Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Dom na Sfingi

Ravnatelju se bliži kraj drugog mandata: 'Spreman sam i za treći, a ovaj put očekujem protukandidate'

Autor: Nina Vigan

09.04.2024. 06:30
Ravnatelju se bliži kraj drugog mandata: 'Spreman sam i za treći, a ovaj put očekujem protukandidate'

Foto: Mislav KlanacDom za starije i nemoćne osobe Zadar, nudi usluge stalnog smještaja u sklopu kojeg pruža usluge brige o korisnicima, brige o zdravlju, higijeni, prehrani ili slobodnim aktivnostima koje obogaćuju život starijih osoba. Briga o funkcioniranju ustanove i briga za korisnike, zadaća je ravnatelja Doma, Marka Buljata, koji je na ovoj poziciji od 2016. godine.


Buljatu je ovo drugi mandat, a s obzirom na to da je blizu kraj ovog drugog četverogodišnjeg razdoblja, razgovarali smo o najizazovnijim trenucima njegove karijere u Domu, te naravno o prijavi za treći mandat.


Proširenje kapaciteta


Dom za starije i nemoćne Zadar brine o 420 korisnika koji su smješteni u središnjici na Sfingi, obližnjoj depandansi i podružnicama u Salima i Preku. Ravnatelj Buljat kazao nam je kako je vrijeme pandemije u Domu bilo iznimno zahtjevno.
– Prve četiri godine mandata je bilo sasvim u redu, sve do korone kada smo naišli na dosta problema jer smo imali dosta pozitivnih. Na kraju smo se bili pretvorili u neku karantenu za bolesnike, imali smo dosta pozitivnih i pravu borbu. Nisu samo korisnici bili pozitivni, već i djelatnici pa smo se svi trebali snalaziti.


Nije nitko ni izvana htio dolaziti i pomoći, pa tako čak ni servisi za čišćenje nisu htjeli doći. Situacija nije bila dobra, ali svi smo dali svoj maksimum i svi smo puno radili, kazao je Buljat dodavši da je Dom dobro organiziran.– Kadrovski smo dobro posloženi, a isto tako smo materijalno zbrinuti, jer uz naknade korisnika imamo pomoć države i Zadarske županije kao osnivača. Poslujemo pozitivno svaku godinu s tim što imamo, a imamo nešto i od najma naših prostora u sklopu zgrade.


Županija nam je prošle godine uskočila financijski za kupnju kreveta na stacionaru, gdje su teže pokretni ili nepokretni. Sad su tamo sve novi kreveti na daljinsko upravljanje.


U svakom slučaju, imamo izuzetno dobre odnose i suradnju s našim pročelnikom županijskog Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku, ali naravno i samim županom, kazao je Buljat istaknuvši da su zadnjih godina znatno proširili smještajne kapacitete.


950 eura po osobi


– Ovo je ogromna kuća, imamo više kreveta nego bolnica. Dosta smo toga izgradili i renovirali, promijenili smo sve krovove i stavili fasadu na cijelu zgradu. U prostoru fizijatrije koji smo renovirali, omogućili smo smještaj za 21 novog korisnika. Također, depandansu smo renovirali, točnije tih dvadesetak apartmana.


Dobili smo 30 soba, gdje mogu biti po dva korisnika i nekoliko jednokrevetnih soba. Obnovili smo i ovaj takozvani novi dio, dio pothodnika od kojeg smo napravili prostor za smještaj osoba s Alzheimerom. Trenutno čekamo dozvole da počnemo primati i te korisnike, stoga mislim da će to do kraja mog mandata biti u funkciji, istaknuo je Buljat dodavši da će se ta mjesta brzo popuniti.


– Upravno vijeće je već donijelo odluku o cijeni smještaja, a budući da su to sve dvokrevetne sobe, cijena će biti 950 eura po osobi. Ta mjesta će se brzo popuniti, jer imamo već sad u Domu osobe koje su bile zdrave kad su bile primljene, a sad su već u potrebi za takvim smještajem, kazao je Buljat.Na naše pitanje hoće li se opet prijaviti za novi mandat, Buljat je kazao kako će se vjerojatno prijaviti jer mu je ostalo još par godina do mirovine, ali da odluka ovisi o Upravnom vijeću i protukandidatima kojih će sigurno biti.


Također nam je pojasnio da njegov mandat ističe 16. kolovoza, ali se natječaj raspisuje tri mjeseca prije završetka kako bi Upravno vijeće Doma donijelo odluku do isteka mandata.


Veliki posao


– Ako zdravlje posluži, vjerojatno ću se javiti. Sad, koga će Upravno vijeće odabrati, a vjerujem da će biti više kandidata, to je na nemu. Kad sam dolazio ovdje 2016. godine bilo je devet kandidata, a 2020. godine je bila korona pa se nitko nije ni javljao za mandat, samo jedan kandidat.


Sad će vjerojatno biti više kandidata, pa ako Vijeće odluči da je netko bolji od mene, nemam ništa protiv. Nećemo se oko toga nervirati, puno sam toga u životu prošao, daj Bože zdravlja i sve će drugo biti lako, kazao je Buljat.


– Ja sam zadovoljan s onim što je napravljeno, da je moglo više i bolje, vjerojatno je, a moglo je i gore. Zadovoljan sam, a planova ima i za dalje. Imamo radne terapeute koji svakodnevno rade s korisnicima, fizioterapeute koji rade vježbe, tombole, šivanja, čitanja, volontere koji dolaze i slično.


U svakom slučaju, onom tko može i želi ne može biti dosadno, sadržaja ima. Velik je ovo posao, a sve što radimo, radimo za lagodniji i bolji život korisnika, zaključio je Buljat.