Nedjelja, 14. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

neprimjereno ponašanje

Previše razgolićeni turisti mogli bi dobiti kaznu od 132 eura

Autor: Marina Šaponja

15.06.2023. 08:46
Previše razgolićeni turisti mogli bi dobiti kaznu od 132 eura

Foto: Marko Dimic/PIXSELLU sezonu 2023. Komunalno redarstvo ulazi i s dodatnom obvezom nadzora nad neprimjerenim odijevanjem u užoj povijesnoj jezgri. Vjerujemo da će uobičajene početne mjere upozorenja, koje komunalni redari izriču, biti dostatne jer zasigurno nam nije cilj kažnjavanje posjetitelja povijesne jezgre, već isključivo red u prostoru, izjavio je Robertino Dujela, pročelnik UO-a za komunalne djelatnosti.


Neprimjereno odjeveni turisti posljednjih godina uzeli su maha u svim dalmatinskim turističkim odredištima pa su tako znali starim gradskim jezgrama šetati u kupaćim kostimima ili pak ulaziti u crkve, muzeje, također odjeveni neprimjereno za te ustanove.


Stoga su u najprije u Dubrovniku odlučili tome stati na kraj, a isti primjer nedugo kasnije slijedili su i u Splitu. Nije dugo vremena prošlo, u Zadru su također odlučili zaustaviti nedolično odijevanje pa je tako prošle godine gradski TZ tiskao letak putem kojeg se turiste želi educirati da se, prilikom boravka u Zadru, nalaze u prostoru bogate povijesti i baštine u kojem hodanje u kupaćim kostimima nije primjereno.


Dino Stanin/PIXSELL
U istom letku turisti su zamoljeni da poštuju ovdašnju kulturu i tradiciju, a letak je preveden na više stranih jezika. Unatoč tome, opet su se mogli vidjeti razgolićeni turisti koji besramno šeću gradom. Komunalni redari zbog takvog neprimjerenog ponašanja imaju ovlasti i naplatiti im kazne.


– Propisana je novčana kazna od 132 eura, istaknuo je pročelnik Dujela.


Iz Odjela za komunalne djelatnosti, propisali su minimumom odjevenosti za koju oni smatraju da su kratke hlače ili suknja na donjem dijelu, te košulja ili majica s ili bez naramenica na gornjem dijelu tijela.


Komunalni redari stoga moraju procijeniti što se podrazumijeva pod primjerenim, odnosno neprimjerenim odijevanejm turista. Doduše, iz ove odredbe komunalnog reda isključen je obalni pojas stare gradske jezgre jer se dosta turista ipak kupa na zadarskoj rivi.