Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

(NE)ISPLATA POVIŠICE

Radnici Liburnije prozivaju direktora Šimunova da ih je izigrao

Autor: Iva Bucić

21.09.2023. 08:32
Radnici Liburnije prozivaju direktora Šimunova da ih je izigrao

Foto: Luka JeličićIako su Kolektivni ugovor potpisali 4. srpnja ove godine, radnici Liburnije smatraju da ih direktor Edvin Šimunov izigrao. Tvrde da im u dva protekla mjeseca plaća nije povišena, no Šimunov kaže da je riječ o nesporazumu. Objašnjava da se ništa nije promijenilo od srpnja iz jednostavnog razloga što se sve dogovoreno u Kolektivnom ugovoru počelo primjenjivati još dva mjeseca prije potpisivanja.


Hladan tuš


– Mislili smo da smo dočekali svojih pet minuta s povećanjem plaće i boljim uvjetima rada, ali opet nas je dočekao hladan tuš, jer direktor Šimunov nas je izigrao po tko zna koji put. Već druga plaća od kad smo potpisali ugovor, a nismo vidjeli ni povišice ni ničega iz ugovora, piše u pismu koje potpisuju radnici Liburnije.


No, direktor Šimunov ističe da radnici od srpnja nisu osjetili povišicu iz jednostavnog razloga što im je Liburnija povišicu zaračunala još u svibnju.
– Istina je kako radnici Liburnije od potpisivanja Kolektivnog ugovora početkom srpnja nisu osjetili povećanje plaća niti ostalih materijalnih prava.Novo povećanje nisu ni mogli osjetiti s obzirom na to da to da smo sve dogovoreno u Kolektivnom ugovoru počeli primjenjivati dva mjeseca ranije, odnosno prije potpisivanja Kolektivnog ugovora, kaže direktor Liburnije.


Kolektivnim ugovorom koji je potpisan na razdoblje od četiri godine radnicima ove tvrtke plaće su povećane za deset posto, a dogovorena su i ostala materijalna prava, jubilarne nagrade, božićnice i otpremnine. U ostvarivanju svih tih prava radnici Liburnije Kolektivnim su se ugovorom izjednačili s ostalim gradskim službenicima.


Osim za neisplatu povišice, radnici upravu Liburnije optužuju za nepoštivanje odredbi Zakona o radu kada su u pitanju prekovremeni sati.


Prekovremeni rad i krađe


– Sedamdeset posto kolega radi duple smjene po 12 sati dnevno, što je itekako kažnjivo zakonom, a i opasno jer su ljudi izmoreni i samo je pitanje dana kad će se dogoditi tragedija. Samo što će onda biti kasno, upozoravaju radnici u pismu.


Na to direktor Šimunov kaže da u Liburniji radnici rade prekovremeno isključivo na dobrovoljnoj osnovi i da svaki radnik može odbiti prekovremeni rad bez ikakvih posljedica.– Prekovremeni rad vozača je neophodan u obavljanju djelatnosti javnog gradskog prijevoza. Naime, bez prekovremenog rada bi bilo dovedeno u pitanje održavanje objavljenog reda vožnje.


Svaki radnik koji se ne osjeća sposoban odraditi radni zadatak ima pravo i obvezu to prijaviti prometniku i u konačnici odbiti prekovremeni rad bez posljedica, govori Šimunov.


U pismu koje su nam uputili nezadovoljni radnici Liburnije spominje se i više stotina eura manjka u blagajnama vozača na pojedinim linijama.


– Nitko nikada nije odgovarao, čak su neki i vraćeni opet na istu liniju. Radi se ozbiljnim novcima, po 500 eura dnevno, pa računajte, piše u pismo koje potpisuju radnici.


Direktor Šimunov na to odgovara kako su kontrolori ove godine do 25. srpnja obavili oko 2.200 kontrola. Pri tom je protiv trojice vozača proveden disciplinski postupak, te im je izrečena opomena pred otkaz ugovora o radu.