Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

sastanak

Rubeša kod Dukića: Na stolu amandmani teški 3,5 milijuna eura i korekcije PP-a

Autor: Iva Bucić

11.06.2024. 14:52
Rubeša kod Dukića: Na stolu amandmani teški 3,5 milijuna eura i korekcije PP-a

Foto: LUKA JELIČIĆNa inicijativu gradskih vijećnika iz Kluba Akcije mladih, danas je u gradskoj upravi održan radni sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem na temu Proračuna Grada Zadra za 2024. godinu, a osim ispunjavanja 21 njihovog amandmana koji su teški ukupno 3,5 milijuna eura, Rubeša je od Dukića zatražio i korekcije Prostornog plana.


Nezrelost i krivnja


– Postojeći Prostorni plan vrši urbicid u prostoru, devastirana je Puntamika, Vitrenjak, Belafuža, Maraska, penetrira se u park Žmirići. Postoji bojazan i osnovana sumnja da se konačni prijedlog Prostornog plana u obliku točke dnevnog reda neće niti pojaviti za vrijeme ovog saziva u kojem se navodno ne zna većina, upozorio je Rubeša.


S obzirom na to da je od Rubeše navikao na žestoku retoriku, Dukić je i sam na početku sastanka priznao da ne zna što može očekivati.
– Dosadašnji stil vaših političkih rasprava je bio nezreo, bolje da se nekada nisu ni održale. Ako ne bude konstruktivne rasprave, bolje da se ni ne nađemo, rekao je Dukić i podsjetio još jednom na razloge zbog kojih treba što prije izglasati proračun Grada Zadra za 2024. No, Rubeša je istaknuo da su vijećnici HDZ-a bili potrebna većina za izglasavanje neispravnog proračuna te su kao takvi glavni krivci za proračunsku krizu.


– Upravo vi iz HDZ-a najveći ste krivci zbog blokiranog proračuna, pa smatramo da je neozbiljno vijećnicima slati dopise o tome što se sve to zbog blokade događa u školama, vrtićima, sportskim klubovima i kulturnim organizacijama, kazao je Rubeša.


Podsjetio je da se Akcija mladih u prvoj godini mandata sudjelovala na sastancima jer su bili svjesni da je nepostojanje većine u Gradskom vijeću “odlična prilika kako bi napokon mogli sprovesti u djelo naše politike”.


– Nažalost, od te prve godine pa sve do sad tražili ste načine kako neispuniti naše prijedloge. Nakon što ste prve godine mandata podržali naše amandmane, koji su postali sastavni dio proračuna, vi ste ih niti mjesec dana kasnije odlukom ispod pet posto sve poskidali, prisjetio se Rubeša.


Predao uvjete i napustio vijećnicu


Pri tom valja napomenuti da je prije tri godine iznos amandmana Akcije mladih bio otprilike 300 tisuća eura, a ovogodišnji 21 njihov amandman težak je 3,5 milijuna eura.


Osim uglavljivanja amandmana u ovogodišnji proračun, vijećnici Akcije mladih od HDZ-a traže da se u Prostorni plan Grada Zadra uključe njihove sugestije.


– Mi smo kao Klub vijećnika predali svoje prigovore, a oni se sastoje od h2 i 30 posto okrupnjene zelene površine, a za mjesta veće gustoće 40 posto okrupnjene zelene površine, ponovio je Rubeša.


To znači da bi se obiteljska kuća na dva kata morala udaljiti tri metra od ceste i susjeda, a onaj što gradi zgradu od 50 metara, mora se udaljiti najmanje 25 metara. Nadalje, u kontekstu Prostornog plana, Akcija mladih je apelirala na to da se očuva Mornarica, posljednja sportsko-rekreacijska zona u samom centru grada.


Nakon što je Rubeša iznio prijedloge Akcije mladih za izlazak iz proračunske krize koja traje već šesti mjesec, s kolegama vijećnicima potom je napustio Malu vijećnicu, ne dozvolivši Dukiću da se osvrne na dane uvjete.


– Nakon ovog sastanka, moramo dobro u nekoliko dana proučiti sve što je napisano. Ne doima me se da je nešto neostvarivo. Na daljnjim konzultacijama vidjet ćemo možemo li doći do cilja, kazao je Dukić nakon što je troje vijećnika napustilo vijećnicu.


Istaknuo je sumnju u vezi pitanja ispravaka i spremnosti Prostornog plana za nadolazeću sjednicu Gradskog vijeća te dodao da moraju pitati izrađivače jesu li pri kraju, s obzirom na to da je na Prostorni plan stiglo 600 primjedbi.


Promjena kursa


Gradonačelnik se potom osvrnuo na neke od tema koje je Rubeša spomenuo u izlaganju, pa je kazao da je u slučaju Mornarice riječ o privatnom vlasništvu, ali je na Gradu da otvore tu temu s vlasnicima te vide njihove namjere u vezi tog zemljišta.


HDZ-u, koji s partnerima u zadarskom Gradskom vijeću ima 11 vijećnika, za izglasavanje proračuna trebaju još tri ruke – pri tom SDP odbija sudjelovati u legalizaciji proračuna jer ga nisu niti izglasali, nezavisni vijećnici Enija Meštrovića proračun će izglasati pod uvjetom da se Prostornim planom zaustavi betonizacija grada, DP-ov Damir Biloglav podršku proračunu uvjetuje otvaranjem Centra za mlade, a Akcija mladih do sada je odbijala razgovore s HDZ-om jer njihovi amandmani nisu niti uvršteni u proračun, a Rubeša je na sastanku objasnio promjenu kursa.


– HDZ više nema većinu u izvršnoj vlasti i to je naša prilika da promoviramo prvenstveno socijalne amandmane. Ne želim da ovo shvatite kao ucjenu, mi bismo htjeli da prihvatite da i mi kao politička opcija imamo prijedloge za koje bismo htjeli da se dogode. Mi ne tražimo ništa za sebe, ni pozicije, ni političke poteze, objasnio je Rubeša.


Ni Akcija mladih ni SDP, nisu se pojavili na sastanku na koji je krajem travnja gradonačelnik pozvao sve klubove vijećnika. Svoje su stavove tada iznijeli DP-ov Damir Biloglav te Enio Meštrović i njegovi vijećnici.


U uvjetima blokade


Sličan scenarij odigrao se s gradskim proračunom i prošle godine, no tada je blokada razriješena već do kraja ožujka, ali, 2024. je predizborna godina, pa nije iznenađujuće da politički protivnici ovaj put teže uspijevaju pronaći rješenje. Sljedeći pokušaj vijećnici će dobiti 25. lipnja, za kada je zakazana sljedeća sjednica Gradskog vijeća.


– Imamo sada sjednicu krajem lipnja, hoćemo li sve stići teško mi je reći, upadamo u sljedeći kvartal, što znači da se donose nova tri mjeseca nužnog financiranja. Svi novi projekti, planirani natječaji ne mogu se provesti, ponovio je Dukić.


– Gradonačelnik je odgovoran za izvršavanje proračuna, ja nažalost nemam mogućnosti da ga sam donesem, nego je potrebno Gradsko vijeće. Blokada proračuna može trajati unedogled, sve do odluke Upravnog suda koji propisuje da se proračun mora donijeti u sljedećih 45 dana. To bi se moralo dogoditi prije početka izborne godine, sažeo je Dukić.


Za kraj je zadarski gradonačelnik ponovio da Grad uredno izvršava sve ugovorene obaveze unatoč blokadi, bilo da je riječ o plaćama ili ugovorenim obvezama, jedino što se ništa novo ne može ugovarati.