Subota, 17. svibnja 2025

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

SVETI SAKRAMENT

Restorani za pričesti i krizme rasprodaju se za dvije minute! Provjerili smo kako se kreću cijene

26.04.2025. 19:35
Restorani za pričesti i krizme rasprodaju se za dvije minute! Provjerili smo kako se kreću cijene

Foto: Osobna arhiva



Nakon korizme i uskrsnih blagdana, vrijeme je za pripremu svečanih proslava primanja svetih sakramenata, prve pričesti i krizme, jednih od važnijih sakramenata poslije krštenja. Velik je to dan za cijelu crkvenu zajednicu i za osobu koja pristupa ovom činu, a posebno je svečano u obitelji slavljenika. Kako bi ovaj dan prošao u zajedništvu i ugodnom ozračju, potrebna je i dobra organizacija, pa se tako mnogi već mjesecima prije počnu pripremati za svečanosti koje se najčešće održavaju u svibnju.


Nekad, ne tako davno, obitelji su ovakva slavlja provodile u krugu svojih najbližih, u obiteljskim domovima. Međutim, zadnjih nekoliko godina većina svečanosti odvija se u restoranima ili konobama. Iako ove svečane proslave u restoranima, takoreći, postaju svadbe, mnogima su draže nego nabavka, kuhanje, čišćenje i posluživanje u vlastitim domovima.


Platiti i biti u miru


Zato danas, tik pred prve obrede svete pričesti ili krizme, većina restorana koji nude ovu uslugu u našem gradu je – popunjena.




Jedan od tih restorana je i onaj u Vruljici, »The Well«, koji je već mjesec i pol dana popunjen.


– Nakon što župa objavi datum, bude pravi kaos jer svi zovu u isto vrijeme, a nema baš puno restorana koji to rade. Recimo da 30 % restorana nudi ovakvu uslugu. U svakom slučaju, upita ima, jer kalkulacija je jednostavna. Ako spremaš doma, zoveš dvadeset ljudi, dok kupiš namirnice, piće i odradiš cijeli dan… Naravno, ispadne te manje, ali taj dan si i kuhar i konobar koji se ne može posvetiti svojim gostima. To tada bude pravi radni dan. Zato su ljudi počeli razmišljati na način da im je bolje otići u restoran, platiti nešto više, ali biti u miru i opušten, kazao nam je vlasnik restorana Andrej Vrsaljko, koji je zajedno sa Šimom Vrsaljkom zakupio Maškovića han u Vrani, a koji je također popunjen za krizme i pričesti.


Andrej Vrsaljko/Osobna arhiva


 


Vrsaljko je istaknuo kako se cijene ovakvih proslava kreću u okvirima onog što gost želi, ovisno o tome koliko sljedova želi, a prosjek je između 35 – 45 eura po osobi. Naravno, cijena može ići i više ovisno o restoranu i ponudi, a najviše o željama obitelji – ako uspije dobiti željeni restoran.


– Možda bi bilo bolje da su termini krizme i pričesti poznati malo ranije jer čini mi se da ljudima to sve stvori stres. Mi smo, primjerice, u roku od dvije minute popunili sva mjesta u restoranu u Vruljici nakon što je objavljen raspored u župi na Petrićima. A ljudi samo zovu, i nije im jasno kako je sve već popunjeno, naglasio je Vrsaljko.


Čak 130 uzvanika


Da su restorani prvi odabir današnjih obitelji kad je riječ o slavljima, potvrdio nam je i Miro, voditelj restorana »Stari most« Zadar, koji koji nam je kazao kako su prve rezervacije krenule još u prosincu, ovisno o tome kako je koja župa objavila raspored primanja svete pričesti i sakramenta svete potvrde.


– U našem restoranu, popunjeni su termini od kraja travnja sve pa do lipnja. Iza Nove godine su ljudi već krenuli s upitima, iako je bilo par upita i u prosincu nakon što su objavljeni datumi u nekim župama. Rezervacije su tu, uvijek ih ima u današnje vrijeme jer nitko više ne želi raditi slavlje za veliku grupu ljudi u svojim domovima. Tradicija slavljenja po kućama se izgubila jer nitko više ne želi obveze i čišćenja, pogotovo kad svi rade, i mame, tete, sestre i braća, pa žele nešto jednostavnije, dok smo mi tu da im to i omogućimo, istaknuo je Soldo.


Photo booth/Osobna arhiva


Broj gostiju naravno, varira, ali u prosjeku se radi o grupi od 40 – 50 osoba. Iako, ove godine, rekorderi u »Starom mostu« će biti uzvanici jedne velike obitelji, njih čak 130.


– Sad uskoro imamo jednu veliku grupu od 130 ljudi, ali to je jako velika obitelj s puno braće i sestara. Svakako, nekad u jednom danu bude i oko dvjesto ljudi u grupama koji provedu kod nas nekih pet sati. U našoj ponudi za taj dan imamo sve osim kolača, a uglavnom se radi o mesnim jelovnicima koja uključuju teleće pečenje, janjetinu, roštilj. Naravno, tu su i predjela, hladna i topla, juhe, plate ili rižota. Jelovnik se uglavnom sastoji od tri ili četiri slijeda, ovisno o potrebama ili željama obitelji slavljenika, kazao je Soldo.


Zahvalnice, darovi…


Da bi ovaj dan ostao u što ljepšem sjećanju, mnogi osim restorana biraju i zahvalnice te personalizirane setove za svetu pričest ili svetu potvrdu, pa tako posla imaju i mnogi mali obrtnici. Jedni od njih su i Josipa Božić i Tomislav Jurlina, koji stoje iza »Magic Mirror photo« obrta koji nude najam »photo bootha« za sve vrste proslava.


– Mnogi žele ovjekovječiti trenutke sa svojim najmilijima u ovakvim prilikama, a tu smo mi s mogućnošću najma photo bootha. Osim slika koje su vam odmah gotove za ponijeti, dobijete i album i rekvizite za slikanje. Neograničen je broj slikanja, a sve se to radi s vrhunskom opremom. Ljudi se dosta raspituju za najam jer pruža dosta mogućnosti za kreiranje uspomena, pa tako imamo i jako puno upita za pričest, krizmu i pireve. Osobito sad nakon što je završila korizma, naglasila je Josipa Božić.


Tomislav Jurlina i Josipa Božić/Osobna arhiva


Današnjem ubrzanom načinu života, restorani su se uspješno prilagodili nudeći jelovnike i ugodan ambijent svojim gostima, koji se mogu opustiti i uživati u potpunosti u ovom obiteljskom danu bez dodatnog stresa organizacije, kuhanja i pospremanja. Posla ima i za kreativce, koji će vam složiti personalizirane pozivnice, upite za kumstvo i slično, dok za mnoge roditelje ostaje još i pitanje odijevanja djece, kupnje darova i sitnica koje će ovaj dan učiniti posebnim, a njihov džep praznijim. Ali jedno je sigurno – koliko para toliko i muzike.


 


Autor: Nina Vigan