potencijal. Omogućili su im da sanjaju te da snovima razgrću oblake. Čestitke svim učenicima i mentorima, a također velika zahvala ide i uzvanicima koji su svojim dolaskom naglasili značaj ovog važnog događaja. Bez Zadarske županije te cijelog Upravnog odjela za obrazovanje – ovo ne bi bilo moguće. Vaša je potpora hvalevrijedna i ključna za uspjeh Lidrana, izjavila je ravnateljica EBTŠ.
Na otvorenju natjecanja bio je i Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, koji je naglasio važnost ovakvih događanja te najavio novitet u obrazovanju za zadarske učenike.


– Zadarska županija bez ikakve zadrške podržava ovakve aktivnosti te se trudimo pomoći koliko god možemo s organizacijom. Čestitke svima koji sudjeluju – i učenicima i mentorima, ali i članovima povjerenstva. Hrvatski se jezik razvija te je bitan dio naše kulture i našeg nacionalnog identiteta. Samim time Zadarska županija ove godine izrađuje jedan test kojim će se testirati učenici šestih razreda osnovnih škola, a riječ je o testiranju poznavanja hrvatskog jezika. Uzbuđeni smo jer se ovo prvi put radi, a prema našim željama i planovima, test bi trebao biti gotov do svibnja kada će započeti i sama provedba. Oni učenici koji zadovolje kriterije, od jeseni će sudjelovati na raznim radionicama u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi. Dakle, nije slučajno da je upravo ta škola već četvrtu godinu zaredom domaćin ovog hvalevrijednog događanja, kazao je Šimunić.


Zdenka Sršen Juričević


Idu na Državnu smotru


Prosudbeno povjerenstvo kategorije literarnog stvaralaštva u sastavu Doroteja Kamber-Kontić, Slavica Vrsaljko i Branimir Čakić za Državnu smotru predložilo je radove Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole (»Magazin«), Klasične gimnazije Ivana Pavla II. (»Umreženi« i »Nemoj nikomu reći!«) te Gimnazije Jurja Barakovića (»Moja saljska bajka«).


U kategoriji dramsko-scenskog stvaralaštva Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Barbara Roko, Josip Mihatov, Maja Šimić i Vinko Radovčić za Državnu su smotru predložili skupni nastup Gimnazije Vladimira Nazora (»Zagrljaj«) i pojedinačne nastupe Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića (»Mogla sam to biti ja«) te Klasične gimnazije Ivana Pavla II. (»Cvrčak«).


U kategoriji novinarskog stvaralaštva sudjelovali su učenici sa samostalnim novinarskim radovima, pet školskih listova (Spužva, Bolji svijet, Stručak, Kuverta i Spektar novi) i dvije radijske emisije (Jedan od nas i Vatromet taštine). Članovi Prosudbenog povjerenstva novinari Šime Ćurko, Filip Matijević i Kristina Tartaro, konstruktivnim osvrtom na novinarske radove za daljnje predstavljanje na Državnoj razini predložili su samostalne novinarske radove učenika iz Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole te Strukovne škole Vice Vlatkovića. Uz te radove na Državnoj smotri LiDraNo 2024. sudjelovat će četiri školska lista (Spužva, Bolji svijet, Stručak i Spektar novi) i obje radijske emisije.


Foto: LUKA JELIČIĆ