Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ratni put slavne postrojbe

Predstavljena monografija "Bojna Frankopan - Prvi hrvatski komandosi"

Autor: Matea Guzalić

23.01.2024. 18:20
Predstavljena monografija

Foto: Luka JeličićSlobodu nije moguće tek posjedovati, sloboda se kao dar uvijek osvaja i plaća, uz tu naplatu ulazimo u povijest i dotičemo se njezine epohe, a tu se uvijek nalazi ona razdjelnica između onih koji nisu dovoljno platili i onih koji su je morali preplatiti”, riječi su kojima je u Kneževoj palači započelo predstavljanje monografije “Bojna Frankopan – Prvi hrvatski komandosi” autora Tomislava Šulja.


Zadarska poveznica
Riječ je o iznimnoj monografiji koja na 487 stranica prikazuje ratni put postrojbe i svakodnevni život jedne od prve dvije specijalne postrojbe Oružanih snaga RH. Istraživački proces ratnog puta Bojne Frankopan započeo je 2010. godine kada je autor s kolegama iz HMDCDR-a intervjuirao ratnog zapovjednika Frankopana (Bruno Zorica-Zulu). Nakon četiri intervjua sa Zoricom, proces se proširio na intervjuiranje drugih istaknutih zapovjednika i pripadnika postrojbe što je 2011. godine rezultiralo objavom članka o ratnom putu Bojne Frankopan u specijaliziranom magazinu Vojna povijest.


– Taj je tekst izazvao velik interes javnosti, što ne čudi jer se do tada o specijalnim postrojbama Glavnog stožera nije toliko pisalo, nije se imalo gdje čitati o njima. Nakon toga smo nastavili s izradom nove knjige, skupilo se dosta materijala, ali smo shvatili da će nam glavni problem biti nedostatak dokumenata jer ih 1991. godine Frankopani nisu previše pisali. No, uspjeli smo pronaći druge dokumente s obzirom na njihov bogat ratni put i evo, rezultat je pred nama. Primjenom metodologije usmene povijesti i uz korištenje dokumenata došli smo do odličnih rezultata i opisa onoga što se događalo, kazao je Šulj osvrnuvši se i na važnost ove monografije za zadarsku javnost.


– Ovo bi djelo iz nekoliko razloga trebalo biti posebno zanimljivo zadarskoj publici. Prvo, Bojna Frankopan ima uistinu atraktivan ratni put, a ja sam kombinacijom dokumenata i ljudskih sjećanja uspio prikazati taj put na zanimljiv način. Nadalje, ova postrojba ima zaista mnogo posebnosti kao što je, primjerice, primanje brojnih potomaka Hrvata iz emigracije. Na kraju, djelo je dosta povezano sa zadarskim krajem, istaknuo je autor ove monografije.


Foto: Luka Jeličić


60 intervjua
Predstavljanju ovog vrijednog djela nazočili su i Tomica Bajsić, hrvatski branitelj, ratni vojni invalid i nagrađivani pjesnik i književnik, Sergej Matulić, član Bojne Frankopan, kao i Ante Nazor, povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koji je aktivno pratio stvaranje ove monografije.


– Pred nama je jedno iznimno važno historiografsko djelo bazirano na dokumentima, ali i na sjećanjima branitelja, a to je ono što nam često nedostaje prilikom pisanja nečeg. U ovoj se monografiji nalazi više od šezdeset intervjua sa sudionicima događaja, oni nam nude sjećanja, atmosferu koja je bila među braniteljima, a to je ono što je teško nadomjestiti. Hvalevrijedno je što se prepoznala važnost ostavljanja ovakvih zapisa našoj djeci kako bi ona mogla razumjeti ono što je bilo presudno u pobjedi Hrvatske u Domovinskom ratu. Ljudi su dolazili sa svih strana svijeta u neizvjesnosti, bili su spremni dati svoj život za slobodnu Hrvatsku u kakvoj danas uživamo, nikada to nećemo zaboraviti, poručuje Nazor.
Predstavljanje ove monografije održano je u organizaciji samog autora, Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Udruge Bojna Frankopan SPGS HV i Udruge ratnih veterana 7. domobranske pukovnije.


Foto: Luka Jeličić