Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

MORSKI UTORAK

Predstavljena nova knjiga o školjkašima Jadranskog mora

Autor: Marija Paleka

24.11.2022. 14:56
Predstavljena nova knjiga o školjkašima Jadranskog mora

Foto: Marija Paleka



Povodom izlaska knjige o školjkašima u izdanju Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, dr. sc. Melita Peharda Uljević u Ogranku Grad Gradske knjižnice Zadar održala je popularno-znanstveno predavanje o ovoj raznolikoj i zanimljivoj skupini morskih organizama. Koliko vrsta školjkaša živi u Jadranu, čime se hrane, kako se razmnožavaju, koliko dugo žive te koje su vrste u nas zaštićene – sve te detalje i činjenice ispričala je publici koja je interaktivno sudjelovala u ovoj temi.


– Ovom predavanju prethodila je nedavno objavljena knjiga u izdanju Instituta iz Splita o biologiji i ekologiji te raznolikosti jadranskih školjkaša. Ja sam autorica knjige, teksta i koncepta, ali ono što knjizi daje posebni značaj su izuzetno kvalitetne fotografije mojih koautora Rine Stanića i Pere Ugarkovića pojasnila je Peharda Uljević našalivši se kako joj je za pisanje knjige najveći kritičar bila njena jedanaestogodišnja kći, postavljajući joj mnogobrojna pitanja, pri čemu ju je potaknula na iscrpnije istraživanje.


Cjelovit popis svih školjkaša


Prema riječima znanstvenice, ovim predavanjem široj se javnosti želi približiti istraživanje koje provodi Institut. Naime, šira publika ne poseže često za ovakvom strukturom literature, a informacija vezanih za školjkaše koji su interesantna skupina običnim ljudima, učenicima, studentima i ribarima, ima napretek.




– Želja je bila kroz ovu knjigu i predavanje pokazati publici do kojih smo spoznaja došli. Primjerice, izniman je podatak da najstarija školjka u našem Jadranu, poznata vrsta glycyemeris pilosa čiji je prosječni životni vijek 97 godina, tipična upravo za zadarsko područje, a prisutna je naročito u Pašmanskom kanalu, pojasnila je Peharda Uljević.


Predavanje kojemu je glavna konotacija spoznaja o tome što sve imamo u moru i što je bitno zaštititi, objedinio je po prvi put cjelovito sastavljen popis svih vrsta školjkaša koji se može pronaći u knjizi »Biologija, ekologija i raznolikost jadranskih školjkaša«.


– Za sada znamo da u Jadranu živi preko 250 vrsta školjkaša, od onih sitnih, gotovo manjih od jednog milimetra, do periske koja može doseći veličinu od preko jednog metra, kazala je znanstvenica.


Obzirom na kišno vrijeme nije očekivala veliki odaziv javnosti, ali jest interaktivnu atmosferu. U posljednje vrijeme, kako kaže, predavanja je održavala pretežno po splitskim školama, dok u Zadru još nije došlo do takve realizacije.


Suradnja sa Sveučilištem


U organizaciji kao i recenziranju knjige pomogao je Ivan Župan, izvanredni profesor na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, kojemu je svojedobno bila mentorica.


– Do suradnje i ovog predavanja došlo je zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji Instituta za oceanografiju u Splitu sa Sveučilištem u Zadru. Knjiga je došla u pravo vrijeme jer je važnost morskih eko sustava vrlo velika. Do sada nije postojalo slično djelo koje bi samostalno obrađivalo školjkaše sa svih aspekata, objasnio je Župan.


Knjiga je napisana na vrlo jednostavan način pa će biti lako razumljiva djeci, ali istovremeno i studenatima »plavog« studija.


– Zadarskoj publici predstavljena je knjiga kao primarni izvor svih informacija o školjkama, ali isto tako raspravljalo se o ekologiji mora, biologiji, globalnim problemima koji dohvaćaju i naš Jadran te o načinima kako se njima prilagoditi. Naročito nam je bila zanimljiva tema o pomoru periske koja je aktualna posljednjih nekoliko godina, a zapravo se tek sada radi na otklanjanju tog problema i preveniranju istih kod drugih vrsta školjkaša, zaključio je Župan.