Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

PREDIVNA PRIČA

PRIČA KOJA VRAĆA NADU Mladić iz Benkovca organizirao akciju zbrinjavanja Zadranina Ivana Barešića

Autor: Antonia Vodan

12.06.2024. 16:35
PRIČA KOJA VRAĆA NADU Mladić iz Benkovca organizirao akciju zbrinjavanja Zadranina Ivana Barešića


Nezahvalna situacija u kojoj se našao Zadranin Ivan Barešić dobila je sretan epilog, a sve zahvaljujući 18-godišnjaku iz Benkovca i gospođi iz Nina. Podsjećamo, početkom ovog mjeseca, očajnički apel gospodina Barešića prenosio se društvenim mrežama i različitim medijima. Spletom nesretnih okolnosti, prijetila mu je sudbina beskućnika, budući da je bio prisiljen napustiti dom u kojem je stanovao. Međutim, nije gospodin Barešić tražio pomoć za sebe, već za svoju mezimicu Kiku, petogodišnju kućnu mačku. Tražio je nekoga tko bi pričuvao Kiku u slučaju da on završi na ulici, kako bi voljena maca bila sita i sigurna. 


Kako nevolja nikad ne dolazi sama, teškoj financijskoj situaciji i neriješenom stambenom pitanju kumovalo je i Ivanovo zdravstveno stanje: imao je moždani udar, što je za posljedicu imalo to da je bio spriječen raditi. 


Baš kada se situacija činila bezizlaznom i kada se gospodin Ivan suočio s potencijalnim gubitkom krova nad glavom i odvajanjem od životinje koja mu predstavlja jedinu obitelj, uskočila je gospođa kod koje je bio privremeno smješten, na nekoliko dana, do dolaska turista. 


Organizirao humanitarnu akciju
U međuvremenu, priču o njegovoj situaciji pročitao je mladić koji je svojom aktivnošću održao lekciju iz empatije i puno starijima od sebe. Borna Mamić, osmanaestogodišnjak iz Benkovca, organizirao je humanitarnu akciju zbrinjavanja Ivana Barešića i njegove ljubimice. Angažirao se, raspitivao se, zvao, tražio. Istraživao je ponudu stanova i soba u Zadru i okolici kako bi pronašao prikladan smještaj u samo nekoliko dana. Potraga je bila itekako izazovna, a Borna se suočio s nizom odbijanja i neprespavanih noći. S obzirom da je u tijeku turistička sezona, smještajni kapaciteti uglavnom su usmjereni na prihvat inozemnih gostiju, cijene stanova su porasle, brojni iznajmljivači nisu otvoreni prema primanju osobe narušena zdravlja, dok su drugi strogo protiv puštanja mačke u svoja četiri zida. 


Nakon mukotrpne potrage, konačno se javila jedna gospođa iz Nina koja je pristala ugostiti gospodina Barešića na nekoliko mjeseci, dok ne jenja turistička sezona. Unatoč spasonosnom pozivu, Borna je znao da njegov posao nije bio gotov. Kontaktirao je dotičnu gospođu kako bi se uvjerio da je smještaj u Ninu dobra opcija. Potom je gospodinu Ivanu obećao pomoći s useljenjem i prijevozom stvari. Organizirao je prijevoz kombijem, došao po Barešića i Kiku te ih uspješno prebacio u Nin. Osim toga, Borna i njegova obitelj nabavili su i prevezli hranu, mačju hranu i higijenske potrepštine koje će gospodinu Ivanu i Kiki koristiti neko vrijeme. Sudbina je htjela da Barešić, osim krova nad glavom, pronađe i društvo i okruženje baš prema svojoj mjeri. Gospođa koja ga je primila ljubiteljica je mačaka i sama ih nekoliko uzdržava. Njih dvoje toliko se dobro slažu da je ova Ninjanka velikog srca dozvolila Ivanu i Kiki da ostanu koliko god bude potrebno da stanu na noge i pronađu vlastiti smještaj. 


Gospodin Ivan iznimno je zadovoljan razvojem situacije i beskrajno zahvalan svojim dobročiniteljima, a saznajemo da Bornu naziva svojim anđelom.  Borna, pak, otkriva kako sudbina Ivana Barešića nije izoliran slučaj, već da je sve više osoba suočenih s gubitkom doma. Premda tržište nekretnina divlja, ovaj mladi Benkovčanin smatra kako su razvod braka i obiteljsko nasilje glavni uzroci nestabilnosti. 


BORNA MAMIĆ


“Razvodi brakova svakodnevica”


– Najveći problem danas su razvodi brakova koji su postali svakodnevnica. Kad žena ode od muža, mora negdje otići. Bude tu najčešće i nasilja, fizičkih napada i sličnih stvari. Postoje slučajevi muževa u zatvoru gdje žene moraju hitno iseliti prije nego se muž vrati, ukazuje na goruće socijalne probleme ovaj mladi humanitarac kojeg dobrotvorni rad privlači još od malih nogu.


Borna spremno nastavlja s humanitarnim radom, a kao veliku inspiraciju navodi fr. Ivana Dominika Iličića i zadarsku humanitarku Marjanu Ikić koji su ga osnažili i izgradili u želji da odgovornost za rješavanje stambenog pitanja Ivana Barešića preuzme na vlastita pleća. Sada, nakon uspješno odrađene humanitarne akcije, Borna želi širiti val dobrote i svojim primjerom potaknuti druge da se odvaže na nesebično pomaganje onima kojima je pomoć najpotrebnija. 


– Ovom humanitarnom akcijom želim potaknuti druge, posebice mlade, jer na mladima svijet ostaje, da pomažu potrebitima, da napravimo svijet bar malo boljim i da ovim stvarima popravimo vijesti koje su danas uglavnom negativne i ružne. Svijet je danas u rasulu, a na ovaj način ljudima vraćamo nadu u život, zaključuje ovaj mladi humanitarac.