Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

niz projekata

Sredstva iz europskih fondova osiguravaju razvoj i povezivanje dalmatinskih otoka i kopna

Autor: Sponzorirani sadržaj

16.12.2023. 08:00
Sredstva iz europskih fondova osiguravaju razvoj i povezivanje dalmatinskih otoka i kopna

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. (OPKK) osiguralo je sredstva za realizaciju niza projekata koji razvijaju i povezuju Hrvatsku. Ugovaranjem strateških projekata Ministarstvo je doprinijelo stvaranju uvjeta za sigurniji i učinkovitiji promet, uravnoteženiji i zeleniji razvoj gospodarstva, kao i veću mobilnost svih građana.


Jedan od ključnih koraka razvoja je izgradnja i obnova lučke infrastrukture s ciljem bolje povezanosti hrvatskih otoka i obale. Do sada je potpisano 25 ugovora kroz koje je osigurano gotovo 165 milijuna eura za ulaganja u nove ili nadograđene luke i lučke prometnice.


Izgrađen i nadograđen niz infrastrukturnih objekata važnih za razvoj luka na području Dalmacije


Europska sredstva i njihovo investiranje u luke četiri dalmatinske županije stvaraju okvire koji pozitivno utječu na razvoj lokalne ekonomije, dugoročnu održivost otoka, pozitivne socio-demografske promjene te veću mobilnost i bolju prometnu povezanost s kopnom.


Zahvaljujući EU sredstvima nedavno je završen projekt Rekonstrukcije i izgradnje lučke infrastrukture na Poluotoku u Zadru, koji je obuhvaćao rekonstrukciju Obale kralja Petra Krešimira IV i zaobalnog dijela Liburnske obale. Realiziran je i projekt nadogradnje luke Tkon čime je povećan kapacitet prihvata brodova te kvaliteta i sigurnost linijskog prijevoza na državnim brodskim i brzobrodskim linijama.


U Zadarskoj županiji tijekom sljedećeg tjedna dovršavaju se i radovi na projektu proširenja luke Sali na Dugom otoku, čija vrijednost je 12 milijuna eura. Ulaže se i u izgradnju novog pristanišnog gata u luci Kaprije, u Šibensko-kninskoj županiji, za koji je Ministarstvo osiguralo preko 3,1 milijuna eura. Na području iste županije, izgradnjom zgrade putničkog terminala na gatu Vrulje, putnicima će se osigurati suvremen i udoban način putovanja tijekom cijele godine.


Investicije u lučku infrastrukturu realizirane su i u Splitsko – dalmatinskoj županiji gdje je rekonstruirana i dograđena Obala kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split. Zahvaljujući projektu vrijednom preko 5,5 milijuna eura proširena je obala te je otvoren novi, komunalno opremljen operativni i pješački koridor. Ove godine potpisan je i ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem koje će korisnik sredstava Lučka uprava Split krenuti u izgradnju novog terminala za međunarodni putnički promet. Projekt je vrijedan preko 15,3 milijuna eura.


Proveden je projekt Dogradnje vanjskog veza Sućuraj, a na najvećem srednjodalmatinskom otoku, Braču projektom izgradnjom dionice Pučišća – uvala Luka ukupne vrijednosti preko 8 milijuna eura, realizirana je prva faza u rekonstrukciji i izgradnji ceste Supetar – Pučišća – Povlja – Sumartin.


Projekt vrijedan gotovo 11 milijuna eura, koji je u trenutno u provedbi, je uređenje luke Omiš kojim će se osigurati optimalni uvjeti za obavljanje javnog putničkog pomorskog prometa tijekom cijele godine te uspostaviti nova redovna brodska linija s Postirama na otoku Braču. U tijeku su radovi i na rekonstrukciji pristupne ŽC 6133 luci Soline u Trogiru kako bi se bolje prometno povezali otoci Drvenik Veli i Mali s kopnom te radovi na otoku Šolti gdje se gradi pristupna cesta luci Stomorska.


U našoj najjužnijoj županiji realizirano je niz projekata izgradnje i rekonstrukcije lučke infrastrukture, a jedan od njih je i Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula proveden s ciljem unapređenja kvalitete javnog pomorskog prijevoza te povećanja sigurnosti putnika na brzobrodskim linijama. Isto tako rekonstrukcijom luke za javni promet u naselju Donje Čelo na Koločepu, omogućeno je pristajanje većim brodovima te je poboljšana kvaliteta linijskog prijevoza.


Kako bi se poboljšala kvalitete linijskog prijevoza na trajektnoj liniji Split – Vela Luka – Ubli i brzobrodskoj liniji Split – Hvar – Vela Luka – Ubli osigurana su sredstva za premještanje luke iz centra Vele Luke te izgradnju novog pomorsko-putničkog terminala. Projektom vrijednim više od 14 milijuna eura, osigurat će se jačanje kapaciteta u obalnom linijskom prometu.


Investicija od preko 25 milijuna eura usmjerena je u novu luku Korčula – luka Polačište. Sredstva iz europskih fondova iznose preko 20,5 milijuna eura za ovaj projekt u sklopu kojeg će se izgraditi i putnički terminal te površine za ukrcaj vozila i putnika. Sredstva se ulažu i u Lastovo gdje će se kroz projekt rekonstrukcije luke Ubli omogućiti izgradnja novog trajektnog pristana. Projekt se nastavlja s provedbom i u II. fazi, financiran sredstvima iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.,


EU fondovi će sigurno i u idućem razdoblju biti ključni za renesansu na našoj obali. U novom razdoblju kroz Program konkurentnost i kohezija 2021.-2027. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture planira imati cijeli niz novih, kvalitetnih projekata izgradnje i nadogradnje lučke infrastrukture koji će se moći prijaviti na EU sufinanciranje.


Iznos alokacije iz Europskog fonda za regionalni razvoj za intervencije u morskim lukama je oko 88 milijuna eura. Pokazatelji za ovaj specifični cilj predviđaju minimalno 1.000 izgrađenih i dograđenih komunalnih vezova, minimalno 1 nadograđenu luku koja pruža usluge vezane za otoke i minimalno 1 novu ili premještenu luku do 2029. godine.


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nastavit će se zalagati da u budućnosti svako mjesto na našoj obali ima uređene luke, šetnice i rive.