Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

POČETNA KONFERENCIJA

STEM COUNTY donijet će poboljšanje vještina, opremanje i prilagodbu učionica

Autor: Matea Guzalić

24.01.2023. 13:45
STEM COUNTY donijet će poboljšanje vještina, opremanje i prilagodbu učionica

Foto: Arif SitnicaPočetna konferencija projekta “Jačanje STEM vještina u osnovnim školama u Zadarskoj županiji – STEM COUNTY” održana je danas u multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije. Cilj ovog događaja bio je predstaviti projekte dionicama i široj javnosti uz poticanje rasprave i razmišljanja o važnosti jačanja STEM vještina u našim osnovnim školama, ali i obrazovanju općenito.


Ovim inovativnim projektom poboljšati će se STEM vještine učitelja i učenika u osnovnim školama u Zadarskoj županiji kroz modernizaciju školskih prostora, podizanje kapaciteta učitelja, edukaciju učenika te razmjenu znanja i iskustva u STEM-u. Provedbom projekta opremit će se 13 STEM učionica u 13 škola od kojih su neke na otocima, a neke u ruralnim krajevima.


Škole koje sudjeluju u projektu su OŠ Stanovi, OŠ Krune Krstića, OŠ Petra Preradovića, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Bartula Kašića, OŠ Voštarnica, OŠ Zadarski otoci, OŠ Zemunik, OŠ Jurja Dalmatinca Pag, OŠ Vladimir Nazor, OŠ Franka Lisice i OŠ Biograd na Moru.
Projekt se financira u okviru programa “Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva” koji čini dio Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i kraljevine Norveške.


Obrazovni sustav se mora prilagoditi promjenama


Brojni zainteresirani okupili su se na početnoj konferenciji kako bi naučili nešto više o samom projektu, uključujući i gradonačelnika Branka Dukića i župana Božidara Longina.


– Ovaj projekt namijenjen je našim najmlađima, ali i svima onima koji imaju profesionalnu odgovornost pratiti i poticati razvoj učenika u našim osnovnim školama. Cilj suvremenog obrazovanja nije samo povećati količinu učeničkog znanja, nego stvoriti temelj za njihovo samostalno istraživanje i kreiranje i provođenje svega toga u praksi.


Stjecanje STEM vještina kroz osnovnoškolsko obrazovanje najbolja je priprema učenika za uspješan nastavak obrazovanja, a poslije i za uspješno savladavanje izazova tehnološki naprednog društva kojemu pripada, izjavio je Dukić najavljujući nastavak novih projekata, modernizaciju i nabavku opreme za vrtiće i škole te razvoj znanja i vještina nastavnika.


O brzom tehnološkom napretku pričao je i župan Longin koji smatra da se obrazovni sustav mora prilagoditi promjenama.– Činjenica jest da današnja djeca odrastaju uz tehnologiju jednako kao moja generacija uz radio. Današnja brzina tehnološkog razvoja je kudikamo brža, pa je nužno prilagoditi i naš obrazovni sustav i prostore u kojima se podučavaju. STEM COUNTY donijet će poboljšanje vještina, opremanje i prilagodbu učionica.


Nismo uzeli samo škole iz jednog područja županije, već s otoka, na obali i u zaleđu. Bez obzira gdje su, želimo svim učenicima pružiti jednaku mogućnost za edukaciju, kazao je Longin.


Suradnja Hrvatske i Norveške


Svima okupljenima obratio se i norveški veleposlanik Haakon Blankenborg koji se raduje zajedničkoj suradnji.


– Cijela bit projekta je zajednička suradnja zato što se ne razvijamo u izolaciji, već jedino kad surađujemo i tražimo rješenja kombinirajući prošlost i budućnost. Obje naše države su male, zato trebamo još više surađivati nego ostali. Ne radujem se samo ovom događaju, već i svima ostalima koji će slijediti i u Hrvatskoj i u Norveškoj, izjavio je Blankenborg.


U sklopu početne konferencije održala se i panel rasprava na temu “Kako uspješno odgovoriti na izazove u jačanju STEM vještina nastavnika i učenika te motivirati učenike na daljnje obrazovanje u STEM području?” tijekom koje se raspravljalo o najboljem načinu razvijanja STEM područja, motiviranju učenika, značenju ovog projekta za učenike, važnosti projekta u pogledu sudjelovanja učenika s poteškoćama i darovitih učenika, i tako dalje.


Sudionici panel rasprave bili su Iva Slačanac iz Centra za rano uočavanje i rad s darovitima “DaR”, Željka Zubović, ravnateljica Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag, Katarina Colić, ravnateljica ustanove INOVAcije, Ivan Šimunić, pročelnik zadarskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport, Joso Nekić, pročelnik zadarskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo i Josip Faričić, zadarski prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo.


Principi održivog razvoja


Što se tiče aktivnosti koje će se održati u sklopu ovog projekta, učenici i učitelji upoznat će se sa principima održivog razvoja i kružnog gospodarstva kojeg će obrađivati na izvannastavnim aktivnostima i STEM programima, sudjelovati će u gradnji STEM COUNTY makete, provest će se motivacijske STEM radionice te će se adaptirati i opremiti STEM vrt u OŠ Šime Budinića.


Uz to, održat će se radionice koje obuhvaćaju modeliranje i printanje prometnih znakova, 3D modela za lakše crtanje ortogonalne i prostorne projekcije i geometrijskih oblika, radionice programiranja, radionice s kockicama za male, 3D olovka, radionice ukrašavanja i obrade gotovih komada namještaja, matematičko-informatičko čipkanje, 3D Pag te radionice za učenike koje će obuhvaćati školu robotike za male, školu robotike za velike te školu robotike s kockicama.