Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

VELIKA OBNOVA

Radovi na kompleksu crkve sv. Nikole završit će do rujna sljedeće godine

Autor: Nikolina Lucić

23.11.2022. 14:14
Radovi na kompleksu crkve sv. Nikole završit će do rujna sljedeće godine

Foto: Filip GotovinaNakon privremene obustave radova na kompleksu crkve sv. Nikole zbog izrade dodatne projektne dokumentacije i plana obnove strukture crkve, koja je bila u lošijem stanju nego što je prvotno analizirano, radovi na opsežnoj obnovi ovog kompleksa nastavljeni su radovima na unutrašnjosti crkve, te obnovom zvonika. Provedba projekta započela je 2020. godine, a planirani završetak radova je u rujnu sljedeće godine.


Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju (MCPA) za provedbu projekta odobreno je oko 30 milijuna kuna, kako iz EU fondova, tako i iz proračuna Grada Zadra i Ministarstva kulture i medija, no uslijed poskupljenja narasla je i cijena projekta.


Zvonik crkve – mali vidikovac


– Zbog izvanrednih radova na projektnoj dokumentaciji, te obnovi strukture crkve, kao i poskupljenja građevinskog materijala, završni troškovi projekta porast će za oko 4 milijuna kuna, kazao je Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodu arheologiju, kojeg smo upitali kako napreduju radovi na obnovi kompleksa.
– Projekt je, prema prvotnim planovima već sada trebao biti dovršen, no krajem prošle godine utvrdili smo kako je konstrukcija crkve u znatno lošijem stanju, zbog čega smo morali pristupiti izradi dodatne projektne dokumentacije i novog dijela projekta, kako bi prostor u konačnici bio siguran za korisnike. Zbog izvanrednih radova na konstrukciji veći dio posla je stao na neko vrijeme, no sada nastavljamo punom parom dalje, te se nadamo kako ćemo s poslom završiti u rujnu sljedeće godine, istaknuo je Pešić te dodao kako se trenutno još uvijek rade grubi radovi na objektu, ugrađuju instalacije i uređuje unutrašnjost kompleksa.– Dobili smo nove rokove i sredstva EU fondova još uvijek možemo koristiti. Zbog svih nepredviđenih okolnosti ukupni su troškovi narasli preko 4 milijuna kuna, koje ćemo platiti uz pomoć Ministarstva kulture i medija. Radovi na konstrukciji su pri kraju, te bi trebali biti gotovi do kraja godine, a kolege paralelno rade i na konzervatorskim radovima, provođenju električnih instalacija i žbukanja unutrašnjosti prostorija, kazuje nam Pešić, dok nam pokazuje zvonik crkve sv. Nikole, koji će nakon obnove biti pretvoren u mali vidikovac i biforom.


– S obzirom na to da su konzervatori ocijenili kako prostor zvonika nije prikladan za izložbene i društvene namijene, njega ćemo preurediti u svojevrsni vidikovac i biforom kod krova s kojeg će se pucati predivan pogled na Poluotok. U dvorištu Centra gradi se maleni dormitorij za goste predavače i istraživače, te paviljon za izložbe i radionice, rekao je Pešić i istaknuo kako polako planiraju i javnu nabavu za opremu i materijale potrebne za uređenje prostorija, koje će najvjerojatnije otvoriti početkom sljedeće godine.


Kulturno – turistički proizvod


– Već planiramo i radionice i buduće programe, a osmišljavamo i svojevrsne pilot – radionice, koje će nam poslužiti kao pokusni test prije početka punog rada novog kompleksa. Prilikom otvorenja kompleksa planiramo svečani program otvorenja s izložbom o samom objektu crkve sv. Nikole, prezentacijom našeg novog centra i aktivnosti Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Pred nama je još puno posla, a već smo do sada nadišli dosta velikih zapreka, tako da imam puno povjerenje u izvođače projekta, kao i svoje kolege, koji već dugo vremena rade na osmišljavanju novih programa i prezentacije našeg novog kompleksa, zaključio je Pešić.


Obnovom i valorizacijom kompleksa crkve sv. Nikole doći će do povećanja zapošljavanja i turističkih prihoda, te unaprjeđenja prezentacije kulturne baštine kroz stvaranje novog kulturno – turističkog proizvoda grada Zadra. Projektom će se osigurati obnova postojećih i izgradnja novih prostorija Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, njihovo opremanje i prilagodba novim sadržajima s primarrnom svrhom unaprjeđenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta MCPA.


Projekt je sufinancirala EU iz fonda za regionalni razvoj kroz program »Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadar«.