Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

AŽURIRANJE RASKRIŽJA

Radovi na križanju Tuđmanove i Bulevara trajat će 15 dana

Autor:

04.11.2022. 08:30
Radovi na križanju Tuđmanove i Bulevara trajat će 15 dana

Foto: Arif SitnicaProteklih dana vidljivi su radovi na nekoliko semaforiziranih raskrižja na gradskim prometnicama. Riječ je o europskom projektu »Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru – ITS«. Radovi koji su započeli prošli mjesec na elementu projekta koja obuhvaća zamjenu i ažuriranje 17 semaforiziranih raskrižja na području grada Zadra, s uspostavljenim centralnim sustavom za upravljanje ITS-om, iz kojeg će se kontrolirati promet i dobivati informacije u realnom vremenu, uz predviđenu ugradnju info displeja i video detektorskog sustava, intenzivno se nastavljaju.


Sanacija i ažuriranje


– Nakon rekonstrukcije semaforiziranog križanja Ulice dr. Franje Tuđmana, Ulice Nikole Tesle i Ulice Ivana Mažuranića, trenutno se izvode radovi na križanju Ulice dr. Franje Tuđmana i Ulice Stjepana Radića, gdje je predviđena nova kabelska kanalizacija s novim signalnim kablovima, novi nosači laterni (stupovi) i nove LED laterne te dodavanje videokamera za detekciju vozila i analitiku prometa. Također, paralelno se izvode radovi i na križanju Ulice Ante Starčevića i Ulice dr. Franje Tuđmana, odnosno sanacija semaforske distributivne telekomunikacijske kanalizacije (DTK) na predmetnoj lokaciji. Po završetku rekonstrukcije navedenih križanja, pristupit će se i rekonstrukciji križanja Obale kneza Branimira i Ulice 2. zasjedanja ZAVNOH-a, saznajemo od Josipa Milića iz gradskog UO-a za EU fondove.


Počeli su radovi na rekonstrukciji semaforiziranog križanja Ulice dr. Franje Tuđmana i Ulice dr. Ante Starčevića na sanaciji semaforske distributivne telekomunikacijske kanalizacije.


Regulacija prometa
Zbog radova je iz Grada Zadra stigla obavijest kako će biti zatvoreni dijelovi Ulice Vlatka Mačeka i dijelovi Ulice dr. Franje Tuđmana te će na snazi biti privremena regulacija prometa. Očekuje se kako će radovi potrajati 15 dana te se mole sudionici u prometu za poštivanje privremeno postavljene prometne signalizacije.


Nakon završetka projekta, lokacije će se povezati i na novi centar za upravljanje prometom s punim stavljanjem u funkciju prometno-analitičkih informacija s kamera instaliranih na lokaciji te mogućnošću upravljanja svim parametrima semaforskog uređaja iz centralne lokacije za poboljšanje propusnosti križanja.


– Uvođenjem inteligentnog prometnog sustava na području grada Zadra uspostavit će se mogućnost dinamičnog reguliranja prometa s ciljem osiguranja najbolje moguće mobilnosti u stvarnom vremenu. ITS rješenja na glavnim cestovnim pravcima će pomoći pri upravljanju prometom ako bi se smanjila zagušenja i prometne nesreće, dodaje Milić.


Dodajmo i kako je Zadar prvi grad u Hrvatskoj u kojem će se uvesti inteligentni prometni sustav.