Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

POČIVAO U MIRU

Preminuo zadarski dirigent Antun Dolički

Autor: ZL

14.12.2022. 14:19
Preminuo zadarski dirigent Antun Dolički

Foto: FacebookU utorak, 13. prosinca, napustio nas je Antun Dolički, dirigent, zborovođa, pedagog, skladatelj i organizator glazbenoga života. Rođen u Krapini, školovan u Zagrebu, upravo je Zadru posvetio svoje zrele godine, najveći dio znanja i kreativne energije.


– U doba kada se uobičajilo pod svaku cijenu razlog življenja tražiti u glavnom gradu, Dolički je našao smisao u obratnome, nadahnjujući, potičući, učeći druge glazbi i glazbom svjedočeći uvjerenje kako istinski sadržaji duhovnog obzora nemaju glavnoga grada – zapisala je Erika Krpan.


Godine 1972. seli u Zadar., gdje do 1996. radi kao profesor harmonije, kontrapunkta i povijesti glazbe na Glazbenoj školi Blagoja Berse. U njegovu su razredu obrazovani mnogi kasnije ugledni glazbenici.
Od 1972. do 1991. vodi muški zbor Zadarski liječnici pjevači; 1973. osniva Djevojački zbor Glazbene škole s kojim će tijekom naredna tri i pol desetljeća postizati velike uspjehe u zemlji i inozemstvu. Iste godine započinje suradnju s Kazalištem lutaka Zadar koja će kroz naredna tri desetljeća posljedovati nizom glazbenih ostvarenja namijenjenih lutkarskom kazalištu.


Godine 1974. započinje suradnju s Hrvatskim pjevačkim glazbenim društvom Zoranić, a 1978. postaje njihov stalni dirigent i vezat će ih sljedeća dva desetljeća uz niz uspjeha i nagrada u zemlji i inozemstvu. S Djevojačkim zborom 1983. godine dobiva Nagradu grada Zadra, a 1988. godine također Nagradu grada Zadra na području glazbene umjetnosti.


Godine 1992. osvaja nagradu Marul Splitskog ljeta za glazbu u predstavama Ribar Palunko i njegova žena i Muka sv. Margarite Zadarskoga kazališta lutaka. Od 1993. do 2005. preuzima umjetničko vodstvo festivala Glazbene večeri u Sv. Donatu. Od 1995. do 2012. je umjetnički ravnatelj zadarskog Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova.


Godine 1998. Odlikovan je odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi.


Riječima maestra Doličkog, “bez glazbe se ne može živjeti, ali nitko ne zna zašto. Jer ne bi ljudi odvajkada ulagali tolike žrtve, rad, napor u nju, da ona čovjeku ništa ne predstavlja. Njezino je djelovanje još uvijek misterij.”


Ispraćaj maestra Doličkog bit će u četvrtak, 15. prosinca, u 14 sati na Gradskom groblju u Zadru.