Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

BESPRAVNA GRADNJA

Suđenje Damiru Miškoviću odgođeno zbog prelaska sutkinje na Županijski sud

Autor: Marina Vlakić

21.12.2022. 15:13
Suđenje Damiru Miškoviću odgođeno zbog prelaska sutkinje na Županijski sud

Foto: Arhiva NLTri su godine prošle od podizanja optužnice protiv riječkog poduzetnika i vlasnika Nogometnog kluba Rijeka, Damira Miškovića, optuženog za bespravnu gradnju na pomorskom dobru na Pagu, a sudski epilog ove priče još uvijek nije poznat.


Sudeći prema najnovijem razvoju situacije na Općinskom sudu u Zadru, neće ni biti tako skoro jer će predmet za kazneno djelo protiv okoliša – protupravnu gradnju iz čl. 212. Kaznenog zakona, preuzeti drugi sudac.


Naime, rasprava zakazana za 19. siječnja iduće godine odgođena je sve dok Općinski sud u Zadru predmet ne dodijeli nekom drugom sucu s obzirom da je sutkinja Ana Brkić imenovana za sutkinju Županijskog suda u Zadru. Novi čelnik Sudskog vijeća tek se mora upoznati s ovim predmetom, proučiti izjave svjedoka u dosadašnjim raspravama te pronaći slobodan termin za novo ročište.


Zatražena dokumentacija Grada Paga
Od glasnogovornika Općinskog suda, Davora Dubravice, saznajemo da je optužnica podignuta protiv petero okrivljenika te da je u međuvremenu jedan od njih, otac Damira Miškovića, preminuo.


– Saslušano je više svjedoka i od Grada Paga zatražena dokumentacija, koja još nije pristigla, a rasprava zakazana za 19. siječnja odgođena je zbog prelaska sutkinje na Županijski sud, kaže Dubravica.


Općinsko državno odvjetništvo Miškovića i još troje okrivljenika tereti za ilegalnu gradnju vile, privatne rive i privezišta na pomorskom dobru u naselju Miškovići na Pagu. Tražeći za njih zatvorsku kaznu, tužiteljstvo navodi da su u vremenu između 14. ožujka 2014. te 14. veljače 2017. godine sa zagrebačkom firmom TEH gradnja ugovorili izgradnju obiteljske kuće na parceli u Dinjiški, znajući da je na pomorskom dobru zabranjeno graditi.


21.07.2022., stadion HNK Rijeka, Rijeka – Prva utakmica 2. pretkola UEFA Konferencijske lige HNK Rijeka – Djurgardens. Damir Miskovic
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL


Inspekcijski nadzori Ministarstva


– Paralelno s izgradnjom kuće na obalnom morskom pojasu duž čestica i na samim česticama 2218/11 i 2218/12 k.o. Dinjiška, treće i četvrtookrivljeni su po nalozima Miškovića izgradili obalnu šetnicu u dužini od 179,95 m, širine 3m, sa rampom dimenzija 9 x 2,7 m, uz koju su izgradili ogradni zid dužine 170,85 m i visine 3 do 3,8 m, kao i dva mola u moru i betonskim platoom, jedan površine 9,7 m x 6,8 m sa stepenicama, a drugi trapeznog oblika 3,20-3,45 m x 4,35-4,90 m, te sa jednim kamenim nasipom nepravilnog oblika tlocrtne dimenzije 11,40×13,70 m, a također su izgradili i još dva betonska stubišta na dijelu k.č. 2218/11, a također su izgradili prizemnu građevinu površine 12,10 x 8,00 m, kao i stubište na dijelu k.č. 2218/12 s platoom dimenzija 5,6 x 6,4 m i to sve usprkos rješenju Lučke kapetanije Zadar od 11. studenoga 2015. kojim je IV. osum.  »Teh gradnji« d.o.o. zabranjena opisana gradnja, navodi se u optužnici Općinskog državnog odvjentištva, uz zaključak da su okrivljeni protivno propisima izgradili građevinu u području od posebnog interesa za državu.Tužiteljstvo navodi i da osnovana sumnja za učin ovog kaznenog djela proizlazi iz inspekcijskih nadzora Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, te rješenja i zapisnika nadležnih tijela, Lučke kapetanije Zadar i Uprave za inspekcijske poslove u Zadru.


Za izvođača traže kaznu od milijun kuna


Naime, u istražnom je postupku utvrđeno da je građevinske radove u bruto iznosu od 2.581.940,85 kuna plaćao Damir Mišković te da je riječ o iznosu daleko većem od ugovorene cijene.


– Preostalo plaćanje očito se odnosi na obimne građevinske radove iz činjeničnog opisa ove optužnice, a slijedom čega je izvedeni zaključak da je djelovao u dogovoru sa svojim ocem koji je ugovorio izgradnju kuće, dok je također jasno da toliki obim izgradnje mimo ugovorenog stambenog objekta nije mogao biti proveden bez znanja direktora tvrtke – trećeokrivljenog Ilije Beare, radi čega se isti također tereti za učin predmetnog kaznenog djela protupravne gradnje, navodi se u optužnici.


Zbog svega navedenog, zadarsko tužiteljstvo za četvoricu okrivljenika traži kaznu zatvora od godine dana, s rokom kušnje od dvije godine, uz solidarnu obavezu popravka štete nastale kaznenim djelom protupravne gradnje.


To praktički znači da Mišković mora ukloniti sve ilegalno podignute objekte te obalu u Miškovićima vratiti u prvobitno stanje. Za izvođača radova, firmu »Teh gradnja« ODO, pak, traži plaćanje novčane kazne u iznosu od milijun kuna.


Uskoro ćemo znati koji je sudac Općinskog suda u Zadru dobio ovaj predmet te kada će suđenje Damiru Miškoviću i ostalim optuženicim biti nastavljeno.