Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

RAZNOLIKA PONUDA

Prođirali smo zadarskim Adventom, nećete vjerovati kolike su cijene!

Autor: Nina Vigan

02.12.2025. 11:18
Prođirali smo zadarskim Adventom, nećete vjerovati kolike su cijene!


Sto ljudi, sto ćudi, ukusa, želja i potreba. Tako, se, ukratko može sažeti ovogodišnji Advent u Zadru, kako sa strane posjetitelja, tako i ugostitelja. Advent u Zadru već se godinama održava u više – manje istom formatu, na istim lokacijama, tako da se mnogi s pravom pitaju je li još uvijek zanimljiv. Gastronomska je ponuda šarolika. Ima onih koji su se potrudili osmisliti zanimljiv meni, ali i onih koji jednostavno nastupaju sa uobičajenim, neoriginalnim blagdanskim jelima. Cijene su pak, priča za sebe.


»Papreno« slatko


Već se sada raspravlja kako je sve skupo. Od fritula koje koštaju i po šest eura, a one dubai s pistacijama čak 12 eura, do burgera i kobasica, koje se rijetko mogu naći ispod deset eura. No, sve u svemu, pred Zadranima je još pet tjedana zabave, na dvije lokacije jer za vikend je koncertom sastava Nipplepeople otvorena nova blagdanska pozornica u Zlatarskoj ulici i program »Božićni gramofon«, koji bi napokon trebao revitalizirati taj dio grada te u hladnim zimskim danima oživjeti zadarsku pijacu. Koliko će to biti tako tek treba vidjeti. Subotnji je program protekao izvrsno, a namijenjen je svim Zadranima koji vole alternativni zvuk te nešto moderniju glazbu. Zadaću privlačenja Zadrana na ovo novo adventsko odredište imaju ugostitelji smješteni u tri nove kućice na pijaci.


Što se tiče gastronomske ponude, može se izdvojiti kućica »Kod Dragana«, koja se prvi puta predstavlja na Adventu. Spoj uobičajenih blagdanskih jela s nešto maštovitosti. Cijene – za ove inflacijske uvijete – pristojne.




– Testiramo jela koja smo osmislili za blagdansku ponudu, za neke buduće ugostiteljske avanture koje su nam u mislima. Sva su naša jela domaća, od kruha do mesa, s obiteljskim potpisom, a nudimo šest ideja koje smo osmislili baš za ovo razdoblje, istaknuo je Hrvoje.


Već godinama neizostavna je postaja za sve ljubitelje slatkog kućica »Nadine fritule i palačinke«, koje dolaze u kombinaciji s različitim preljevima i domaćom tradicionalnom formulom kojom već godinama oduševljavaju sve ljubitelje slatkog. Iako u prosjeku koštaju šest eura, činjenica da ih se od početka procesa do posluživanja kupcu, radi u maloj adventskoj kućici daje im notu pravog domaćeg recepta, a i jako su ukusne.


– Kvaliteta naših fritula i palačinki nešto ima i s datumom rođenja tete Nade, a to je na dan Gospe od Zdravlja ili Gospe od fritula, kazala je Pavla, a kvalitetu mogu posvjedočiti i dvije nagrade koje su osvojili prošle godine. Nagrađeni su za najbolje kuhano vino, za koje su osvojili prvo mjesto, te najbolje slatko jelo, koje je osvojio srebrnu medalju.


MATIJA LIPAR/TZG ZADRA


Piće i uspomene


Svi oni koji vole dobru kapljicu te zanimljive koktele trebali bi se uputiti do Morena i kućice »Collona«. Osim bogate karte pića, po kojoj su poznati, gostima nude tri burgera.


– Što se tiče ponude pića, DNK »Collone« su kokteli i visoka miksologija. Primijenili smo to i na Advent, tako da u našim hladnim koktelima nema gotovih sirupa niti jeftinog alkohola. Koktele spremamo koristeći napredne tehnike, dodao je.


Daleko najšarmantnija kućica »žić.Bo« ističe se svojim uređenjem u koje su vlasnici uložili puno vremena. Želja im je, kazali su nam, da »žić.Bo« bude omiljena Instagram lokacija ovih blagdana. Potrudili su se urediti i mali »photo boot«, koji će, uvjereni smo, biti omiljena lokacija za ovogodišnje blagdansko fotografiranje.


– Svi oni koji vole dobru hrano i vinu mogu očekivati i gostovanja eminentnih zadarskih i hrvatskih chefova i sommeliera, koji će za naše goste osmisliti posebna jela i uparivanje vina, najavio je Blaž. U vizualni izgled, ali i meni, uložili su i na kućici »Picnic«, gdje u suradnji s »Boogie Labom«, nude putovanje oko svijeta.


– Na otvorenoj vatri radimo naš pastrami sendvič te »dry aged« steakove mesnice Biloglav koji idu u kombinaciji s kremom od čičvarde, tahinija i miso paste te chimichurri majoneze, kazao je Vedran.


Kućica Collona i Moreno u božićnom sakou