Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

rezime 2023.

Požari u Diklu i na Maziji bili su nam najveći izazov u prošloj godini

Autor: Matea Guzalić

04.01.2024. 16:46
Požari u Diklu i na Maziji bili su nam najveći izazov u prošloj godini

Foto: Luka JeličićJavna vatrogasna postrojba (JVP) Grada Zadra pod današnjim nazivom i ustrojem djeluje još od 1999. godine. Sa stotinjak djelatnika ova postrojba neprestano radi na usavršavanju i opremanju te pomaže građanima u opasnim i kriznim situacijama, a tako je i 2023. godina obilježena sa sedamstotinjak intervencija naših hrabrih vatrogasaca.


Proteklu su godinu tako obilježili relativno povoljni uvjeti, s kišnim razdobljima tijekom cijele godine, što je smanjilo opasnost od šumskih požara. Unatoč tome, vatrogasci su se suočili s dva izazovna požara. Prvi se dogodio u Diklu, dok je drugi zahvatio područje Mazije, gdje se zapalila velika količina krupnog otpada.


Vatrogasci su brzo i učinkovito reagirali, angažirajući značajne resurse kako bi obuzdali ove velike požare. Nešto više o ovim najzahtjevnijim intervencijama, ali i o cjelokupnom radu postrojbe ispričao nam je Boris Jović, zapovjednik JVP-a Zadar koji je dužnost preuzeo u travnju prošle godine.


Prosječni broj požara
– Protekla godina u smislu intervencija bila je relativno dobra. Imali smo kišna razdoblja tijekom cijele godine, čak ih je bilo i tijekom sezone, zbog čega je suša bila manje izraženija, odnosno vegetacija je bila vlažna, a samim time je bilo manje požara i manje opožarenih površina otvorenih prostora.


Što se tiče ostalih požara, oni su bili u granicama prosjeka. Imali smo dva požara koja su bila najteža u smislu angažirane snage, broja vatrogasaca i tehnike. Riječ je o požarima u Diklu te na Maziji kod objekta s krupnim otpadom. Tamo se zapalilo otprilike tisuću kubika krupnog otpada, a to je bilo vrlo zahtjevno jer je požar bio u zatvorenom prostoru s velikom količinom produkata, velikom zadimljenosti i velikom količinom gorive materije.Morali smo koristiti bagere i utovarivače da bismo uopće mogli pristupiti žarištu požara. Taj je požar trajao dosta dugo, gotovo 24 sata, ali smo ga uspješno ugasili i građani zapravo nisu osjetili onakve posljedice kakve su bile, primjerice, u Osijeku, započeo je Jović koji se osvrnuo i na financijske probleme koje su imali tijekom godine.


– Bilo je određenih problema od samog početka godine. Sjetimo se privremenog gradskog proračuna zbog kojeg nije bilo povećanja plaća sve do samog odblokiranja proračuna. U našoj je postrojbi bila specifična situacija, budući da nam plaće godinama nisu rasle, što je prouzročilo zaostajanje u plaćama za drugim vatrogasnim postrojbama.


Međutim, već krajem svibnja došlo je do povećanja plaća, a tijekom ljetnih mjeseci i jeseni nastavljeni su razgovori vezani za novi kolektivni ugovor koji je krajem listopada i potpisan. Od 1. studenog došlo je do tog povećanja plaća, a tako i do usklađenja s pravilnikom koji je propisao glavni vatrogasni zapovjednik.


Imali smo, dakako, određeni broj djelatnika koji su izabrali drugi put ostvarivanja svojih radnih prava, odnosno štrajk koji je na kraju presudom Vrhovnog suda proglašen nezakonitim. No, neovisno o štrajku, i ti su radnici dobili prava koja su dogovorena kolektivnim ugovorom, objašnjava ovaj zapovjednik.


Redovite edukacije


Zadarski vatrogasci kontinuirano provode obuke i edukacije kojima se usavršavaju, a održavaju i razne kampanje za građane, posebno za one najmlađe.– Radimo sve što je u okviru naše djelatnosti, primjerice osiguravanje svakakvih događanja, javnih skupova, koncerata, priredbi, sportskih utakmica, a obilazimo i pojedine požarno ugrožene objekte. Također, što se tiče zaštitne opreme i vozila, redovito ih obnavljamo i održavamo.


Naše osoblje redovito provodi i prolazi kroz obuke, a naši ljudi koji vode intervencije polažu stručne ispite za osobe s posebnim ovlastima i odgovornostima na vatrogasnim intervencijama. Imali smo i nekoliko edukacija vezano za požare na električnim automobilima, različite vježbe s drugim pravnim osobama u gradu i u okolici, a sudjelovali smo i na natjecanju spašavanja u prometnim nezgodama u Karlovcu, istaknuo je Jović opisujući i kampanje za građane.


– Njih također kontinuirano provodimo, a najviše se radi na edukaciji školske djece koja u okviru svog nastavnog programa imaju posjet postrojbi. Prilikom njihovog posjeta, mi ih upoznajemo s našim poslom, našom opremom i slično, a ponekad izvedemo i neku prigodnu vježbu kako bi oni vidjeli kako točno vatrogasci rade svoj posao. Na zamolbu uprava pojedinih tvrtki, radimo i edukacije nekih pravnih osoba. Riječ je o obnavljanju znanja i o obukama koje zapravo svaki zaposlenik mora proći, kaže Jović.


Što se tiče planova JVP-a, ovaj vatrogasni zapovjednik istaknuo je brojne obnove, adaptacije i uređenja.


– Kontinuirano radimo na obnavljanju voznog parka i na obnavljanju zaštitne opreme. U suradnji s ustanovom Zadrom Novom redovito nabavljamo opremu, a s tim ćemo i nastaviti. Nedavno smo potpisali ugovor s izvođačem radova za obnovu naše postaje u Gaženici.


Riječ je o adaptaciji i obnovi prostora te o unutarnjem uređenju. Također, plan nam je u budućnosti obnoviti i poligon na kojem izvodimo vježbe, budući da je dosta oštećen zbog mnogo godina upotrebe, najavljuje Jović.