Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

NASMIJEŠENO SUNCE

Svečana dodjela priznanja najzaslužnijima za doprinos u sezoni

Autor: Marina Vlakić

16.12.2022. 17:18
Svečana dodjela priznanja najzaslužnijima za doprinos u sezoni

Foto: Arif SitnicaU svečanoj dvorani Kneževe palače u Zadru dodijeljeno je priznanje “Nasmiješeno sunce” u 16 različitih kategorija te četiri posebna priznanja za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone.


Akcija “Nasmiješeno sunce”, kojom se nagrađuju najuspješniji u protekloj turističkoj sezoni, provodi se već 20. godinu zaredom, u organizaciji Grada Zadra te u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Obrtničkom komorom Zadarske županije, Udruženjem obrtnika Zadar, Udrugom zadarskih ugostitelja te turističkim zajednicama Grada i Županije.


Na početku svečanosti naglašeno je da se akcija provodi s ciljem dodatnog motiviranja za pružanje što kvalitetnijih usluga i poticanjem međusobne konkurencije u uređenju objekata i razine usluga te osobito prezentiranju Zadra na način dostojan njegove tradicije te povijesnog i kulturnog značaja i zahtjeva sadašnjeg vremena.
Priznanja su dodijelili Mate Pinčić, v. d. pročelnika za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, te Mario Paleka, direktor Turističke zajednice Grada.


Najbolji djelatnici


U kategoriji najkvalitetniji ugostiteljski objekt u 2022. godini priznanje je dobio restoran “Maguro”, a priznanje je preuzeo Robert Skoblar. Najboljim caffe barom proglašena je kavana “Sfinga”, priznanje je uručeno Dinu Aralici, najbolja konoba je “Vila Velebita” Šime Matulića, najbolji noćni bar “Hype”, a priznanje je uručeno Antoniju Čubriću, najbolji novi suvenir je staklena periska autorice Zvonimire Karavida, najljepše uređeni izlog trgovine je u Kozmetičkom salonu “Gordana” vlasnice Gordane Kokić, najuređeniji vrt onaj hotela “Almayer, Art Heritage Vjekoslava Bobića, najuređenija benzinska postaja je Schell na Žmirićima, a priznanje je preuzeo Ivan Plazina.


Usljedila je dodjela priznanja u kategoriji djelatnik godine. Najbolji su: u kategoriji turistički vodič Vlatka Pehar, najbolji kuhar Klaudio Mrkić iz Turisthotela, konobar Mile Jurjević Adžić iz restorana “Sabunjar”, prodavačica Slavka Rogić iz Pevexa, policajac Tomislav Jović iz Policijske uprave zadarske, čistač Nadislav Viduka iz Čistoće, naj djelatnik turističke agencije je Nicolas Bajlo iz agencije “Zzum active vacation” te najbolji spasilac na plaži Dorijan Marin iz zadarskog Crvenog križa.


Posebna priznanja


Na svečanosti su dodijeljena i četiri posebna priznanja za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone. Dobili su ih Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, a priznanje je preuzela ravnateljica Dijana Radić Škara, gradska komunalna tvrtka Čistoća Zadar, plaketu je preuzeo direktor Ivan John Krstičević, zatim HRT-ova novinarka Kristina Šrtbac te Znanstvena knjižnica Zadar, a priznanje je preuzela v. d. ravnateljice Marijana Senkić Klapan.


Svečanost su uveličali učenici Glazbene škole “Blagoje Bersa: Tonka Domijan, Lucijan Bašić, Vice Ražov i Jeronim Peša.


Na kraju svečanosti razgovarali smo s nekima od dobitnika ovogodišnjih priznanja. Djelatnik Čistoće, Nadislav Viduka, priznanje je zaslužio svakodnevim radom i zalaganjem u održavanju zadarskih ulica, kako stoji u obrazloženju priznanja, kako bi ulice Zadra bile čiste i uredne, a sugrađani i posjetitelji našega grada zadovoljni njegovom čistoćom i ljepotom.


Još jedna potvrda radu i zalaganju


– Ovo mi priznanje jako puno znači jer je još jedna potvrda mojemu trudu i nastojanju da naše ulice bude što čišće, pogotovo u sezoni kada nam dolazi velik broj gostiju. Volim svoj posao i nastojim ga odrađivati sa što više ljubavi, iako nam zimi po velikim hladnoćama ili ljeti po vrućinama nije lako. Ali ako volite ovaj posao, ništa nije teško, kazao nam je Viduka.


Kuhar Klaudio Mrkić iz Turistihotela ističe kako je ovaj posao oduvijek volio te u kuharstvu daje sve najbolje od sebe jer mu je ovaj poziv jedan veliki izazov. Sudjelovao je na Državnom prvenstvu kuhara u sklopu Kuharskog saveza, na Europskom natjecanju Bocuse d’or kao pomoćni kuhar Tomislavu Karamarku te na jednom od najvećih svjetskih natjecanja u kulinarstvu, Culinary World Cupu.


– Sretan sam zbog ovog priznanja koje mi je motiv za daljnji rad, a želja mi je ostati u Hrvatskoj i ovdje dati ono najbolje od sebe. Za razliku od mnogih mladih, nemam namjeru otići u inozemstvo iako sam već bio na velikom broju natjecanja. Ono najbolje od sebe u svojoj struci želim dati upravo u mom gradu, poručuje na kraju mladi kuhar.