Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

ETNO DANI

Sibenski tanac jedinstven je i najstariji ples na otoku Silbi

Autor: Matea Guzalić

20.05.2024. 07:00
Sibenski tanac jedinstven je i najstariji ples na otoku Silbi

Foto: IZVORNA FOLKLORNA SKUPINA SILBA/FACEBOOKEtnološki odjel Narodnog muzeja Zadar organizira tijekom svibnja i lipnja plesnu radionicu Sibenskog tanca, a prvi susret održava se danas od 16 do 18 sati u atriju Kneževe palače. Umijeće Sibenskog tanca zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro koje svoju primjenu može naći i kroz suvremeni izričaj. Sibenski tanac jedinstven je i najstariji ples na otoku Silbi, gdje se kaže tancati, balati ili igrati za plesati.


Priredbe, mise, ženidbe…


Prema kazivanjima, Sibenski tanac igrao se na plesnim priredbama, osobito nedjeljama, na crkvene blagdane te poslije mise, prigodom ženidbe, u kući mlade ili u seoskoj dvorani; na pokladni utorak, na otvorenom, na mjesnom trgu, oko slamnatog karnevala.


Prema strukturi prostornog oblikovanja, odnosno kretanju izvođača, Sibenski tanac sastoji se od dva dijela. U prvome se u parovima obilazi prostor uz promjene smjera kretanja, a u drugom dijelu pleše se u dva reda, muškarci nasuprot žena. Stil se odlikuje gracioznošću te finim i dostojanstvenim, mirnim plesanjem. Nositelji Sibenskog tanca stanovnici su otoka Silbe. Organizirano djeluju u Izvornoj folklornoj skupini (IFS) Silba.


Živa plesna tradicija
Sibenski tanac osobita je lokalna suvrstica parovnih otočnih tanaca, stariji sloj žive plesne tradicije i važan simbol identiteta stanovnika Silbe. Njegovim učenjem i prenošenjem na mlađe potaknula se rekonstrukcija nošnji, a svojim je osobitim stilom izvedbe poticajan i višeslojan izričaj za okupljanje bez ograničenja, čime u potpunosti opravdava želju za daljnjim očuvanjem i javnim prepoznavanjem kulturnoga dobra na nacionalnoj razini.


Radionicu Sibenskog tanca održat će Matilda Sindičić, članica IFS Silba. Radionica će započeti predavanjem uz video projekciju Sibenskog tanca i analizom pojedinih plesnih figura, a nastavit će se svaki ponedjeljak tijekom mjeseca svibnja i lipnja. Trajanje radionice iznosi šest susreta po dva sata tijekom mjeseca svibnja i lipnja 2023.


Svi zainteresirani na besplatnu se radionicu mogu prijaviti u Etnološkom odjelu NMZ, pozivom na broj 023/211-198 ili e-mailom na [email protected].