Nedjelja, 14. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

obnovljeni simbol grada

S kultne skakaonice nekad su skakali stariji, a danas njihova djeca

Autor: Đurđa Baljak

17.07.2023. 18:37
S kultne skakaonice nekad su skakali stariji, a danas njihova djeca

Foto: Mate KominaKultna skakaonica na Kolovarama izgrađena je 1957. godine, a od ove godine je nakon sanacije dobila i novo ruho. Na ljetnim žegama se na njoj najčešće mogu vidjeti mladi skakači, dok su stariji u hladu. Odlučili smo ih upitati kako im se sviđa nova skakaonica nakon obnove i jesu li se oni okušali u skakanju.


– Skakaonica sada zaista izgleda lijepo. Ja sam prestar za takve akcije, poput skakanja, nasmijao se Neven Rudić, koji je došao na ljetovanje iz Zagreba sa svojom suprugom.


Marinko Vrkić redovito posjećuje Kolovare gdje uživa u kafiću uz kavu i novine pa i u pogledu na skakaonicu.

– Napokon su obnovili skakaonicu i jako mi je drago zbog toga. Premda sada ne skačem, ali sam skakao u moje vrijeme tijekom 1980-ih godina. Sada skaču moja djeca i oduševljena su. Skakaonica je simbol Kolovara i tu dolazim redovito popiti kavu i pročitati novine, otkrio nam je Vrkić koji inače dolazi iz Zagreba.


Novu skakaonicu je prokomentirao i Veljko Šteko, nekadašnji vaterpolist i predsjednik Vaterpolo kluba veterani Zadar.


– Ovo je naša skakaonica i naš bazen, tu smo cijeli život i to puno znači. Skakaonica je prije sanacije bila u poprilično derutnom stanju, a sada je jako lijepo sređena. No, treba riješiti i ostatak bazena. Ovaj bazen je kultno mjesto gdje se okupljaju stari Zadrani, ali i ostali.To je spomenik Zadra! Inače je ovo nekoć bio sportski objekt, ali su se danas sve aktivnosti premjestile na Višnjik. Inače sam skakao kao dječak, a sada skačem pomalo i zafrkavam se, kazao je Šteko te dodao kako ga je pozitivno iznenadila činjenica da je sanacija skakaonice odrađena u zadanom roku.


Na plaži Kolovare redovito tijekom dana budnim okom plivače i skakače motre iz spasioci, pa nam je tako Nikola Radočaj prokomentirao nešto više o tome.


– Na Kolovare više-manje dolaze uglavnom domaći ljudi. Do sada nismo imali nikakvih problematičnih situacija. Uglavnom su u pitanju nekakve sitne ozljede, primjerice, ogrebotine ili porezotine. Otkako je obnovljena skakaonica bude jako puno mladih ljudi koji se, pored skakanja, često druže na vrhu skakaonice, kazao je Radočaj.