Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

TRAŽI SE IZVOĐAČ

Raspisan natječaj za gradnju novog groblja u Crnom

Autor: Marina Vlakić

19.06.2023. 10:45
Raspisan natječaj za gradnju novog groblja u Crnom

Foto: Arif SitnicaPokrenut je otvoreni postupak javne nabave kojim Grad Zadra traži izvođača radova za novo groblje u Crnom. Riječ je o izgradnji prve grobne cjeline s čak 400 grobnica, a rok za dostavu je 7. srpnja. Grad je prethodno na svojim stranicama objavio i javno savjetovanje uoči raspisivanja natječaja s ciljem prikupljanja mišljenja građana.


Naime, na postojećim gradskim grobljima broj ukopa već davno je ograničen te na kupnju grobnice u ovom trenutku čeka tisuću građana. Realizacijom ovog projekta, vrijednog dva milijuna eura i mjesecima blokiranog zbog nezakonitog proračuna, Zadar se može pohvaliti kako je, nakon Rijeke, drugi veći grad u Hrvatskoj koji gradi potpuno novo gradsko groblje na novoj lokaciji.


Osam grobnih cjelina


Novo groblje u Crnom zauzimat će površinu od 33 hektara i imati svu potrebnu infrastrukturu, a već su osigurane i pristupne ceste i parkiralište. Groblje se nalazi na lokaciji sjeverno od naselja Crno i istočno od državne ceste D8 i bit će dimenzija oko 560×590 metara.
U Gradu ističu kako je osnovna podjela površine groblja na vanjski prostor, odnosno prometnu i komunalnu infrastrukturu, te unutrašnji prostor groblja kojeg čine osam grobnih cjelina, od kojih je jedna za ukop u zemlju i jedna za slučaj epidemije, te površina za centralne funkcije.


Ukupni kapacitet groblja je 7.513 grobnica, ukupno 2.268 urni i niša, što je ukupno 30.198 grobnih mjesta. Gradnja groblja predviđena je u sedam etapa, ovisno o potrebama, a pretpostavka je da bi ovakvo groblje bilo dostatno za sljedećih stotinjak godina.Da bi projekt što prije bio dovršen Grad je paralelno s gradnjom groblja već riješio i niz infrastrukturnih stavki, prije svega gradnju pristupnih cesta. Tako su još 2020. obavljeni radovi na izgradnji dijela četverotračne pristupne ceste za Gospodarsku zonu Crno do odvojka za Novo groblje Crno.


Mnoge zadarske obitelji jedva su dočekale početak gradnje novog groblja jer je, kako potvrđuju i u Nasadima, potražnja za ukopnim mjestima sve veća s obzirom na to da tek rijetki žele grobnicu uzeti najam.


U prvoj fazi 2.000 grobnih mjesta


– Na listama imamo preko tisuću zahtjeva za kupnjom grobnice, a u ovom trenutku uopće nama grobnica za prodaju. Imamo samo nešto ukopnih mjesta koja se uzimaju u najam za 300 kuna godišnje, no solucija je to koja mnogim građanima ne odgovara jer ne žele uzeti ukopno mjesto u najam, već imati obiteljsku grobnicu, ističe Krnčević.


O tome koliko je ovaj projekt važan građanima kazuje podatak da se u prvoj fazi gradnje groblja trebalo dobiti do 2.000 grobnih mjesta, što je groblje veličine onog na Belafuži.


– To znači da bi već prva faza pokrila kompletne zahtjeve za grobnicama, odnosno da bismo udovoljili aktualnoj listi potražnje, kupnje, a za novo smo groblje već riješili i imovinskopravne odnose, pojašnjava Krnčević.


Dovršetkom ovog projekta Zadrani više neće morati u najam uzimati ukopna mjesta zbog činjenice da na Gradskom groblju slobodnih grobnica jednostavno više nema.