Četvrtak, 21. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

BILI SMO NA PIJACI

PUSTO NA ZADARSKOJ TRŽNICI! 'Proizvođača je sve manje. Nije više ni važno koja je ura...'

Autor: Nina Vigan

08.11.2024. 15:14
PUSTO NA ZADARSKOJ TRŽNICI! 'Proizvođača je sve manje. Nije više ni važno koja je ura...'

Foto: LUKA JELIČIĆ



Pusto je na zadarskoj tržnici u centru grada. Kupaca skoro pa nema, a i prodavača je sve manje. To nije novost, ali uvijek se čovjek iznenadi. Pogotovo kad se sjetimo prošlih vremena i niza punih štandova, okruženih kupcima. Iako, i danas su štandovi puni kao i onda, ali ih je manje. Prodavači na tržnici izložili su svoje proizvode i plodove jeseni, a boje i mirisi mamili su nas da se približimo i opipamo domaće limune, mandarine, pomirišemo dunju, gljive lisičarke i trube.


Prodavačice bez posla


Iako su na ljeto štandovi raznolikiji i bogatiji, jesen je također donijela obilje. Tako smo na prvom štandu kod gospođe Ruže našli njene domaće limune, malo mandarina, blitve, špinata, tikve i batate. Limuni su po četiri eura, mandarine po dva kao i tikva koja je isto tako dva eura, blitva je tri ili četiri eura, a batat četiri. S gospođom Ružom smo prokomentirali stanje na tržnici i nedostatak kupaca, a ona nam je objasnila da će ovako odsad biti češće.


– Od Svih svetih pa dalje, ovako će nam biti skoro svaki dan. Grad je prazan, proizvođača je sve manje…. Nije više ni važno koja je ura, sve kupce bi na kraju mogli izbrojiti, kazala nam je Ruža sliježući ramenima i dodajući kako je prošlu subotu bilo kupaca jer je bio blagdan pa je bilo i turista, a sad, kaže, ni turista više nema.




Da i turisti slabo zađu na tržnicu, kazala nam je i Rada, koja je na svom štandu između ostalog izložila, kako kaže, »bodulski« grejp. Uz grejp ima i limune, mandarine, kupus, cvjetaču, špinat i blitvu, ali i paprike koje će biti, kako kaže, do prve slane.


– Sad je sve prispilo, sve što postoji u polju može se naći na pijaci. Ima i fažola, žutog i zelenog, a i bit će ga sve do slane. Mi imao svega, a jedino nema ljudi… beru masline ili što već. Nikad manje ljudi, kazala je Rada dodavši kroz šalu da ih nitko ne ometa, a s drugog štanda nam je prodavačica doviknula kako nema više ni turista, kako nitko više niti ne prolazi kroz pijacu.


Prodavačica Milka


Kesteni i maruni


Na štand gospođe Milke, privukle su nas dunje. Milka ima kelja, brokule, paprike, mahune, cvjetače.. Pun štand.


– Ove godine sve je dobro rodilo, ali recimo ove godine nismo imali pomidore. Imamo malo i čilija. Nije da ga puno kupuju ljudi, ali ponekad traže pa sam i posadila, kazala je Milka i posvetila se gospođi koja je došla po malo blitve. Milka joj je ponudila onu nesijanu, samoniklu blitvu koju je gospođa rado uzela.


– Smanjio se broj prodavača, a time i ponuda. Ali ima žena koje poznam koje imaju puno dobrih kvalitetnih proizvoda. Evo gospođa ima neprskane proizvode, s certifikatom i to je nešto što ne možete naći u centrima, tako da je to i ukusnija hrana i zdravija. Na tržnici kupujem uglavnom povrće, a u gospođu imam puno povjerenja. Isto tako, kod nje su cijene puno pristupačnije nego kod drugih. U svakom slučaju, još uvijek možemo birati zdravu hranu za razliku od nekih drugih zemalja, kazala nam je Dijana.


Na tržnici se nađe i malo magunja, a za koje ćete izdvojiti tri eura. Osim njih, tu su i japanske tikve koje se sve češće nalaze na jelovnicima. Na samo jednom štandu našli smo kestene, točnije marune. Prodavačica nam je kazala kako postoji razlika između kestena i maruna, što rijetki Zadrani znaju. Dakle, maruni su veliki, a kesteni su nešto manji. Maruni su iz Italije, a za njih ćete izdvojiti 7 eura, osim ako ćete se radije počastiti onima sa štanda na ulazu u grad, a kojima se cijena kreće između 3 i 5 eura za mjericu.


Stipe Balen iz Gospića


Gljivarski štand


Na tržnici, pronašli smo i štand s gljivama koje svaki dan donosi Stipe Balen iz Gospića.


– Ovo je crna truba, a ovo su zlatne lisičarke koje vam rastu na 800 – 900 metara na vrh Velebita. Znači, nema ih nego samo tri, četiri dana i gotovo. Jako su nježne, kratko se prodinstaju i mogu se kombinirati sa svim. Trube su začinske gljive, one vam daju jačinu, miris…izvrsno uz rižoto. Ljudi to kupuju na dekagrame, a kilogram je 20 eura. Osim svježih gljiva imamo i sušene, a i u prahu koje se koriste kao začini. Ljudi kupuju kako mogu. Ja sam zadovoljan. Znate kako to ide. Danas bolje, sutra malo lošije. Ljudi nema jer je već počelo malo prohladno, a i visok je datum. Penzije su se potrošile, a i na plaće se čeka, kazao nam je Balen.


Na tržnici smo sreli i Maju, koja je ipak na kraju krajeva zadovoljna ponudom tržnice gdje kupuje smo ono čega nema u svom vrtu.


– Limune imamo svoje, masline također pa to ne kupujemo. Danas sam kupila malo špinata, a i malo cikorije koja je, eto, malo neobičnija. Špic kupus mi je isto odličan, to su ti jesenski proizvodi koji su mi super. Zadovoljna sam ponudom na tržnici, sve što mi treba nađem, kazala nam je Maja.