Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PAŽNJA BOLESNICIMA

Povjerenstvo za prava pacijenata obilježio Svjetski dan bolesnika

Autor: Nikolina Lucić

06.02.2023. 11:43
Povjerenstvo za prava pacijenata obilježio Svjetski dan bolesnika

Foto: Nikolina LucićPovodom Svjetskog dana bolesnika u Zadarskoj se županiji okupilo se županijsko Povjerenstvo za prava pacijenata, koje je još jednom posjetilo i istaknulo važnost zdravlja i pravovremenog pristupa liječničkim uslugama kao najvažnijeg prava pacijenata.


U sustavu koji često djeluje nepravovremeno i s mnogo problema, važno je istaknuti kako topla ljudska riječ olakšava patnju. Dubravka Finka, predsjednica Povjerenstva, te Bore Galac, Mirko Jamnicki Dojmi, Irena Palčić i Joško Pinjatela istaknuli su kako je Svjetski dan bolesnika 13. svibnja 1992. godine utemeljio papa Ivan Pavao II. nakon što mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest.


Kao datum globalnog obilježavanja odabran je 11. veljače, dan svetkovine Majke Božje Lurdske. Doktorica Finka naglasila je kako se Svjetski dan bolesnika obilježava već 31 godinu.
– Naš je glavni zadatak da raspravimo prigovore i probleme pacijenata, kazala je Finka i naglasila kako je pacijentu osim profesionalnosti potrebna i njega.


– Stoga naše sugrađane podsjećam da 11. veljače njeguju kulturu dijaloga i pažnje za bolesnike, te se podruže i porazgovaraju s njima, dok je primarijus Jamnicki – Dolmi rekao kako je zdravlje najvažnije na svijetu.


– Masovne zarazne bolesti, tj. epidemije, počevši od kuge pa sve do pandemije koronavirusa, obilježile su povijest čovječanstva.