Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJA

Strašno zlostavljanje! U šumi u predgrađu Zadra postoje ilegalne farme sa psima za borbu

Autor: Goran Šimunov

17.01.2024. 08:55
Strašno zlostavljanje! U šumi u predgrađu Zadra postoje ilegalne farme sa psima za borbu

Foto: ED OSWALLT/ FLICKRPotresna objava fotografija i video snimki na kojima se mogu vidjeti zlostavljani psi u šumi u predgrađu Zadra kruže zadnjih dana po Facebook grupama, a sve upućuje na nezakonito uzgajanje opasnih pasmina pasa koje se međusobno huška na krvave borbe. Uz priložene fotografije na kojima se vide psi koji su stradali u ovim krvavim borbama jedan je korisnik u objavi na Facebooku zapitao »ima li koji zakon da se stane na kraj uzgoju pasa za borbe u Zadru«.


– Deset, dvadeset pasa, na brodskim lancima skriveno je po žbunju, a to je samo jedna od puno lokacija oko Zadra. Javna je to tajna, a ja više neću šutjeti. Gdje se sve odvijaju borbe pasa, koji policajci i veterinari su umiješani, gdje se bacaju polumrtvi psi nakon borbi? Na slici se vidi i arena za borbe pasa. Je li dosta više, napisao je ovaj korisnik, a u nastavku rasprave moglo se doznati kako su nakon objave, prije negoli su uspjeli nešto poduzeti, spomenuti psi premješteni na novu lokaciju.


Godinama upozoravaju


Navedene fotografije i videosnimke zlostavljanih pasa dospjele su i do ljubitelja životinja u inozemstvu koji su nas kontaktirali te su istaknuli kako su ovo posljednji zabrinjavajući dokaz da su borbe pasa u Hrvatskoj itekako prisutne, na što upozoravaju godinama.
– Ljudi uključeni u ovaj okrutni ilegalni posao ilegalno uzgajaju i prodaju pse te organiziraju borbe pasa na tajnim lokacijama opremljenim arenama i boksovima za pse koji se drže u jadnim uvjetima te su cijelo vrijeme vezani na lance. Kad se ženka više ne može pariti, ubiju je ili jednostavno bace kao smeće. Umiruće borbene pse bacaju u masovnu grobnicu, a neki od njih ponekad su pritom još živi, navode ovi strani ljubitelji životinja napominjući kako su neke od ovih farmi blizu grada Zadra te su prilično vidljive građanima.


– Zbog toga je od Veterinarske inspekcije u Zadru više puta traženo da se provjeri postoje li na određenim lokacijama ovakve farme te se tražilo da razjasne kako se sve to može dogoditi. Unatoč tome, lokalne vlasti desetljećima ništa nisu poduzele, ističu ovi ljubitelji životinja.


O ovim saznanjima mi smo izvijestili i Veterinarsku inspekciju.


– Državni inspektorat zaprimio je izvješće MUP-a, PU zadarske, o ilegalnim farmama pasa za borbu, samim borbama i masovnim grobnicama pasa na zadarskom području. Inspekcijski postupak Veterinarske inspekcije je u tijeku te prije njegova okončanja ne možemo iznositi detalje, odgovorili su nam iz Državnog inspektorata iz kojeg se nisu očitovali na pitanje je li na zadarskom području i prije ovog zadnjeg slučaja bilo ilegalnih farmi i borbi pasa.


– Policija povodom prikupljenih saznanja, u suradnji s drugim nadležnim institucijama provodi mjere i radnje iz svoje nadležnosti sukladno zakonskim propisima, u cilju utvrđivanja svih relevantnih okolnosti i činjenica te eventualnih protupravnih ponašanja, odgovorili su naš upit iz PU zadarske.


O postojanju ilegalnih farmi i borbi pasa na zadarskom području mediji su više puta izvještavali. U travnju 2021., kada je priveden 39-godišnjak zbog sumnje u dilanje droge, pri pretrazi objekata koje on koristi Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na njegovoj farmi pasa u Smokoviću.


Psi na lancima


– Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, Ispostave u Zadru, u suradnji s MUP-om, PU zadarskom, a u nazočnosti ovlaštenog sudskog vještaka, obavila je inspekcijski nadzor na navedenoj lokaciji prilikom čega je utvrdila da većina zatečenih pasa nije označena propisanom identifikacijskom oznakom te ni jedan zatečeni pas nije u propisanom roku cijepljen protiv bjesnoće na temelju čega je protiv vlasnika pasa podnesen optužni prijedlog prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru, stajalo je tada u priopćenju DIRH-a. Pri pretrazi ovog posjeda zatečen je, kako se doznalo, veći broj pasa raznih pasmina na kojima su vidljivi tragovi borbe.


U kolovozu 2018. na stranici Oslobođenje životinja objavljena je priča čitatelja s tadašnjom adresom u Zadru koji sumnja da na periferiji grada postoji uzgajalište pasa pasmine pit bull za ilegalne borbe. Svoje sumnje čitatelj je potkrijepio i video snimkom koja prikazuje mjesto na kojem živi 20-ak pasa na lancima.


– U Zadru, gdje trenutačno živim, na periferiji je šuma koja se zove Musapstan. Prijatelj i ja smo išli tamo prošetati. Odmah kod te šume su dva nekakva ograđena mjesta s otprilike 20-ak pit bullova na lancima i u katastrofalnim uvjetima. Kasnije smo čuli od Zadrana da ima borbi pit bullova na ovom području i vjerojatno jesu tamo upravo zbog toga. Nemoguće je da to nitko ne zna jer je stvarno na vidljivom mjestu i stalno jadni psi laju, naveo je tada ovaj korisnik.