Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

režija vinka radovčića

Predstava "Umišljeni bolesnik" ponovno na daskama HNK Zadar

Autor: Portal ZL

23.02.2023. 14:03
Predstava

Foto: HNK Zadar

Predstava “Umišljeni bolesnik” premijerno je izvedena u HNK Zadar 9. studenoga 2022.  povodom 400. obljetnice rođenja Jeana Baptistea Poquelina Molière, te je ujedno i posljednja komedija ovog velikog francuskog komediografa. Na daske zadarskog kazališta vraća se u ponedjeljak, 27. veljače u 20 sati.
U režiji je Vinka Radovčića, a glume Alen Liverić, Žana Bumber, Danijela Evđenić, Dorotea Ilečić Sever, Davor Jureško, Lino Brozić, Dominik Karakašić, Mirjana Đan i Elodie Paleka.


Komedija kroz prikaz lika umišljenog bolesnika i tretmana onih oko njega prikazuje društvo koje je smiješno samo na površini, dok je ispod njega skrivena tužna i bolna priča – preko umišljene bolesti freska se širi na zbiljsku bolest društva kojoj je simptom bolest mišljenja.


Tema koja je danas jednako aktualna kao i u vrijeme praizvedbe komada progovara o starom društvu koje odbija bilo kakve promjene te se dogmatično drži tradicije ne pitajući se za dobro i loše (najčešće čineći potonje) naspram mlađeg sloja koji je razigran i zaljubljen te ne poznaje konvencije i ne priznaje tradicije boreći se za svoje mjesto pod suncem.