Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

akcija mjerenja

Šećer se trudom može svesti na puno manju razinu

Autor: Jana Šolman

09.02.2023. 10:38
Šećer se trudom može svesti na puno manju razinu

Foto: Luka JeličićGradska knjižnica Zadar i Dom zdravlja Zadarske županije jučer su u ograncima knjižnice proveli zajedničku preventivnu akciju mjerenja tlaka i šećera u krvi te tako pružili svim zainteresiranim građanima jedinstvenu priliku da brzo i jednostavno provjere svoje zdravstveno stanje.


S ciljem promicanja zdravlja i prevencije bolesti, ova aktivnost stavila je naglasak na važnost redovitih kontrola i praćenja vlastitog zdravlja, kao i na važnost pružanja informacija i savjeta o zdravstvenim problemima i načinima njihove prevencije.


– Jednom tjedno naše patronažne sestre Doma zdravlja Zadarske županije u ograncima Knjižnice rade na prevenciji, odnosno kontroli krvnog tlaka i šećera, te na savjetovalištu i edukaciji građana. Reakcija i odaziv građana je zaista pozitivan, no ovaj ogranak na Poluotoku je manje poznat građanima, pa je tako i sam odaziv ovdje slabiji.
Naime, ljudi često ne shvaćaju koliko je prevencija i edukacija o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti važna. Građani koji otkriju da imaju povišeni šećer mogu ići na terapiju i ne moraju, ali kada se obavi edukacija te kada oni prihvate novi način prehrane i tjelesnu aktivnost u njihovim mogućnostima, šećer se može svesti na puno manju razinu, kazala je voditeljica Službe za patronažu Josipa Šarić.


Građani koji su prisustvovali ovoj akciji imali su mogućnost izmjeriti svoj tlak i šećer u krvi, a stručno osoblje pružilo im je sve potrebne informacije i savjete.


Ova zajednička akcija Gradske knjižnice Zadar i Doma zdravlja Zadarske županije istaknula je važnost prevencije i redovitog praćenja zdravstvenog stanja te pružala građanima jednostavniji i brži pristup potrebnim informacijama i savjetima, a pozitivni odaziv građana ukazao je veliku potrebu ovakvih aktivnosti u našoj zajednici.